Den aller kjæreste; mamma


Oppdatertdato: 2007-02-09 Tema: Kaker Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Alf Børjeson


På lørdag er det far og barna som inntar kjøkkenet for å gi mor en ekstra overraskelse på søndag.

"Du mor vil du være snill å høre på meg..." lyder det i sangen. Mor, som den gangen sangen ble skrevet, var den tålmodige, den som stod på kjøkkenet og smurte gjerne fem skiver grovbrød med mysost på og lappet sammen buksa etterpå. Om det blir lite lapping av klær og mysost hos dagens mødre, er det ingen som erstatte MOR eller MAMMA. Og hva er mer naturlig enn å feire den aller kjæreste, mamma og mor. Den som trøster, maser, rydder, vasker, organiserer, roser, kjefter, koser, shopper, baker, kjører til treningen...

Isdrøm til mor

10 porsjoner

5 g gelatinplater
½ dl kokende vann
4 stk. eggeplomme
120 g sukker
2 ts vaniljesukker
5 dl kremfløte
200 g marengs (pikekyss)

Legg gelatinplatene i kaldt vann ca. 5 minutter. Klem ut vannet og smelt gelatinen i kokende vann. Visp eggeplommer og sukker til eggedosis. Visp kremfløten. Bland smeltet gelatin i eggedosisen under røring. Fold så inn kremen. La iskremen stivne i fryseboksen. Rør i isen noen ganger under innfrysingen.

Varier smakstilsetningene med bær, frukt, nøtter, sjokolade, marmelader, honning, likør, konfekt eller kjeks.

Kle hjerteform eller avlang form ca. 20x30 cm (til en kake på 10-12 porsjoner) med plastfolie først. Fordel så 2/3 av marengstoppene i bunnen av formen. Legg over mykrørt iskrem. Dekk til med plast og la stå i frysen til isen har frosset. La iskaken stå ca. 20 minutter i kjøleskapet før servering så den blir passe spisemyk. Pynt med gelèhjerter.

Man kan også benytte 2 liter ferdig is. Tin isen til man klarer å røre inn smakstilsetningen, fryses i hjerteform.

Superrask iskake

6 porsjoner

150 g havrekjeks
3 ss smør smeltet
2 dl kremfløte
3 ss melis
3 dl matyoghurt
1 l blåbær jordbær eller andre bær, fryste
2 ss appelsinjuice

Visp kremfløte og melis passe stiv og vend inn matyoghurten. Sett bollen i fryseren mens det resterende fyllet forberedes. Kjør kjeks og smeltet smør i en foodprosessor. Trykk dette ut i en springform 24 cm i diameter. Kjør frosne bær og juice til det får en sorbet-liknende konsistens. Legg bærmassen og yoghurtkremen lagvis på kjesbunnen. Dekkes med plast og fryses i minst fire timer. Tines i 15 minutter før servering.

Sjokoladekake med appelsinsmak

8 porsjoner

bunn:
125 g meierismør
275 g sukker
2 stk. egg
275 g hvetemel
2 ts bakepulver
1 ts revet muskatnøtt
1 ts malt kanel
1 ½ dl melk
1 dl appelsinsaft
2 ss revet appelsinskall
3 ss kakaopulver

glasur:
50 g meierismør
300 g melis
3 ss kakaopulver
3 ss kaffe
2 ss appelsinsaft

pynt:
50 g kuler av sjokolade

Rør smør og sukker hvitt og kremaktig. Rør inn sammenvispede egg. Sikt sammen mel, bakepulver, krydder, og rør det i vekselvis med melk og appelsinsaft og -skall. Ta av ca. 1/3 av røren.

Sikt kakaopulveret i resten av røren og bland godt. Hell halvparten av den mørke røren i smurt form. Hell på den lyse og tilslutt resten av den mørke røren. Stek kaken.
Rør sammen smør melis, kakao, saft og kaffe. Smør glasuren på kaken. Pynt eventuelt med sjokoladekuler.

Rund kakeform, 24 cm i diameter (til en kake på 8-10 porsjoner).
I stekeovnen ved 180 grader i ca. 30 minutter.

Tropisk Aroma

8 porsjoner

bunn:
125 g meierismør
275 g sukker
2 stk. egg
250 g hvetemel
2 ts bakepulver
1 ts revet muskatnøtt
1 ts malt kanel , eller revet hel kanel
2 ½ dl melk
3 ss kakaopulver

glasur:
45 g meierismør
300 g melis
3 ss kakaopulver
5 ss kaffe

pynt:
100 g kuler av sjokolade eller lignende

Rør smør og sukker hvitt og kremaktig. Bland i sammenvispede egg. Sikt sammen mel, bakepulver og krydder. Rør det i vekselsvis med melken.

Ta av ca. 1/3 av røren. Sikt kakao i resten av røren og bland godt. Hell halvparten av den mørke røren i smurt form. Hell på den lyse og til slutt resten av den mørke røren. Stek kaken.
Rør sammen smør, melis, kakao og kaffe. Smør glasuren på kaken. Pynt med sjokoladekuler e.l.

Rund kakeform, 24 cm i diameter (til en kake på 8-10 porsjoner). I stekeovnen: 180 grader i ca. 30 minutter.

Hvorfor feirer vi morsdag?

Vi behøver vel ikke ha noen grunn for å gjøre litt ekstra stas på mor? Glem handelsstandens budskaper om alt man bør kjøpe til henne. Skriv et koselig kort og lag en hyggelig middag med dessert - og kake til kaffen. Dette kan man gjøre selv om det ikke er den 2. søndag i februar og den offisielle morsdagen.

Historikk:

Som så mye annet, er også morsdagen noe som opprinnelig kommer fra Amerika.
Ann Jarvis (1864-1948) tok initiativet til å feire Memorial Mothers Day Meeting den andre søndagen i mai 1907. Den ble da feiret i metodistkirken i Crafton, West-Virginia.
Bakgrunnen for feiringen var at Jarvis ønsket å minnes sin mor som hadde vært meget aktiv i kirken og som også stiftet en forening for å arbeide for "bedre mødre, bedre hjem, bedre menn og kvinner".

I 1906, året etter morens død, sendte Ann Jarvis ut en oppfordring om å gjøre denne søndagen til en allmenn minnedag for alle mødre. Oppfordringen ble fulgt av metodistkirkene i Crafton og Philadelphia, og har senere spredd seg rundt i verden.
I 1912 ble det dannet en internasjonal organisasjon som skulle arbeide for å innføre morsdagen i andre land.

Fra å bli arrangert av religiøse organisasjoner, har skikken gått over til å bli en "familiedag" hvor familien oppvarter mor med frokost på sengen, gaver og andre markeringer. Handelsstanden var ikke sene med å henge seg på denne skikken og feiringen.

I Norge kom skikken først til en metodistkirke i Bergen, sannsynligvis så tidlig som under første verdenskrig. Gjennomslag for morsdagen i Norge ble det først etter initiativ fra Dorothea Schjoldager (1853-1938) og Karen Platou (1897-1950) i Oslo. De arbeidet for å få morsdagen i Norge lagt til andre søndag i februar, og lyktes med det.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1028Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.