Denne kveler kvalmen


Oppdatertdato: 2011-02-15 Tema: Mathelse Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Bama


Oslo (NW): Nå er det høysesong for omgangssyke. Selv om det ikke finnes noen kur mot magesjau, kan ingefærrot dempe kvalmen. – Ingefærrot er full av helsebringende stoffer, og noen av dem virker kvalmedempende, sier ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky i Bama.
Ingefær er en plante fra Østen, og roten har tradisjonelt vært brukt til å lindre mage- og tarmplager.

– Ingefær kan hjelpe enten du har omgangssyke, reisesyke, er gravid eller får medisinsk behandling som gjør deg kvalm, sier Arsky.

Drikk som te

De aktive virkestoffene i ingefærroten er en gruppe flyktige oljer, såkalte aromatiske forbindelser.

– I motsetning til hva man skulle tro, virker ikke ingefæren kun i tarmen. Effekten er også i balansesenteret i mellomøret. Ekspertene vet ikke helt nøyaktig hvordan stoffene virker, men de hemmer signalmottakere i nervesystemet vårt, sier Arsky.
Ingefær får du enkelt i deg ved å trekke litt fersk rot i vann.

– Skrell bort skallet og skjær et par skiver, eller riv et par teskjeer ingefærrot. Legg ingefæren i en kopp og hell over kokende vann, og la det trekke i fire-fem minutter før du fjerner ingefæren.
Tilsett gjerne litt sitronsaft eller honning for smakens skyld, anbefaler Arsky.

Best fersk

Ingefær er like god til å lindre reisesyke som vanlige reisesyketabletter, fordi ingefæren også tar knekken på ørhet og kaldsvette, ifølge ernæringsfysiologen.

– Bruk gjerne ingefær mot morgenkvalme, men ikke overdriv! Kosttilskudd med mye ingefær kan nemlig øke blødningsfaren. Holder du deg til fersk vare begrenser inntaket seg av seg selv, sier Gunn Helene Arsky i Bama.
Fersk ingefær finner du i de fleste dagligvarebutikker.

– Ingefær kan også være et smakfullt krydder i matlaging. Bruk den som tilsetning i supper av grønnsaker, kjøtt eller kylling. Hakket ingefær kan med hell kombineres med hvitløk og chili i wok. Roten kan syltes, og revet ingefær kan være et frisk innslag i dipper.

Og så ett par oppskrifter.

Ingefærte

1 porsjon

Ca 2,5 dl vann
Ca 3,5 cm ingefærknoll
Ca 1,5 ts honning
litt sitronsaft

Kok vann. Skjær ingefær i tynne skiver og legg dem i bunnen av en kopp. Knus ingefæren forsiktig med en skje. Hell over kokende vann, rør ut honning og smak til med sitronsaft. La det trekke noen minutter før du drikker.

Ingefærte med kardemomme

2 porsjoner

2,5 cm ingefærrot
15 stk kardemommekjerner
5 dl kokende vann

Kutt ingefæren i skiver og ha den i en tekanne eller direkte i glasset sammen med kardemommekjernene. Hell det kokende vannet over og la teen trekke i 5 minutter. Ingefærrot i kombinasjon med kardemomme gir teen en spennende smak av Midt-Østen. Ingefæren skal dessuten være godt for fordøyelsen og motvirke kvalme.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2104
Info.Produkttester.
Bringebær.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.