Det er tid for Chablis!


Oppdatertdato: 2009-06-18 Tema: Hvitvin Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt:


Mange nordmenn ser på hvitvin fra Chablis som noe helt spesielt. Vi elsker rett og slett denne tørre, elegante og friske Burgund-vinen.
Få viner gir samme sommerassosiasjoner som hvitvin fra Chablis. Den har en helt unik og mineralpreget friskhet. Chablis er for lengst blitt et eget begrep, som man gjerne forbinder med sjømat og herlige, varme sommerdager. Vinen er nydelig på egenhånd, men smaker kanskje aller best med litt mat til. Den er god til fisk og skalldyr, og er også ypperlig til sushi. Spesielt godt trives den i selskap med østers, noe som har sin naturlige forklaring.
Det karakteristiske mineralpreget stammer nemlig i stor grad fra jordsmonnet, som egentlig er forsteinet sjøbunn fra juraperioden. På denne tiden dominerte Exogyra Virgula, en liten østerssort, havbunnen i området som nå er Chablis. Resultatet er at jorden i dag består av kalkholdig leire, som setter sitt velsmakende preg på vinen som produseres her.

Rike tradisjoner

Sannsynligvis var det romerne som laget den første vinen i området som ligger sørøst for Paris, men det kan også ha skjedd enda tidligere. Klostrene i Burgund har laget vin i alle år, og det er nedtegnelser som forteller at det allerede på 1400- tallet ble skipet vin fra Chablis til England, Flandern og Nord- Frankrike.
Det er mange kjente og tradisjonsrike produsenter i Chablis, så det er mye god vin å velge i. J. Moreau & Fils er en av områdets mest tradisjonstro og kjente produsenter. Firmaets historie startet i 1814, da den unge Jean-Joseph Moreau giftet seg med datteren til en lokal vinbonde. Det som skulle bli J. Moreau & Fils fikk sin spede start.
Firmaets utvikling har derimot vært alt annet enn sped. Vinhuset var blant pionerene i Chablisregionen, og har opp gjennom årene blitt en av de største og mest anerkjente produsentene av den berømte vinen.

Naturtro

J. Moreau & Fils har i alle år hatt en innovativ tilnærming til vinproduksjon, med spesiell fokus på kunnskap og teknologi. Samtidig har de holdt på det tradisjonelle, noe som blant annet innebærer at de ikke eiker vinen. Opprinnelig ble nemlig chablis laget uten eikepreg fordi dette gjør at egenarten og renheten i vin og drue fremheves. Der andre vinhus i perioder har benytt eik i lagringen, har J. Moreau & Fils vært tro mot filosofien som fokuserer på Chardonnay-druens unike karakteristikker.
De siste årene har J. Moreau & Fils satset hardt på å øke kvaliteten på sine produkter ytterligere. Både innhold og utseende har fått et løft, og de positive tilbakemeldingene har ikke latt vente på seg. Fra og med 2006-årgangen har de allerede anerkjente produktene fra vinhuset fått en rekke prestisjetunge utmerkelser, og i 2008 var J. Moreau & Fils den mest prisbelønte Chablisprodusenten under årets International Wine Challenge and Decanter Awards.

Ikke bare Chablis

Det er Chablis-vin som har gjort J. Moreau & Fils berømt, men de har også vin fra Loire, Burgund og Sør-Frankrike. I dag eksporterer de vin til 80 land på alle kontinenter. Hovedmarkedene er England, Japan, USA, Irland, Canada, Nederland, Belgia, Polen og vårt hjemlige Skandinavia.

Topp-Chardonnay

Chablis-vin lages nesten utelukkende på Chardonnay-druen. Den dyrkes verden over, men det er få områder som har klart å kopiere kvaliteten den gir i Chablis.
Chardonnay er en drue som gir ren smak og aroma, men som også gir svært forskjellig vin etter hvor den dyrkes.
Ifølge vinmaker Denis Dubourdieu hos J. Moreau & Fils er en god vin rett og slett en vin som gir deg nytelse. Det handler ikke om pris, men om smak, og god vin blir du aldri lei av, mener vinmakeren. Han sier at en god chablis er et godt eksempel på dette.

- Disse syrerike, men myke vinene med nyanser av sitrus og hasselnøtter har et rikt spekter av smaker. En typisk chablis slutter aldri å overraske. Den byr på noe nytt hver gang. Vin-geografisk sorterer Chablis inn under Burgund, men ligger rundt ti mil nord for sentral- Burgund. Det kjølige mikroklimaet i dette området gjør at Chardonnay-druen gir forholdsvis syrerike viner. Området har et typisk innenlandsklima, noe som vil si kalde vintre og varme somre. Tidligere førte de kalde vintrene til at flere produsenter fikk problemer med frostnetter i vårsesongen, men fra 60-tallet tok de i bruk systemer for å motvirke dette. Spesielle varmeanlegg og vanningssystemer brukes nå i vårmånedene, hovedsakelig april og mai, for å unngå frostskader.

