Den Norske Epledagen 17. Oktober


Oppdatertdato: 2006-10-17 Tema: Frukt Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Lisbeth Hjort og Astrid Hals


Vi feirer norske epler!

Ikke bare gjorde solen og varmen oss godt i sommer. Nå kan vi nyte fruktene av sommersol og varme i form av store, søte, saftige epler. Årets norske eplehøst er en av de beste på lenge, både i kvalitet og mengde. Hele 9 350 tonn epler er nå klare for konsum i ulike varianter. Bruk Epledagen til å nyte konfekten fra trærne: aromatiske, norske epler!

At norske epler er de beste i hele verden er ingen myte. Det sørger klimaet vårt for. Epler trives best med lange, lyse sommernetter og kjølige netter utover sensommeren. Det blir kvalitet av slikt, og nå kan vi bære årets epler i hus fra eplehager og supermarkeder landet over.

Norske epler er friske, aromatiske og lett syrlige i smaken. Epler har et nærmest uendelig bruksområde. De kan bakes, stekes, kokes, syltes, moses, deles i båter eller bare spises som de er.

17. oktober er det norske eplets nasjonaldag

Eplet er svært populært blant oss nordmenn. Hver person setter til livs ca. 11 kg. epler i året. I 1990 tok Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker initiativet til å etablere Den Norske Epledagen. Gjennom disse16 årene har blant annet skolene blitt inspirert og stimulert til å feire dagen med et mangfold av tiltak og aktiviteter.

Du skal lete lenge etter en mer sunnhetsfremmende frukt enn eplet. Proppfullt av antioksidanter, vitaminer, sporstoffer, fiber og flavonoider er eplet en svært velsmakende måte å holde seg frisk og opplagt på.

Eplesnacks

Oppkuttet eple er noe av den beste snacksen du får tak i.Bruk en epledeler. De får du kjøpt for en billig penge i dagligvarebutikker og utstyrsforretninger. Dersom eplene ikke spises med en gang, er det lurt å legge de oppkuttede eplebitene i litt sitronvann. Da unngår du at fruktkjøttet oksiderer og blir brunt.

Bruk Epledagen til å eksperimentere frem din egen eplerett!Inviter venner og kjente på eplefest, send en kasse epler til kjæresten, overrask barnehagen med epleshow eller knask deg gjennom de mest brukte norske sortene. Gjør Epledagen 17. oktober til en feiring for små og store, da ingen skal behøve å bite i det sure eplet!

Visst du at:

  • Epler har lavt kaloriinnhold.
  • Epler har mindre enn 1 % fett
  • Epler inneholder ikke kolesterol.
  • Epler er rike på vitaminer, mineraler og fiber.
  • Epler bør lagres kjølig og med høy luftfuktighet. Kjøleskapet egner seg godt.
  • Om du deler opp epler til barna dine, så spiser de dobbelt så mye.
  • Epler ble brukt som mat allerede i steinalderen og at romerne syslet med epleforedling.

Noen av de mest populære norske eplesortene:

Aroma

Som navnet sier, er Aroma et aromatisk eple med nydelig smak. Aroma kommer opprinnelig fra Sverige, og har i løpet av få år blitt den viktigste eplesorten i Norge. Bunnfargen er gul og den har rødt kinn på solsiden. Fruktkjøttet er gulhvitt og middels fast. Aroma er velegnet både som spiseeple og husholdningsfrukt, og har god lagringsevne.

Rød Gravenstein

Rød Gravenstein kommer opprinnelig fra Danmark og er klassikeren i norsk epleproduksjon. Gravenstein er gjerne storfalne, runde og litt knudrete rundt blomsterenden. Eplet er lett å kjenne igjen på at skallet "svetter" og virker fett. Fruktkjøttet er fast, gult og svært saftig. Rød Gravenstein er et nydelig spiseeple med litt syrlig, fin aroma. Det egner seg godt til bakverk og annen matlaging, og har god holdbarhet.

Summerred

Summerred er en relativt ny sort som er utviklet i Canada og som på kort tid er blitt en av de mest populære i Norge. Eplet er middels stort, jevnt, velformet og litt avlangt i formen. Eplet har en klar, rød dekkfarge og fruktkjøttet er kremgult, middels fast, sprøtt, saftig med en fin konsistens. Smaken er frisk søtsyrlig og eplet har god holdbarhet.

Åkerø

Åkerø regnes av mange for å være Norges gourmeteple med sin særpregede og gode smak. Eplet er avlangt, middels stort og har en gulgrønn bunnfarge med teglstensrød dekkfarge. Fruktkjøttet er hvitt og fast. Holdbarheten er begrenset fordi Åkerø har en tendens til å tape smak ved lang tids lagring.

Discovery

Discovery er en relativt ny sort i Norge, men har allerede rukket å bli meget populær. Discovery har gulgrønn bunnfarge og lys rød dekkfarge. Fruktkjøttet er sprøtt, hvitt og har en søt og god aroma. Holdbarheten er ganske god.

Gode oppskrifter for å feire epledagen:

Bakte epler med mandelfyll

10 epler

Mandelfyll:
3 dl brunt sukker
3 ts malt kanel
3 ss vann
150 g grovt hakkede mandler

Vaniljekrem:
9 dl yoghurt naturell
6 ts sukker
5 ts vaniljesukker

Rør alle ingrediensene til vaniljekremen sammen. La den stå og trekke. Rør sukker, kanel, vann og mandler sammen til en mandelmasse. Grav ut kjernehuset i eplene med en teskje, så eplene blir hule. Fordel mandelmassen i eplene og legg dem på et ildfast fat eller form.Bak eplene i ovnen i 20-25 minutter ved 200 grader C.

Eple-bacon

4 porsjoner

4 epler i båter
100 g bacon i strimler
2 ss hakket løk
2 ss olje til steking

Baconet skjæres i strimler og stekes godt. Tilsett hakket løk og eplebåter og stek videre i et par minutter.
Kan serveres som egen smårett eller som tilbehør til for eksempel svinekjøtt.

Eple-tzatziki

4 porsjoner

2 epler
3 kløfter hvitløk - finhakket
2 dl yoghurt naturell
salt og pepper

La yoghurten renne gjennom et kaffefilter i ca. 30 minutter. Riv eplene på et rivjern. Klem litt væske ut av eplene. Bland epler, yoghurt, hvitløk, salt og pepper. Serveres som dip til grønnsakssnacks og potetgull.

Eple-pizza

1 pizza

Bunnen:
5 dl hvetemel
1 ts malt kardemomme
2 ts malt kanel
3 ts sukker
½ pk. tørrgjør
3 dl lunkent vann

Fyll:
5 epler i skiver
1 dl rosiner
100 g hakkede mandler
saften av 1 sitron
3 ss sukker

Bland sammen mel, krydder, sukker og gjær. Hell i vannet og elt deigen sammen. Dekk til med plast og la den heve 1 time på et lunt sted. Pakk deigen ut og kjevle den til en tynn avlang leiv. Legg den på et stekebrett.

Legg epleskivene på bunnen sammen med rosiner og mandler. Hell over sitronsaften og dryss over sukker. Stekes ved 200 grader C i ca. 20 minutter. Serveres med vaniljeis.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:945
Norsk mat.Lavkarbo.
Rask mat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.