Derfor trenger du tran


Oppdatertdato: 2009-11-20 Tema: Mathelse Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Freeimages.com


En barneskje tran om dagen gjør at kroppen får dekket behovet for vitamin D. I tillegg får du i deg gunstige omega 3-fettsyrer.
Folk flest trenger ikke andre vitamintilskudd enn tran. Et variert kosthold i tråd med helsemyndighetenes anbefalinger gir det man trenger av næringsstoffer, vitaminer og mineraler.
– Vi anbefaler tran hver dag året rundt på grunn av vitamin D-innholdet, sier avdelingsdirektør Arnhild Haga Rimestad i Helsedirektoratet.
Spedbarn bør få tran hver dag fra fire ukers alder for å få i seg tilstrekkelig med vitamin D. De barna som ikke får tran, bør gis tilskudd av vitamin D i form av vitamin D-dråper.

Sol og fisk

D-vitamin er viktig for normal beindannelse i skjelett og tenner. D-vitaminmangel kan forårsake såkalt ”engelsk syke” hos barn, som gir seg utslag i mykt og misformet skjelett, og myke knokler (osteomalaci) hos voksne. Mangel på D-vitamin kan også øke risikoen for beinskjørhet og brudd. Det finns også forskning som tyder på at mangel på D-vitamin kan ha betydning for risiko for blant annet kreft, multippel sklerose og diabetes.

Vi får D-vitamin på to måter, fra sollys og fra mat. Når sollys skinner på huden, lages det vitamin D i huden. Det som dannes av solen i sommerhalvåret kan dekke en del av behovet i vinterhalvåret. Fet fisk, som laks, sild og makrell, inneholder mye D-vitamin. Egg og kjøtt inneholder også noe D-vitamin.

I Norge kan vitamin D tilsettes margarin, matolje og smør, og en rekke typer melk. En del barnematprodukter som morsmelkerstatning og barnegrøter tilsettes også vitamin D.

Barn og unge

Vitamin D-statusen er bedre i Norge, enn i land lengre sør i Europa. Likevel har relativt store deler av befolkningen utilfredsstillende vitamin D-nivåer i blodet, og denne andelen øker i vinterhalvåret i de fleste grupper.
Tenåringer er den aldersgruppen som har lavest inntak av vitamin D. I barne- og ungdomsårene vokser kroppen og da er det særlig viktig å få tilstrekkelig inntak av vitamin D. Det samme gjelder under graviditet og amming. Eldre kan også ha dårlig vitamin D-status.

Noen ikke-vestlige innvandrergrupper er en høyrisikogruppe for vitamin D-mangel. Siden solens betydning for vitamin D-produksjon i huden er mindre hos mange innvandrergrupper, er kosten og tilskudd ekstra viktig for deres vitamin D-status. Derfor deles det ut gratis D-vitamintilskudd til spedbarn med ikke-vestlig bakgrunn.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1765
Norsk mat.Wok.
Kjøttkaker.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.