Kvalitet koster

Burgund produserer ikke mye vin i verdensmålestokk, og kun åtte prosent av totalproduksjonen kommer fra Chablis. Små volum kombinert med høy kvalitet, fører til enorm etterspørsel og tilsvarende høyt prisnivå. Da kan det være greit å vite at vin fra Chablis klassifiseres i fire kategorier, etter kriterier som jordsmonn og terreng i dyrkingsområdet. Petit Chablis koster atskillig mindre enn en Grand Cru, og kan jo være et greit sted å begynne hvis du ikke vil grave alt for dypt i lommeboka.
Petit Chablis
Den rimeligste typen Chablis. Produsert av druer fra yngre vinstokker, og er gjerne dyrket på bakketopper eller nede i dalbunnen.
Standard Chablis
Hovedandelen av vin fra Chablis ligger i denne kategorien. Vin dyrket i nedre eller midtre del av sørvendte åskammer. Her finner vi ofte mer av mineralpreget, som er blant kjennetegnene ved vin fra Chablis.
Chablis Premier Cru
Dyrkes på begge sider av elven Serein, de fleste på felt som vender enten sørøst eller sørvest. Som regel litt fyldigere enn de rimeligere typene. Premier Cru betyr førstevekst, men innebærer de nest beste vinmarkene.
Chablis Grand Cru
Kun vin fra ett lite område får tilhøre denne kategorien. Dette regnes som kremen av vin fra Chablis.

Viktige datoer i J. Moreau & Fils historie:
1814: Firmaet grunnlegges av Jean Moreau.
1920: Firmaet eksporterer vinene sine for første gang, til Storbritannia.
1970: J. Moreau & Fils til Loire og Languedoc-Roussillon.
1976: Hiram Walker (Allied Domecq) kjøper J. Moreau & Fils og begynner arbeidet med å utvikle den internasjonale distribusjonen.
1997: J. Moreau & Fils kjøpes opp av Boisset SA og har siden den gang tilhørt La Famille des Grands Vins .

Noen Chablis-viner fra J. Moreau & Fils:

Chablis AC 2007
Pris: 174,50 kroner
Land/distrikt: Frankrike/Chablis, Burgund
Druetyper: 100% Chardonnay
Polnummer: 3043401 (hovedsortiment)
Alkohol: 12,0%
Vurdering: Lys gulfarget med noe grønnskjær. Frisk og aromatisk duft av grønne epler og mineraler. Crisp, fruktig, tørr og elegant med lang ettersmak.
Passer til: Østers, reker og all dampet fisk, samt kylling og kalv.

Chablis Premier Cru Fourchaume 2006 Pris: 275 kroner
Land/distrikt: Frankrike/Chablis, Burgund
Druetyper: 100% Chardonnay
Polnummer: 3020501 (bestillingsutvalg)
Alkohol: 12,5%
Vurdering: Lys gul farge. Flintaktig, floral og fruktig aroma. Rik og fruktig smak, flott balanse med lang og kompleks ettersmak.
Passer til: Østers, reker og all dampet fisk samt fjærkre og kalv.

Chablis Grand Cru Les Clos 2007
Pris: 425 kroner
Land/distrikt: Frankrike/Chablis, Burgund
Druetyper: 100% Chardonnay
Polnummer: 3140001 (bestillingsutvalg)
Alkohol: 13%
Vurdering: Lett gylden farge. Rik vin med kraftige fruktaromaer og en elegant vaniljebouquet blandet med noe ristede nøtter og honning. Balansert og elegant med kompleks frukt og mineralpreg, samt lang, fruktig ettersmak.
Passer til: Østers, hummer, reker og laks, samt fjærkre og kalv.

Chablis Grand Cru Valmur 2004
Pris: 425 kroner
Land/distrikt: Frankrike/Chablis, Burgund
Druetyper: 100% Chardonnay
Polnummer: 3043601 (bestillingsutvalg)
Alkohol: 13%
Vurdering: Balansert og elegant med kompleks frukt og mineraler. Noe eple, honning og nøtter i smaken. Lang, fruktig ettersmak.
Passer til: Reker, østers og laks, samt fjærkre og kalv.

Andre viner:

Lav produksjon og høy etterspørsel gjør at prisnivået på Chablis kan være høyere enn andre typer vin. Derfor kan det være verdt å notere seg at J. Moreau & Fils også har gode viner fra andre områder. Her følger et lite utvalg fra sortimentet:

Saint-Bris BiB 2007
Pris: 427 kroner (300 cl)
Land/distrikt: Frankrike/ Saint-Bris-Le-Vineux, Chablis
Druetyper: 100% Sauvignon Blanc
Polnummer: 3160906 (bestillingsutvalg)
Alkohol: 12,5%
Vurdering: Blek gul farge. Floral duft av solbærskudd, typisk for druen. Frisk og fruktig med toner av sitron og friske urter.
Passer til: Nydelig som aperitiff, og til fisk og fjærkre.

Moreau Select Blanc
Pris: 93 kroner
Land/distrikt: Sør-Frankrike og Loire
Druetyper: Chenin Blanc, Folle Blanc, Ugni Blanc, Chardonnay.
Polnummer: 4300301 (bestillingsutvalg)
Alkohol: 11,5%
Vurdering: Klar sitrongul farge, aroma av sitrus, vanilje og liljer. Halvtørr vin, balansert syre, middels fylde med smak av bær, sitron og kjeks.
Passer til: Deilig uten mat, eller til kaldt kjøtt, fisk og pai.

Bourgogne Chardonnay Fantastique 2007
Pris: 147 kroner
Land/distrikt: Frankrike/Chablis
Druetyper: 100% Chardonnay
Polnummer: 5729901 (bestillingsutvalg)
Alkohol: 12%
Vurdering: Lys gul farge. Livlig, frisk duft med hint av moden, hvit frukt og sitrus. Mineralsk, frisk og behagelig smak med toner av grapefrukt og pasjonsfrukt. Bløt og rund avslutning.
Passer til: Nydelig som aperitiff eller til skalldyr, fisk og lyst kjøtt samt ost.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1632
Julekaker.Lefser.
Produkttester.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.