Det bugner av bær. Hva gjør jeg?


Oppdatertdato: 2009-09-04 Tema: Konservering Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Kim Holthe, Stock xchng


Nå på sensommeren og høsten er det høytid for alle bærplukkere. Men etter som vi blir mer og mer vant med å kjøpe ferdige produkter i butikken går eldre konserveringsmetoder i glemmeboka. Så spørsmålet er hva vi gjør med frukten og bærene vi plukker i disse dager?

Frysing

Bær har god holdbarhet i frossen tilstand og kan oppbevares med hell i flere år. Lang oppbevaring er imidlertid ikke noe mål i seg selv, og det anbefales generelt et års oppbevaringstid - fra sesong til sesong. Husk god emballering.
Det er viktig å bruke førsteklasses bær til frysing.

Tips

  • De peneste pyntebærene får vi ved at de fryses ned hver for seg på et brett, e.l.
  • Når de er frosne, tas de over i en boks eller et glass og legges tilbake i fryseren. Dette kalles singelfrosne bær.
  • Frosne bær med hamsen på kan også være fint å ha.
  • Bær bør tines langsomt i kjøleskapet, da blir de best og mindre vasne.
  • For å unngå vasne bær bør det ikke tilsettes sukker når du fryser dem ned. Smak heller til med sukker når du skal bruke de.
Flere tips om frysing:

Syltetøy

Lag et snarkokt syltetøy. Det er den enkleste metoden og gir et sikkert resultat. Passer godt for all slags bær. Det er viktig å få gjennomkokt alle bærene på kortest mulig koketid. Derfor koker man små porsjoner av gangen. Rens bærene og vei de opp. Sett over til koking - under lokk. Rør av og til. Harde bær, som f.eks. Stikkelsbær, kan med fordel knuses. Når bærene er ferdig kokt, 8-10 min., tas sukker i. Gi det hele et nytt oppkok slik at sukkeret blir helt oppløst. Fyll straks over på rene og tette glass.

Mange sylteoppskrifter her:

Saft

Å lage saft selv er en måte å ta vare på egne ressurser fra hagen eller skogen. Bær som skal saftes bør være av fin kvalitet og fullmodne. Da blir utbyttet stort og saften får en fin smak og aroma. Forskjellige bærslag kan saftes hver for seg eller blandes to eller flere slag. Oppbevar saft mørkt og kjølig.

Mange saftoppskrifter her:

Gelé

For å få en stiv gelé må vi bruke pektinrike bær. D.v.s. at de er stivelsesrike. Sammen med riktig mengde syre og sukker sveller pektinet og gjør saft om til gelé. Bær med lite syre kan tilsettes sitronsyre eller noen oppdelte eplekart. Pektinfattige bær kan blandes med pektinrike eller syrlige, lite modne epler. Eller man kan tilsette tykningmidler (syltepulver eller flytende pektin) som er å få kjøpt i butikken. Tyttebær, rognebær og tranebær er pektinrike sorter. Det er også endel pektin i rips, solbær og stikkelsbær, så sant de ikke er overmodne. Lag gelé av en blanding av forskjellige bærslag - også gjerne sammen med frukt.

Les egen artikkel om gele her:

Smoothies

Hva skiller en smoothie fra en juice? Jo, juice er en tyntflytende saft av presset frukt eller grønnsaker. Smoothies lages ved å mose bær eller frukt tilsatt isbiter slik at den blir tyktflytende og inneholder fruktkjøtt og fiber. Den kan eventuelt tynnes med litt juice for en mer flytende konsistens eller blandes med yoghurt for å få den mer kremet. For å blande en smoothie trenger du en hurtigmikser (blender), foodprosessor eller stavmikser som moser bærene eller frukten til en glatt puré. En smoothie er fryktelig enkel å lage. Vask, rens og evt skrell og del opp bær eller frukt. Tilsett evt yoghurt, krydder, frø e.l. Ha alle ingrediensene i beholderen og kjør til en flytende masse. Smoothies bør drikkes med det samme.

Mange smoothie oppskrifter her:Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1700Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.