Den grønne fe er tilbake


Oppdatertdato: 2004-06-01 Tema: Brennevin Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Desken


De franske poetene Baudelaire, Verlaine og Rimbaud drakk en hel del av det. Hemingway tok også en liten sup. Edouard Manet malte folk som drakk det. Strindberg tok livet sitt – etter manges mening på grunn av det. Nå er en variant av drikken på plass på Vinmonopolet.

Og hva heter så den magiske galskapen? Jo, du gjettet riktig: Absinth – et skinnende grønt brennevin som en gang var kongen av aperitiffer i Paris. Malernes og forfatternes drink.
Toulouse-Lautrec bladet det med cognac og fikk cocktailen som han kalte jordskjelv eller ”tremblement de terre” som det så sinnsykt fint heter på fransk. Lautrec hadde også et reagensrør med absinth skjult i stokken sin som sikret at den geniale maler kunne ta seg en slurk også etter barenes stengetid… Når Oscar Wilde nippet til det sa han at det føltes som tulipaner som strøk seg mot huden. Og mange tror at det er så hallusinasjonsfremkallende at det fikk Van Gogh til å skjære av seg øret.
Absintismen blusset opp i Frankrike en gang på 1800- tallet. I 1830 pleide de franske offiserene å anbefale soldatene i Algeria som ikke følte seg vel pga. dårlig vannkvalitet om å putte et par dråper absint i drikkevannet. Men soldater og offiserer foretrakk å øke doseringene siden denne fordelaktige spriten også kurerte hjemlengsel.

Bannlyst
Malurt er blitt benyttet som medisin i over 2000 år, men som kreativitetsfremmende middel var gleden av kortvarig art og snart ble det forbudt å ha det gøy. Anti-alkoholkampanjer dukket opp i stort sett hele Europa, og hovedmålet var å bannlyse Absinth. Den ble ulovlig i Belgia i 1906, og Sveits fulgte etter i 1910. I Frankrike ble det ekstra skatter og avgifter på Absinth, men i 1915 strammet Poincaré inn på absinth-skjenkebevillinger og etter hvert ble det totalforbud også i Frankrike.

Renaissance
Etter å ha vært bannlyst i snart hundre år, er absint altså å se på ny i polhyllene. Riktignok i en litt sindigere utgave en den som fikk halve Europa til å se grønt. Den originale absinten ble destillert fra malurt og ved 68 prosent alkoholstyrke ble tujon, et neurotoksin, utskilt. Det vanlige var rundt 100 mg tujon pr. liter og denne styrken får du i dag først og fremst i absinth-fristaden Prag i Tsjekkia, men også i Prag er det mest vanlig med en tujon-styrke på rundt 10 mg pr. liter. Den nye absinten Absente er det mestselgende absinth-merket i Norge og lages med en annen type malurt som franskmennene kaller ”petite absinthe”.

Narkotisk innhold
Selv om absinth før ble brukt til medisinsk bruk som en slags universalkur, var det narkotiske innholdet den har (og som skal kunne ha en virkning a la marihuana ved høyt inntak) en av hovedårsakene til dens enorme popularitet ved århundreskiftets Paris. Omdømmet som et vilt toksikum som ga hallusinasjoner ga kallenavnet den grønne fe (La Fee Verte). I filmen Moulin Rouge gjenspeiles dette med at en liten grønn fe, la petite Tinkerbell (Tingeling – spilt av ingen ringere enn Kylie Minogue) flyr over skjermen og strør skinnende grønt støv utover Montmartre.
Ikke forvent deg at det skal smake som Sambuca som også er en anis-brennevin. Absente er mer naturlig enn Pastis, Pernod og andre anis-drikker. Absente er også mindre bittert en den originale absinten som – særlig over 100 mg pr. liter ble svært så bitter – for å si det forsiktig…

Fe med fyr og flamme
Absente bør drikkes med samme ritual som det som fulgte med når man drakk den originale absinthen. Hell et shot Absente i et glass. Legg en sukkerbit på en skje med spor som ligger over glasset. Hell like mye kaldt vann over sukkerbiten. Ta bort skjeen og drikk.
Kulere bartendere dypper skjeen med sukkeret i Absinten, tenner på sukkeret, rører, og slukker flammen med et shot iskaldt vann.
Vannet får den smaragdgrønne Absenten til å skifte farge til mer opalgrønn. Det er dette som slipper løs den grønne feen.
Selv om det er en annen type malurt som er brukt i Absente, er det fortsatt litt grønn fe igjen så det kan være lurt å ta det litt med ro slik at du ikke skjærer øret av deg.
Men hva kan man si? – Bedre ab sent en aldri?

Sagt om absinth
"Absinthe has a wonderful color, green. A glass of absinthe is as poetical as anything in the world. What difference is there between a glass of absinthe and a sunset?" "After the first glass, you see things as you wish they were. After the second, you see things as they are not. Finally, you see things as they really are, and that is the most horrible thing in the world." Oscar Wilde

"The first month of marriage is the honeymoon, the second is the absinthe-moon." Voltaire

"For me, my glory is but a humble ephemeral absinthe." Paul Verlaine

Come, the Wines go to the beaches,
And the waves by the millions!
See the wild Bitter
Rolling from the top of the mountains!
Let us, wise pilgrims, reach
The Absinthe with the green pillars….
Arthur Rimbaud

"Got tight last night on absinthe and did knife tricks. Great success shooting the knife into the piano. The woodworms are so bad and eat hell out of all furniture that you can always claim the woodworms did it." (wormwood er engelsk for malurt. Red.anm.)
Ernest Hemingway

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:273
Norsk mat.Torsk.
Supper.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.