Den ultimate Grand Prix menyen som smaker seier!


Oppdatertdato: 2010-05-27 Tema: Fest Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: melk.no


Alle har et forhold til Grand Prix, enten det er elsket eller hatet vil nok de fleste følge med under årets sangkonkurranse, som i år er direktesendt fra Norge. Opplysningskontoret for Meieriprodukter har laget en Grand Prix meny som vil gi en seiersmaken rett hjem i stuen, uansett hvor i landet du befinner deg.

- Grand Prix er best sammen med god mat, familie og venner foran TV-skjermen. Uansett poeng og plassering vil menyen garantere en god opplevelse for kvelden, forteller Anne Margrethe Langhus, Matfaglig konsulent i Opplysningskontoret for Meieriprodukter.
Kanskje du vil lage en bløtkakestjerne pyntet med rødt, hvitt og blått? Eller hva med kanapeer i en spennende variant som er surret inn i lefser? Denne årstiden er også ypperlig for spekemat, salat, melon og lette dressinger.
Er det vanskelig å velge kan du jo kjøre på med hele menyen. Her har du en Grand Prix meny som kan lages tidligere på dagen slik at når kvelden kommer kan du dekke ett lite ”koldtbord” med Grand Prix mat.

- Det er ikke hver dag vi er verten for den internasjonale sangkonkurransen, da er det ekstra stas å markere litt ekstra hjemme ved matbordet. På den måten blir det en hyggelig fest og samling som setter en ekstra piff på denne historiske kvelden, avslutter Anne i Melk.no.

Oppkriftene:

Bløtkakestjerne

Lag en deilig bløtkakestjerne. Pynt med vakre farger så kan du bruke den til den anledningen som måtte passe best.

10 porsjoner

Ingredienser
4 stk egg
125 g sukker
125 g hvetemel
1 ts bakepulver

Fyll 1;
50 g bringebær
1 dl kremfløte

Fyll 2;
50 g bjørnebær
1 dl ferdig vaniljekrem

Pynt;
2 dl kremfløte
50 g rips

Fremgangsmåte
Stek kaken i en stjerneform, eller du kan steke kaken i en springform (24 cm) og skjære ut en stjerne etter at sukkerbrødet er stekt og avkjølt. Vil du gjøre det ekstra enkelt skjærer du ut en stjerne av en ferdig sukkerbrødbunn.
Pisk egg og sukker til stiv og luftig eggedosis. Sikt i mel og bakepulver og bland alt forsiktig med en slikkepott. Hell røren i en smurt form og stek kaken. Sukkerbrødet stekes på 175 grader i ca 30 minutter i forvarmet ovn.

Del den avkjølte kaken i tre lag. Dynk kaken med melk, fyll det det første laget med bringebær og stivvispet kremfløte. Legg på en kakebunn til og fyll lag to med bjørnebær og vaniljekrem. Legg på kaketoppen. Visp kremfløten til luftig krem, ha den i en sprøytepose med stjernetyll og sprøyt fine stjerner rundt kaken og på toppen. Legg på rips og f. Eks kandiserte små blomster. (Disse fåes kjøpt i de fleste større matbutikker)

Lefsebusser

Kanapeer er alltid fint å ha når man skal arrangere fester, enten i anledning bursdag, jul eller nasjonaldag. Lefsebuss er kjøtt (for eksempel ribbe) eller fisk (for eksempel røkelaks) med tilbehør, surret inn i lefse. Kjempegod norsk tradisjonsmat!

4 porsjoner

Ingredienser
4 stk lefse (rektangulære))

Forslag 1:
100 g snøfrisk med einebær
8 skive røkelaks
4 stilk frisk dill
½ stk rødløk
50 g ruccula

Forslag 2:
100 g snøfrisk naturell
8 skive spekeskinke
6 stk jordbær
50 g ruccula

Fremgangsmåte
Bløtlegg lefsene etter anvisningen på pakken.
Smør snøfrisk eller kremost på myke lefser. Legg på røkt laks eller spekemat, og litt hakkede urter, løk og ruccula etter smak. Jordbærene skjæres i tynne skiver.
Rull lefsene sammen og skjær dem i 3 cm tykke biter. Hold bussene sammen med en tannstikke.

Spekemat med frisk dressing

Skal du ha gjester ved en større anledning, er koldtbord å anbefale. Her et forslag til spekemat og tilbehør som du kan sette fram.

4 porsjoner

Ingredienser
300 g spekeskinke
200 g fenalår
100 g chorizopølse
4 stk frisk fiken
6 stk jordbær
1 stk formloff
20 g meierismør

Dressing:
2 dl lettrømme (evt kesam mager)
1 dl yoghurt naturell
1 ts eddik (evt sitronsaft)
½ ts sukker
nykvernet salt og hvit pepper

Fremgangsmåte
Legg spekemat pent på ett fat sammen med fiken og jordbær. Ha salat og formloff med smør ved siden av.

Dressing
Bland alt og smak til sausen med salt og pepper. Denne sausen kan brukes som en grunnsaus for andre kalde sauser. Smak eventuelt til sausen med finhakkede friske urter.

Melon- og fetaostsalat med spekeskinke

Vannmelon, rødløk og en god salt fetaost. Ja, du tror det ikke før du har smakt det - nydelig. Server god spekeskinke ved siden av.

6 porsjoner

Ingredienser
1 kg vannmelon
250 g fetaost
1 stk rødløk
½ stk sitron
½ ts salt
½ ts pepper
½ dl frisk mynte

600 g spekeskinke

Fremgangsmåte
Del vannmelon i biter og fjern skall og stener. Skjær fetaosten i terninger og rødløken i tynne strimler. Bland sammen melon, ost og løk. Tilsett saften av den halve sitronen. Krydre etter smak og pynt med mynte.

Serveres med spekeskinke.











Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1900






Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.