
Søndag 14. februar er det 3 gode grunner til å bake en kake full av kjærlighet. Da er det nemlig morsdag, valentines og
fastelaven på en og samme dag. - En fin kake kan være en gave i seg selv, så hvorfor ikke lage noe du kan dele med din
kjære på denne dagen? Det finnes mange spennende oppskrifter og dette er søndagen som er helt perfekt for å dele noen
ekstra søte øyeblikk sammen, sier Anne Margrethe Langhus, Matfaglig konsulent i Opplysningskontoret for Meieriprodukter
(Melk.no).
De tre merkedagene er en ypperlig anledning å markere med et godt hjerte!
Hva er vel koseligere enn å gi noen man er glad i et hjerte fylt av godhet på en slik dag. En liten drøm av en
sjokoladekake med flytende sjokolade i midten, eller kanskje en herlig valentine kake med krem og rød gele.
Her finner du oppskriftene du trenger for å skape den rette stemningen og som garantert vil smelte både hjerte og gane.
Enten du ønsker å lage en kake eller en hel kjærlighetsmeny til venner, kjente og kjære.
- Det finnes mange oppskrifter å velge i og legger du hjertet i jobben blir resultatet garantert bra. Her er det tanken
som teller, avslutter Anne Margrethe i Melk.no.
Valentinekake
Overrask din kjære med en hjemmelaget kake på kjærlighetens dag – Valentinsdagen 14. februar. Her finner du oppskriften
på to fantastiske flotte kaker.
Ingredienser
5 stk gelatinplater
1 dl kremfløte
250 g fruktyoghurt (to små beger, fortrinnsvis med røde bær)
1 ½ dl kirsebærkompott
1 stk sukkerbrødbunn
Lokk/topping:
3 dl kremfløte
400 g marsipan eller ferdig marsipanlokk.
Melisglasur (Royal icing):
½ stk eggehvite
ca 2 dl melis
Pynt: Silkebånd, roser, sjokoladehjerter
Fremgangsmåte
Legg gelatinplatene i kaldt vann og la dem stå og bli myke, ca 10 minutter. Visp kremfløten til luftig krem, og rør inn
yoghurten og moset kirsebærkompott. Ta de oppbløtte gelatinplatene ut av vannet og smelt de over middels varme i et
egnet kokekar eller i en mikro. Avkjøl gelatinen noe og rør den inn i yoghurtmassen under omrøring. Sett blandingen
kaldt og sjekk etter ca. 30 minutter om den har begynt å stivne.
Del en lav sukkerbrødbunn i to. Bruk f. Eks et stort pepperkakehjerte og stikk ut et hjerte av hver bunn. Eventuelt
skjær ut et stort hjerte etter en pappmal og del det i to.
Legg det ene hjertet på et pent kakefat og dynk lett med melk. Når yoghurtfromasjen er nesten helt stiv, legges
fromasjen jevnt utover hjertebunnen. Legg den andre bunnen oppå og klem forsiktig sammen slik at fromasjen begynner å
tyte ut på sidene. Bruk så en kakespade eller lignende og lag en glatt og loddrett kant rundt hele kaken. Pass på at
kaken får lik høyde over det hele.
Lokk/topping:
Visp kremfløten til luftig krem og smør den jevnt utover topp og sider.
Marsipanen kjevles ut til et rundt stort lokk som er ca 3 mm tykt, og dekker hele kaken. Legg lokket over kaken, eller
bruk et ferdigkjevlet marsipanlokk som legges over kaken. Stryk lokket forsiktig nedover kantene slik at man får en jevn
kant.
Melisglasur:
Eggehvite vispes til den blir hvit og luftig. Sikt i melis litt etter litt under stadig visping ved middels hastighet,
til massen begynner å bli luftig og fast. Visp i minimum10 minutter. Ringene etter vispen skal ikke sige sammen når du
stopper maskinen. Glasuren oppbevares i romtemperatur med et fuktig klede over eller i en luftlett boks.
