Deres beste grilloppskrifter


Oppdatertdato: 2010-05-21 Tema: Grilling Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Astrid Hals, Prior, Alf Børjesson, Knut Pettersen, Kim Holthe. Jonny Syvertsen


Nå som vi er begynnelsen av grillsesongen er det på tide med en oversikt over grilloppskriftene med høyest karakter. Nå i år er der og kommet mange gode ferdigretter som bare kan legges rett på grillen og undertegnede må bare innrømme at han er en av de som lar seg forføre av de mange gode marinerte kjøtt og fiskepakker som ligger i kjøledisken. Men her er oppskrifter som krever litt mer, men ikke mye.

Chilenske kyllingspidd

4 porsjoner

4 kyllingfileter

Marinade:
saft av 1-2 appelsiner
saft av 1 sitron
1 ts saft av granateple (kan sløyfes)
1 båt finhakket hvitløk
1/2 ts tørket oregano
1/2 ts malt spisskummen
1/4 ts malt nellik
1/4 ts malt kanel
1 ts salt
1/4 ts pepper

Polenta:
5 dl vann
1 dl polenta
1/2 finhakket, rød chilipepper
1/2 ts salt

Pebre:
5 ss olivenolje
2 1/2 ss hvitvinseddik
4 ss vann
6 ss finhakket koriander
1 hakket sjalottløk
1 ts finhakket, rød chilipepper
1/2 ts finhakket hvitløk
1/2 ts salt

Bland alt til marinaden. Skjær kyllingfiletene i lange, brede strimler og legg dem i en plastpose. Hell på marinaden og knyt posen godt igjen. Mariner kjøttet i kjøleskap i minst 4 timer eller (helst) natten over. Træ kjøttet på spidd, pensle med olje og stek spiddene over trekullgrill eller i en grillpanne til kjøttet er gjennomstekt, ca. 2-3 minutter på hver side. Drypp marinaden over kjøttet et par ganger under steking.
Kok opp vann til polentaen, dryss grynene i, tilsett chilipepper og salt og kok grynene i 5 minutter til en fast grøt. Fordel grøten til et ca. 3 cm tykt lag utover et flatt fat eller en fjel og skjær ut sirkler eler snipper. Brun eventuelt polentaen raskt i olje i en stekepanne.
Visp sammen alt til pebren, som er en typisk chilensk saus. Server kjøttet på polentaen, eventuelt drysset med resten av granateplekjernene. Hell pebresausen rundt. En salat av appelsin, grapefrukt og ruccola eller friséesalat, med litt av pebren over, er friskt tilbehør.

Fylte grillpølser

Antall porsj. 4

8 stk grill-, knakk- eller 4 kjøttpølser
1 ss sennep
1 stk løk
1 ts kinesisk soyaolje
1 ss tomatpuré
8 skive(r) bacon

Skjær et dypt snitt på langs i pølsene. Rør sammen sennep, finhakket løk, soya og tomatpuré og fordel blandingen i snittene. Klem pølsene forsiktig sammen og surr baconskivene rundt. Baconskivene festes med tannstikkere. Snu pølsene ofte på grillen. Flytt risten høyere opp hvis baconet blir for brunt.
En annen variant er å smøre et tynt lag usøtet sennep i pølsesnittet og så legge i tykke strimler hvit ost. Surr baconskivene rundt og fest dem med tannstikkere.

Grillet kalkunfilet

Antall porsj. 4

1 stk Prior kalkunfilet 750 g

Marinade:
1 dl olivenolje
3 ss koriander, finhakket
1 stk appelsin, saften
2 fedd hvitløk
salt
pepper
2 ss balsamico eddik
4 stk søtpoteter
8 stk sjalottløk
8 stk appelsinbåter

Dressing:
1 dl olivenolje
1 stk chili finhakket
1 fedd hvitløk
2 ss koriander
salt
pepper

Bland sammen ingrediensene til marinaden. La kalkunfileten ligge i marinaden et par timer
Fileten legges på grillen og grilles i ca. 45 minutter - 1 time. Vend den ofte
Lag porsjonsfolier med en liten søtpotet (du kan også bruke vanlige poteter) 2 sjalottløk delt i to med skall og ett par appelsinbåter. Bland ingrediensene til dressingen og hell over potetene.
Server med ricottaost iblandet saft av 1 appelsin, 1 båt finhakket hvitløksbåt, hakket koriander salt/pepper/ sukker etter ønske og med salat og appelsinbåter.

Grillet klippfisk

Antall porsj. 4

600 gr klippfisk, utvannet og renset
olivenolje
hvit pepper
chili eller hvitløk
Skjær fisken i passe porsjonsstykker og pensle dem med olje. Legg fisken rett på grillristen og grill den 5-6 minutter på hver side. Etter grilling kan den evnt. Krydres med pepper, chili, hvitløk eller et annet krydder.
Pass på at du ikke bruker krydderblandinger som inneholder salt, da kan det lett bli for salt. Server klippfisken med en god salat og brød.

