
Det er få norske frukter på markedet om vinteren, så tiden er inne for å prøve seg på alle de herlige tropiske fruktene. Begynn med ananasen - en av de mest kjente - som er både søt og sunn.
Før var ananas-sortene vi fikk tak i her til lands gjerne litt sure, men nå er det kommet flere typer som er mye søtere.
Ananas er en god kilde til A- og C-vitamin. A-vitamin er viktig for synet og er med på å styre vekst og utvikling hos barn og unge. C-vitamin er en livsviktig antioksidant som beskytter cellene i kroppen mot skadelig nedbrytning.
Dessuten inneholder ananas en fordøyelsesfremmende enzym, bromelain, som stimulerer og letter nedbrytingen av tungt fordøyelig mat. I tillegg skal ananas angivelig hjelpe blodet til å koagulere, være betennelseshemmende og sårlegende. Den skal også være appetitt-skjerpende.
Og de som tenker på vekta, kan trøste seg med at ananas er kalorifattig. Frukten inneholder omkring 86 prosent vann, 10,1 g karbohydrater - og gir omkring 47 kcal per 100 gram spiselige vare.
Ananasen er moden når den har en gulbrun farge. Den skal ikke være for myk, og det skal lukte frisk og god ananas fra stilkfestet. Frukten holder seg best ved fire til åtte grader i tre-fire dager.
Du kan bruke ananas til så mangt, både naturell eller i matlagingen som for eksempel på pizza, i salater eller i pai.
Kutt ananasen opp i biter eller skiver og server som mellommåltid - eller prøv å strø ristet kokos over frukten og ha den til dessert.
Dessuten får du en deilig, frisk dessert hvis du knuser mynteblader i en morter, blander inn litt sukker og strør blandingen over frisk ananas i tynne skiver.
Her noen forslag til hvordan du kan bruke ananas på en spennende måte:
Gul wok med indisk vri
4 porsjoner
1 stk. finhakket løk
3 båt hakket hvitløk
2 ss olje
4 stk. kyllingfilet i strimler
1 stk. rød paprika i strimler
1 boks hermetiske bambusskudd
1 boks vannkastanje i skiver
100 g frisk ananas i biter
3 ss ananasjuice
1 ½ dl matfløte
1 boks kokosmelk
1 ss søt soyasaus (kecap manis)
1 ss soyasaus
smak til med 1 ss hot curry - alt etter smak
2 ss hakket frisk koriander
Stek kyllingstrimlene raskt i olje. Ta de ut av pannen og legg de til side.
Fres hakket hvitløk og løk raskt i olje. Tilsett strimler av paprika, ananasbiter, bambusskudd og vannkastanjer og la grønnsakene surre til de er møre.
Tilsett ananasjuice, hot curry, kokosmelk og matfløte, og tilslutt soyasausene. Hakket frisk koriander på toppen.
Server woken med basmatiris.
Søtt, salt og syrlig
2 porsjoner
200 g morrpølse
1 kurv jordbær
½ stk. frisk ananas
2 stk. fersken - nektarin kan også brukes
150 g mascarponeost
2 ss balsamicoeddik
Lag en "salat" av jordbær delt i to, ananas i terninger og fersken (nektariner) i skiver.
Rør balsamicoeddik godt inn i mascarponeosten. Legg osteblandingen over fruktene.
Strø over strimler av morrpølse til slutt.
Fruktpinner
½ stk. frisk ananas i terninger
3 stk. kiwi i terninger
50 g blåbær
Du må også ha coctailpinner eller tannpirkere.
Skjær skallet av den halve friske ananasen og skjær ut stilken. Skjær fruktkjøttet i store terninger. Skjær skallet av kiwien og del de i ca. 12 biter.
Lag en kompakt ball av aluminiumsfolie eller sølvpapir. Tre fruktbiter på pinnene og topp gjerne med et blåbær. Fest pinnene i "ballen".
Det er mange frukter som er egnet til slike fruktkanapéer eller fruktpinner: mango, papaya, melon eller jordbær for å nevne noen.
Wokdessert med nøtter
4 porsjoner

1 stk. banan
1 stk. kiwi
1 stk. appelsin
2 skive frisk ananas
1 ss smør
1 ts frisk ingefær
1 ss sukker
1 ss honning
2 ss hakkede mandler
Skrell og del opp frukten i biter i omtrent lik størrelse. Smelt litt smør i wokpannen og wok frukten sammen med sukker, honning og ingefær. Dryss over hakkede mandler til slutt.
Server dessertwoken lun, evt. med is, pisket krem eller rømme.
Anapina
4 porsjoner
½ stk. frisk ananas i små biter
10 blad frisk mynte
2 dl kokosmelk
2 ½ dl ananasjuice
Lag gjerne isbiter av ananasjuicen, eller bruk juicen som den er.
Kjør alle ingrediensene i en hurtighakker eller i blender til konsistensen er myk og fin. Serveres umiddelbart.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:1269