Sprøyt ut små hjerter, hvite og røde og skriv inn din tekst på kaken. Du kan erstatte melishjertene med
f. Eks små sjokoladehjerter. Legg silkebåndet pent rundt kanten av kaken og fest båndet med noen knappenåler.
Hjertekake
Si det med et hjerte! Enten det er Valentinsdag, farsdag, morsdag, bursdag eller om du har tenkt å fri... En slik kake
vil garantert smelte hjerter og ganer.
4 porsjoner
Ingredienser
5 stk gelatinplater
1 ½ dl kremfløte
150 g fruktyoghurt , fortrinnsvis med røde bær
1 ½ dl kirsebærkompott
1 stk sukkerbrødbunn
Lokk/topping:
1 dl kirsebærkompott (til dynking)
2 dl tine piano gele
ca 200 g hele dypfryste bringebær eller dypfryste jordbær
sjokoladehjerter
2 dl kremfløte
Fremgangsmåte
Legg gelatinplatene i kaldt vann og la dem stå og bli myke, ca 10 minutter. Visp kremfløten til luftig krem, og rør inn
yoghurten og moset kirsebærkompott. Ta de oppbløtte gelatinplatene ut av vannet og smelt de over middels varme i et
egnet kokekar eller i en mikro. Avkjøl gelatinen noe og rør den inn i yoghurtmassen under omrøring.
Sett blandingen kaldt og sjekk etter ca. 30 minutter om den har begynt å stivne.
Del en lav sukkerbrødbunn i to. Bruk f. Eks et stort pepperkakehjerte og stikk ut et hjerte av hver bunn. Eventuelt
skjær ut et stort hjerte etter en pappmal og del det i to.
Legg det ene hjertet på et pent kakefat og smør et tynt lag med kirsebærkompott. Når yoghurtfromasjen er nesten helt
stiv, legges fromasjen jevnt utover hjertebunnen. Legg den andre bunnen oppå og klem forsiktig sammen slik at fromasjen
begynner å tyte ut på sidene. Bruk så en kakespade eller lignende og lag en glatt og loddrett kant rundt hele kaken.
Pass på at kaken får lik høyde over det hele.
Lokk/topp:
Smør et tynt lag med kirsebærkompott på toppen. Smelt geleen over svak varme. Plasser dypfryste bringebær, en etter en
tett rundt kanten av hjertekaketoppen. Gjenta det hele i en rad innenfor. Plasser to eller tre sjokoladehjerter på
midten av kaken og fyll inn resten av hulrommet med bringebær. Hell forsiktig gele over bringebærene slik at hele toppen
blir dekt med gele. Det vil renne noe gele nedover kanten, dette fjernes når geleen er stivnet. Bruk en bakepensel og
smør gele over bringebærene, slik at alle bringebærene blir dekt med gele. Like før servering sprøytes eller smøres det
luftig krem rundt kanten av kaken. Dette gjøres like før, slik at fargen i geleen ikke smitter over i kremen.
Butterdeigshjerte med scampi og sitrussalat
2 personer
2 stk butterdeigsplater
1 appelsin
1 lime
1 rosa grape frukt
16 stk scampi
Tzasiki
2 dl kesam
1/2 slangeagurk, grovt revet
1 hvitløksfedd, presset
½ ts salt
Stans ut hjerter i butterdeig, bruk en pepperkakeform eller en kniv og skjær ut dine egne designede hjerter. Stek
butterdeigen i 5 minutter på 180 °C. Skjær fileter av appelsin, grapefrukt og lime. Press ut resten av saften fra
frukten og la filetene ligge i denne saften når du serverer. Stek scampiene lett i stekepanne, ca. 3 minutter på hver
side. Bland sammen tzasiki av kesam, agurk, salt og hvitløk. Del butterdeigshjertene på langs, legg på scampi,
sitrussalat og tzasiki.