Grillet kylling med spinatpasta

Antall porsj. 4

1 stk kylling, grillet
1 pakke spinat, frossen
3 dl crème fraîche
2 fedd hvitløk finhakket
1,5 dl hvitvin, evt. 1 1/2 dl hønsebuljong
2 dl hvitost, reven
salt og pepper etter smak
båndspagetti etter mengdeanvisning på pakken

Tin spinaten og la vannet renne godt av. Ha spinaten over i en liten gryte og tilsett resten av ingrediensene. La sausen småkoke til den blir passe tykk. Smak til med salt og pepper.
Kok båndspagetti som anvist på pakken. Hell sausen over pastaen og server sammen med grillet kylling. Pynt med for eksempel sort oliven

Grillet scampi

4 porsjoner

16 scampi
olivenolje
2 finhakkede hvitløksbåter
1 - 2 ts go cajun fisk & skalldyr

Bland sammen olje, hvitløk og krydder i en stor bolle. Legg i scampien og rør/vend i blandingen. Sett scampien til marinering i ca. 1 time. Scampien grilles i 2 min. På hver side avhengig av størrelsen. Legg de gjerne i fiskevenderen. Enkelt og greit.

Server med rømmedip, godt brød og en frisk salat.

Helgrilling av lam (Asado)

Ett helt lam

Utstyr:
tynn ståltråd
knipetang
kyllingsaks eller rosesaks
utbeningskniv
oppskjærskniv
stor skjærefjel
pensel m/ langt skaft
2 steketermometer
20 - 25 kg trekull.

Asado er argentinsk og betyr helgrilling av lam. Mange griller helstekt lam til store begivenheter. Det krever en del forberedelser og arbeid i løpet av grillingen, men de fleste tror at det er vanskeligere enn det er. Poenget er å steke varsomt over forholdsvis lang tid. Dette gjør kjøttet ekstra saftig og mørt - så praktisk talt hver bit av lammet kan spises.

Slik velger du lam:
1. Den ideelle størrelsen for grilling er et lam på 15-20 kg. Det er mat nok til 30-40 personer.
2. Beregn 500 g kjøtt per person.
3 .Lammet bør være rundt og kjøttfullt med en jevn fetthinne utenpå.

Slik forbereder du:
1. For å helsteke et lam på 15-20 kg, trenger du et solid grillstativ, hvor du kan feste lammet godt - og enkelt kunne vende det over grillen.
2. Lammet må være tint, og gjerne litt temperert før du begynner.
3. Knip over ribbena helt inne ved ryggraden, slik at ribbene kan brettes ut.
4. Legg stekespydet i buken inntil ryggraden, og fest det på 5 steder med ståltråd. (Ståltråden stikkes gjennom ryggen, rundt spydet, og vris/strammes på innsiden med en tang.)
5. Stikk ett steketermometer inn i låret, bakfra - og ett foran, mellom bog og bryst.

Slik tenner du opp:
1. Tenn opp en real haug med ca. 10 kg kull i midten av grillen.
2. Når det er blitt skikkelige glør, rakes kullene ut under forparten og bakparten for at ikke midtparten skal bli for hardt stekt.
3. Det går med ca. 20 kg kull i steking under normale værforhold.

Slik griller du:
1. Løft stekespydet med lammet opp på stativet, og pensle med marinaden.
2. Stekehøyden reguleres etter varmen på grillen.
3. Grill "aktivt", dvs så nær varmen som mulig uten at kjøttet blir brent.
4. Da er grilltiden 2 1/2 - 3 timer på et 18 kgs lam. Med større lam eller mer "passiv" grilling må du beregne lengre steketid.
5. Lammet er ferdig når steketermometeret viser 70° C (rosa stekt) eller 76° C (grått).
6. Snu lammet og pensle med marinade hvert 5. minutt. Marinaden trekker godt inn i kjøttet og gir god smak, samtidig som den virker dempende på temperaturen i kjøttet.
7. Pass alltid på å fylle på mer trekull når varmen dabber av. Fra tid til annen vil fett dryppe ned i glørne og flamme opp. Dette bør slukkes straks med en glorake eller med vann fra en dynkeflaske.

Slik deler du opp lammet:
1. Bogene: Ta tak i knokene, skjær inn mellom bog og bryst samtidig som bogen trekkes forsiktig utover mens du skjærer.
2. Lammestekene: Hold i knoken og skjær langs med halen inn mot hoftebenet samtidig som låret trekkes ut til siden. Bruskfestet vil slippe, og låret kan skjæres av.
3. Skjær av begge sidene der benene ble kneppet over. Skjær opp ribbene mellom benene.
4. Løft ryggen av spydet og skjær filetene løs fra ryggbenet. Skjæres i litt tykke skiver. Skjær kjøttet fra bogene og stekene, og la gjestene få smake på både stek, ribbe og filet.

