Den overraskende. gode smaken - umami


Oppdatertdato: 2010-12-02 Tema: Hverdagsmat Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Johnny Syversen, LMD


I alle år har velvoksne nordmenn trodd på fire grunnsmaker, mens de i Japan har kost seg med umami i tillegg - smaken som smaker godt.
Umami: Hupps! Var der én grunnsmak til utover de fire mer kjente (salt, surt, bittert og søtt)?
Riktignok har vi nytt den lenge, vi også, i buljong, soltørket tomat, soyasaus og stekt kjøtt. Vi har bare ikke kunne sortere den ut før nå, ”den gode smaken av kjøtt”.
Det er også mulig å framstille umami kunstig. Hensikten er å få en ekstra god smak på ferdigmat. Slik kunstig fremstilt umami kalles ofte MSG (monosodium glutamat). Den er verdens mest vanlige smaksforsterker og brukes mye i ferdigkjøpte supper og sauser, som poser eller som ferdig produkt.

Bevissthet om smak

Bevissthet rundt matglede og smak er formålet med Smakens uke. I løpet av uken introduseres de fem grunnsmakene. Hver dag har fått sin smak.
Det begynte med fire, så ble de fem. Vil det snart bli seks? Når hele folket skal inn i en ny Smakens uke, er grunnsmakene: Søtt, surt, bittert, salt og umami. Noen av grunnsmakene er så grunnleggende at de har fått lov å karakterisere personligheten. I den sammenheng er nok søtt å foretrekke!
Vi har tidligere lært at tunga var bygd opp til å kjenne smaker på forskjellige steder. Man nå viser nyere forskning at det er mulig å gjenkjenne alle grunnskakene på hele tunga!

Oppskrift på minibiff med potet og soltørket tomat

4 porsjoner (små)

Ingredienser:
200 g indrefilet av storfe (kan også bruke ytrefilet)
1 stk. bakepotet
1 ts. salt
1 ts. sort pepper, grovmalt
1 ts. paprikakrydder
2 ss soyaolje
8 stk. soltørkede tomater, fra glass med olje
3 ts olje, fra glasset med soltørkede tomater

Slik gjør du:
1. Kjør tomatene og oljen til purè i foodprossessor.
2. Skjær bakepotetene i skiver – en skive pr. person, ca 1 cm tykk.
Ha dem i en bolle og vend dem med olje og krydder. Legg skivene på bakeplate med bakepapir. Stek dem i forvarmet ovn på 200 °C i ca 25 minutter.
3. Skjær kjøttet til 4 biffer à 50 gram. Krydre med salt og pepper. Brun dem i varm panne med smør. Legg hver biff på en potetskive og sett i ovnen på 125°C i ca 10 minutter.
4. Legg potet og biff på liten tallerken. Topp med en skje med soltørket tomatpurè og pynt med en grønn urt.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2035
Info.Pasta.
Salater.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.