Breiflabbhjerte med jordskokkpure og aspargesbønner
2 personer
Breiflabbhjerte
400 g breiflabbfilet
1 ss pesto
1 ss griljermel
1 fedd hvitløk, presset
Garnityr:
1 stk rødløk
100 g aspargesbønner
50 g østerssopp
Jordskokkpurè:
4 stk jordskokker (eller 1 selleri)
1 dl melk
2 ss smør
salt og pepper
Saus:
1 dl hvitvin
2 eggeplommer
1,5 dl kesam
Skrell og kok jordskokkene møre i melk og mos de med et mosejern eller en stavmikser. Tilsett smør og smak til med litt
salt og pepper.
Skjær breiflabben i 4 stykker. Bland pesto, griljermel, hvitløk og pensle breiflabbstykkene med dette. Legg breiflabben
i en ildfast form og bak denne i ovn på 200°C i 7-10 minutter.
Skjær rødløken i båter, østersoppen i skiver og varm dette i smør sammen med aspargesbønnene i panne i ca 5 minutter.
Lag sausen ved å piske eggeplommer og hvitvin i en bolle over vannbad (bolle satt i en kjele med kokende vann). Når
sausen begynner å tykne tilsetter du kesam, litt salt og pepper. Når du serverer; legg grønnsakene i bunn, og form
fisken som et hjerte på tallerken. Legg to skjeer med jordskokkpuré på tallerken og hell litt saus over, eller server
ved siden av.
Flytende sjokoladehjerte med vaniljekesam
En liten drøm av en sjokoladekake med flytende sjokolade i midten. Gled din kjære eller gjestene med noe ekstra godt til
dessert.
2 personer
Ingredienser
100 g mørk sjokolade, 70% kakao
25 g smør
1 stk egg
25 g sukker
1 dl vaniljekesam
30 g hvetemel
4 ss vaniljekesam (til servering)
Fremgangsmåte
I ovn ved 190 °C i ca. 15 minutter
Brekk opp sjokoladen og smelt den sammen med smøret på svak varme. Avkjøl blandingen til romtemperatur, men pass på at
den ikke stivner.
Visp eggedosis av egg og sukker, sikt i hvetemel og vend forsiktig inn kesam og smeltet sjokolade.
Fyll røren i smurte porsjonsformer og stek kakene midt i ovnen til overflaten er fast. Kaken skal fortsatt være flytende
inni når den serveres.
La kakene stå et par minutter i formene før de hvelves ut på porsjonstallerkener.
Server dem varme, pyntet med bær og med vaniljekesam til. Drypp dråper av jordbær- eller bringebærsaus (fra flaske) i
kesamen og trekk en knivspiss gjennom, da blir det hjertemønster.
Fastelavnsboller
1 porsjon gir ca 12 boller.
Ingredienser
100 g smør
3 ½ dl melk
50 g gjær
1 dl sukker
½ ts salt
1 ts malt kardemomme
1 ts bakepulver
1 l hvetemel
Fyll:
1 ss sukker
½ ts vaniljesukker
3 dl kremfløte
Boller opp og boller ned. Boller i min mage! Skikkelige boller med godt fyll. Her skal det feires!
Fremgangsmåte
Smelt smøret i en kjele, og hell melken oppi. La melkeblandingen bli fingervarm. Smuldre gjæren i en bolle, og bland den
med litt av melkeblandingen. Hell i resten av væsken sammen med sukker, salt og krydder. Ha i hvetemelet og bakepulver,
og elt deigen til den blir blank og smidig. La den heve til dobbelt størrelse. Ha deigen over på en melet overflate, del
den i 12 like store emner og trill boller. Bollene etterheves straks på et lunt sted og stekes midt i ovnen ved 200 °C i
ca 7 - 15 minutter. Avkjøl bollene før de fylles med vispet krem.
Kremfyll:
Ha sukker og vaniljesukker i fløten, og visp til luftig krem. Den skal være litt fast, men ikke kornet. Skjær toppen av
bollene og legg på kremen. Legg på lokket og dryss over et tynt lag med melis.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:1822