Grillskive på grillen

2 porsjoner

4-8 marinerte grillskiver

Marinerte grillskiver er ypperlige for grilling og de smaker godt. Grilles noen minutter på hver side. Husk at de drypper godt.
Server med en salat, ris og feks mais. Lag gjerne en saus til også.

Helstekt/grillet gjedde i folie

gjedde
purre
gressløk
ris
stekte brødterninger

Ta en gjedde på noen kg. Rens og fyll gjedden med grønt, så som purre, gressløk eller annet. I tillegg fylles gjedden med ris og stekte brødterninger.
Sy igjen buken og pakk fisken i folie. Stek i ovn eller grill til den er klar, ca 30 minutter for 4 cm tykk fisk samt 5 minutter ekstra pr. cm.

Lammekjøtt stekt på spidd (Sjasjlyk)

Antall porsj. 4

600 gr lammekjøtt fra bryst eller bog
2 stk løk
3 ss gressløk, finklippet
1 stk sitron, saften eller 2 ss eddik
olje til pensling
salt
pepper

TILBEHØR:
2 dl ris, langkornet
5 dl vann
1 ts salt
4 ss smør
1 ss gressløk, finklippet
4 stk tomater
1 stk sitron

Skjær kjøttet i passe biter, legg det i en bolle, krydre med salt, pepper og gressløk. Tilsett sitronsaft eller eddik og vend kjøttet i væsken. La det deretter stå kjølig og trekke i 2-3 timer.
Tre skiftvis kjøttstykker og løkskiver inn på spiddet. Stek over trekullglør i ca 20 minutter. Drei ofte på spiddet, slik at kjøttet blir jevnt stekt. Pensle av og til med olje, især på løken, hvis lammekjøttet er fett nok fra før.
Kok vannet opp med saltet og risen. Kok opp, reduser varmen, legg lokket på og la risen stå og surre på svak varme i ca 12 minutter. Slå av varmen og la risen stå under lokk i ytterligere 12 minutter, slik at den blir helt mør. Rør så forsiktig om i den med gaffel, hell den over på fat og fordel smeltet smør og gressløk over den.
Legg spiddene oppå risen og garner retten med tomat- og sitronbåter.

Kylling kebab

Antall porsj. 4

400 gr kyllingkjøttdeig
1 stk løk
1 ts salt
0,5 ts garam masala
1 ss koriander, frisk
2 feddhvitløk
1 ss ingefær, hakket frisk
4 stk grønn chili
0,5 ts gurkemeie
1 ss kokosmasse

Raita:
1,75 dl yoghurt naturell
1 stk revet slangeagurk (godt avrent)
1 ss mynte, hakket frisk
0,5 ts salt
1 ts sukker
0,5 ts pepper

Ha løken over i en hurtigmikser sammen med koriander, hvitløk, ingefær og chilipepper å kjør det til det blir en finhakket krydderblanding.
Elt krydderblandingen sammen med garam masala, gurkemeie og kokos inn i kjøttdeigen. Sett kjølig en ½ times tid.
Lag små boller (eggstørrelse) og træ én og én på et spyd, form den deretter til en avlang pølse på spydet. Stekes i panne med maisolje eller over grillen.
Bland alle ingrediensene til raitaen i en bolle.
Serveres med nanbrød.

Tyrkisk kebab

Antall porsj. 4

500 gr kjøttdeig eller kvernet lammekjøtt
0,75 ts salt
0,25 ts pepper
1 stk rød paprika
1 stk grønn paprika
0,5 stk squash
1 stk løk
1 ss olivenolje
2 stk laurbærblad
0,25 ts basilikum

Rør sammen kjøttdeig (eller kvernet lammekjøtt), salt og pepper til en seig deig. Form litt avlange kaker.
Rens løken og del i store biter. Skjær paprika og squash i biter.
Tre vekselsvis grønnsaker og kjøttkaker på spidd. Pensle med olje og dryss over knuste laurbærblad og basilikum.
Stekes på rist over langpanne under grillen i ovnen ca 10 minutter. Snues etter 5 minutter. Serveres gjerne med pilaffris og gresk salat. Oliven og brød er også godt tilbehør.

Spanske spyd på ris

Antall porsj. 4

600 gr mørt svinekjøtt (skinkebiff, flatbiff eller filet)

Marinade:
5 ss olivenolje
2 ts paprikapulver
1 ts gurkemeie
grovmalt pepper
0,2 ts kajennepepper

4 porsjon(er) ris
0,5 stk løk
2 stk chilipeppper
1 ts gurkemeie

1. Skjær kjøttet i terninger. Bland sammen krydder og olje til marinaden og la kjøttet ligge i marinaden minst 1 time.
2. Træ kjøttet på spyd og grill/stek 10-12 minutter. Snu og pensle ofte.
3. Kok risen etter anvisning på pakken sammen med gurkemeie.
4. Finhakk løken og skjær chilien i ringer (ta ut frøene). Bland sammen med risen.
En blanding av cherrytomater, oliven og marinert hvitløk er godt til.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1669Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.