Det bugner av salatvarianter


Oppdatertdato: 2004-03-01 Tema: Salat Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: frukt.no


Vi har fått et stort utvalg av salater i løpet av helt få år her i Norge. Frisee, Lollo, Ekeblad og Batavia er blant de mange deilige varianter som gir gleder i salatbollen. Isbergsalaten er verdens mest brukte salat. Og vi nordmenn elsker Isbergsalaten, vi óg!

Tilbudet av salater har blitt betydelig bredere i løpet av helt få år. Salat er bladvekster av flere forskjellige typer. Hos hodesalater er bladene mer eller mindre fast sammenknyttet i hoder, mens hos bladsalater er bladene helt løse eller henger løst sammen i en rosett. Noen salater er nærmest nøytrale i smaken, andre er krydderaktige eller søte,-og en del er bitre.

Faste salathoder har en bedre holdbarhet enn løse blader.
Salatsorter kan brukes enkeltvis eller sammen i en og samme salatbolle.
Salat inneholder noe A-, B- og C-vitaminer samt kalium og kalsium. Kaloriinnholdet er helt minimalt.
Vi har i dag norsk produksjon av ca. 30 salatvarianter.
La oss ta en titt på noen av salatvariantene:

Frisee
Denne salaten har blitt svært populær. Litt bitter på smak , spesielt de mørke bladene, for øvrig fyldig og aromatisk. Salaten har både gule og grønnere blader i ett og samme hode. Frisee er fin både som dekorativ pynt og i salatbollen.

Frisella
Denne salaten er en krysning mellom Isbergsalat og Frisee. Den er sprø og saftig og mild på smak.

Lollo Rosso
Dette er en finkruset salat med et fint fargespill fra lys grønn til dyp lilla. Smaken er mild og harmonerer fint sammen med andre salatvarianter. Den har kort holdbarhet Det finnes også en grønn variant av Lollo.

Batavia
Dette er en salatgruppe med både grønne og røde varianter. Bladene er kraftige. Smaken er mild og deilig. Denne salaten er fin til pynt og i de mange salatvarianter.

Ekeblad
Ekebladsalaten har to varianter, den røde og den grønne. Bladene er tynne og flikete. Smaken er mild og med en fin aroma. Ekeblad er dekorativ som pynt og deilig i lag med andre salater i samme saltbolle.

Eskaroll
Dette er salaten med store hoder og et såkalt rufsete utseende. Fargen er lys grønn ytterst og gulhvit innover. Bladene er store, krusete og sprø. Smaken er fyldig, aromatisk og bitter. Eskaroll har en meget god holdbarhet.

Rapidsalat
Salaten har lange krøllete blader som er tynne og sprø. De danner ikke et fast salthode. Smaken er mild og fin. Den er godt egnet som pynt. Selges nesten bare i potte.

Rucola
Dette er en salat som har blitt svært populær på kort tid. Rucola har smale og sterkt flikete blader med en matt grønn farge. Det brukes kun unge blader som selges løst eller pakket på brett eller i pose. Smaken er svært kraftig og Rucola brukes både som salat og som en krydderurt.

Romanosalat
Salaten har vært kjent siden antikkens Egypt. I dag er Romanosalaten den vanligste salaten i de fleste Middelhavslandene. Salaten har store hoder av avlange, sprø blader. Smaken er svært kraftig , både litt søt og bitter.

Isbergsalat
Dette er salaten med svært faste hoder. Fargen er lys innerst og grønn ytterst. Smaken er mild og nøytral. Salatbladene er tykke, saftige og meget sprø. Isbergsalat er verdens mest brukte salat! Og vi nordmenn elsker denne salaten i dag, vi og!

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:163
Norsk mat.singelmat.
Selskapsmat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.