
Påske – tid for skiturer, Kvikklunsj og appelsin. Påsken er en av de høytidene hvor tradisjonene er sterke i Norge. Vi pynter med kyllinger, egg og harer. Maten står i sentrum, med lam, egg, og den gule påskefargen.
Okse på fersken
4 porsjoner
600 g storfekjøtt
2 stk. løk
2 ss smør
1 boks hermetisk fersken
3 ts karri
1 skive loff
2 dl melk
2 stk. egg
½ dl skoldete og hakkede mandler
6 stk. laurbærblad
1 ts salt
1 ts pepper
Skjær skorpen av loffskiven, og legg den i bløt i melken.
Hakk løken og kjøttet i terninger, og stek løken og kjøttet i en stor stekepanne med smør.
Hold av fire halve fersken, og del resten opp i små terninger.
Mos brødet i melken, og bland inn karii, litt salt og pepper. Ha i ferskenterningene.
Visp sammen eggene, og bland dette inn i melkeblandingen.
Hell blandingen i en ildfast form, og legg på de fire fersken halvdelene. Strø over hakkede mandler ph stikk laurbærbladene ned i blandingen.
Retten stekes i ovnen på 200 grader i ca 30 minutter.
Serveres varm med couscos.
Fylt lammestek
6 porsjoner
1 ½ kg lammestek
150 g brie
1 båt hvitløk
1 ts salt
1 ts pepper
4 ss frisk timian
Fyll steken med ost og krydder. Gni inn med salt og pepper. Surr med hyssing. Stekes. Når 68 °C er nådd, dekkes den med folie og hviler i 15 min. før den skjæres i skiver.
Ta vare på kjøttsaft som renner ut til saus. Kokkraft eller bruk fondterning oksekraft og jevne med maismel. Smak til.
Serveres gjerne med en potetmos til. Kok poteter, skrell og mos dem. Tilsett smør og salt og nykvernet pepper.
Legg evt. potetmos mellom to plater stekt butterdeig som er strødd med valmuefrø. Server kokte grønnsaker til.
Potetsuppe
4 porsjoner
250 g potet
1 stk. purre
7 dl vann
3 dl melk
4 ss smør
1 ts salt
1 ts pepper
Rens poteter og purre og del dem i biter. Kok grønnsakene i vannet til de er møre. Ha i melk og smør, og kjør suppa i en hurtigmikser til den er jevn og glatt. Bruk også gjerne en stavmikser rett i gryta.
Smak til med krydder, og garner suppa med strimler av purre og krutonger.
Loffterningene sprøstekes i ovnen med litt olje og salt.
Muffins med oliven og fetaost
12 porsjoner
100 g fetaost
1 dl sorte oliven
4 dl hvetemel
2 dl sammalt hvete, fin
2 ts bakepulver
¾ ts salt
4 stk. egg
½ dl smeltet smør
2 dl yoghurt naturell
Stek muffinsene midt i ovnen på 200°C
i 20-25 min.
Del osten i biter og oliven i to. Smelt smøret i en liten kjele. Bland mel, bakepulver, salt, fetaost og oliven. Visp sammen egg, smeltet smør og yoghurt. Rør blandingene sammen. Bruk en muffinsform til12 muffins med små papirformer i, eller bruk store papirformer. Deigen gir 12 små eller 6 store muffins. Fyll formene 2/3 dels fulle. Avkjøl muffinsene. Server dem med en god salat, en god spekeskinke eller nyt dem som de er.
Omelett på påsketur
6 porsjoner
6 stk. egg
1 beger cottage cheese
2 ss hakket frisk rosmarin
½ ts malt pepper
75 g salami
Skjær salamien i strimler og stek den i tørr panne til den blir sprø og fin La den renne av på litt kjøkkenpapir. Pisk sammen eggene, og bland inn cottage cheesen sammen med krydderet. Bruk ca ¾ deler av salamien i eggeblandingen. Resten skal brukes til pynt.Hell eggeblandingen i en ildfast form, og stek den midt i ovnen på 180 grader i ca 25 minutter. Pynt med salami, og server den lun. Gjerne med en god salat av ruccola, tomat, avocado og pinjekjerner.
Sjokoladedrøm
12 porsjoner
250 g smør
215 g sjokolade
5 stk. eggeplomme
5 stk. egg
200 g sukker
110 g hvetemel
Del smør og sjokolade i grove biter, og smelt over vannbad. Rør sammen eggeplommer, egg sukker og mel. Tilsett sjokoladesmøret. Fyll massen i godt smurte aluminiumsformer eller muffinsformer til de er 2/3 fulle.
Stekes i ovnen på 200 grader i ca 7 minutter. De skal være faste utenpå og flytende inni.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:1298