Det er en grønn næringsbombe vi snakker om. Den er full av antioksidanter og andre viktige næringsstoffer. De tynne, lekre stilkene minner smaksmessig om asparges og smaker minst like godt. Nå er det norsk sesong for brokkolini.
En ny grønnsak i Norge
I fjor startet Gilhus Gartneri i Lier og Wiig Gartneri på Klepp på Jæren prøveproduksjoner i norsk jord. Det var et spennende prosjekt, for det alltid er en risiko å være de første, men de hadde klokketro på denne unike grønnsaken. - Alt vi produserte, forsvant. Den norske forbruker likte produktet, og vi har utvidet årets produksjon og håper på nok en fin sesong, sier Kåre Wiig, Wiig Gartneri og Kirsten Ravnsborg Justad, Gilhus Gartneri.
Brokkolini er en herlig grønnsak
Stilkene på brokkolini er lange og slanke og med et lite blomsterhode. Smaken er svært god og kan minne om asparges.
Brokkolini kan brukes nydampet eller smørdamet til både fisk og kjøtt. Den trenger i underkant av to minutters damping. Den kan brukes rå eller dampet i salater, omeletter og paier, i stuing, supper, wokretter, tempurafritert, som snacks med en god dipp til og smaker til og med kjempegodt i smoothies f.eks. sammen med bær.
Brokkolini på grillen i sommer
Brokkolini er kjempefin å grille. Fremgangsmåten er den samme som med grønn asparges. Pensle et ark aluminiumsfolie med olje og gi brokkolinistilkene et penselstrøk også. Litt salt og pepper. Legg brokkolinistilkene på folien på grillen og grill dem i ca. 4 minutter. Vend dem ofte. Kjempegodt å spise som den er f.eks. som tilbehør til annen grillmat. Litt nyrevet parmesan over rett før servering er også himmelsk.
Om Brokkolini
Brokkolini er en krysning av brokkoli og en asiatisk grønnsak ved navn Gai Lan (også kalt kinesisk brokkoli). Brokkolini har vært i det asiatiske kjøkken i mange år, og på 1990-tallet slo den igjennom i USA. Her i Norge ble den introdusert først i 2011. Brokkolini er lik brokkoli, men med mindre blomsterhode og lengre, tynnere stilker. Smaken er søtlig, og kan minne om asparges. Enkelte kaller den derfor for asparges-brokkoli.
Bruksområde
Brokkolini spises aller best når den er kokt i et par minutter. Husk at hele stilken skal spises. Brokkolini kan også spises rå. Server brokkolini som grønnsak til middag av alle slag, i paier, omeletter og i salater.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:2489