Delta i årets pepperkakehuskonkurranse. 2008.


Oppdatertdato: 2008-11-11 Tema: Kaker Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Mari Svenningsen


Opplysningskontoret for brød og korn inviterer i samarbeid med Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design til pepperkakehuskonkurranse. Konkurransen er åpen for alle, men oppmuntrer spesielt barn og unge til å delta. Utfordringen til pepperkakehusdeltagerne er å lage et forslag til hvordan det nye Nasjonalmuseet i Oslo skal se ut.

Konkurransen er delt opp i fire grupper som vil premieres hver for seg:
- Barn og unge t.o.m. 7. trinn
- Ungdom t.o.m. videregående skole
- Profesjonelle bakere og konditorer
- Alle andre mennesker som baker

Finn frem kreativiteten og la deg rive med i årets store pepperkakehuskonkurranse. Frist for påmelding er 21. november 2008.
Les mer om konkurransen og få flere tips hos Opplysningskontoret for brød og korn og Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design.
Bruk oppskriften nedenfor eller kjøp ferdig pepperkakedeig hos bakeren til pepperkakemuseet ditt.

Pepperkakedeig

Tidsforbruk: over 60 min
Vanskelighetsgrad: middels

250 g lys sirup
150 g sukker
1 ts ingerfær
½ ts malt nellik
1 ts malt kardemomme
150 g smør
1 stk. egg
2 ts natron
400 - 500 g hvetemel

Glasur
2 - 3 stk. eggehvite
500 g melis
½ ts sitronsaft (noen dråper)
2 - 3 dråpe rød konditorfarge (eller andre farger)

Karamell-lim
200 - 300 g sukker

Kok sammen sirup, sukker og krydder. Rør inn natron og bland deretter inn smøret. Tilsett egget og kjøl blandingen ned. Bland til slutt inn mel til deigen blir passe fast. Dekk deigen med folie og la den stå kaldt over natten.

Kjevle ut deigen, til den er ca 5 mm tykk, på et bord med mel eller bakepapir. Klipp ut mønsteret til huset. Legg alle delene oppå leiven og skjær langs kanten. Husk hull for vinduer, eventuelt kan disse tegnes på med glasur senere. Legg delene på bakeplate dekket med bakepapir. Stek delene på midterste rille ved 175ºC i 5–10 minutter.

Bland sammen eggehviter, melis og sitrondråper til glasuren. Rør til den er klumpfri og glatt. Farg glasuren med konditorfarge. Fyll den i en plastpose og knyt igjen. Klipp et lite hull i det ene hjørnet når huset skal pyntes. Dersom du vil pynte med non-stop, seigmenn, nøtter eller annen kakepynt fest dem på med glasuren. Pynt alle delene, og pass på at glasuren er tørr før huset settes sammen.

Lag karamell-lim ved å smelte sukker i stekepannen. Bruk middels varme slik at det ikke svir seg. Dypp delene til huset i karamell-limet, og sett dem sammen (begynn med veggene). Pynt med glasur over skjøtene. Resten av deigen er fin å lage figurer av. Bruk ferdige former eller tegn dine egne former på papir og klipp ut. Dekorer med resten av melisglasuren.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1434
Norsk mat.Bananer.
Hverdagsmat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.