Det globale kjøkkens begynnelse


Oppdatertdato: 2004-04-17 Tema: Utland Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Alf Børjesson, Kim Holthe


Marco Polo, Cristopher Columbus og Hernán Cortés er kjente navn fra historie- og geografitimene. Mer ukjent er deres betydning for våre spisevaner i dag, 700 år senere.

Det var de gamle romerne som fant ut at maten smakte mye bedre når den var krydret, og at det beste krydderet var svart pepper. Etter det vest-romerske imperiets fall i år 395 e.Kr. var pepperet like verdifullt som gull.

Italienske Marco Polo reiste på slutten av 1200-tallet rundt om i Østen. Etter hans ekspedisjon ble det kjent at den svarte pepperen fantes i ubegrensede mengder i disse asiatiske landene. Dermed startet et kappløp europeiske land imellom, for å ta kontroll over de viktige sjøveiene til “krydderøyene”.

I 1492 reiste italieneren Cristopher Columbus i spansk tjeneste for å finne sjøveien til Østen ved å seile vestover. På den tiden trodde de fleste at jorden var flat, men Columbus hadde tro på at jorden var rund og ville bevise det. Han kom imidlertid ikke til India som planlagt, men gikk i land på Bahamas og oppdaget som kjent Amerika. Columbus så verken sauer, geiter eller andre dyr der. På neste reise tok han derfor med seg både griser, geiter, sauer og kyllinger. Han startet dermed den gastronomiske forbindelsen mellom Europa og Nord-, Sør- og Mellom-Amerika.

27 år etter Columbus reiste spanske Hernán Cortés for å erobre den nye verden. Dyrene hadde i løpet av tiden formert seg, og Cortés og hans menn hadde dermed et levende forrådskammer. De hadde ikke med seg kokker fra Spania, men kommanderte innfødte til å tilberede mat for seg. Spanjolene fikk servert en rekke retter med maistortillas. Etter kort tid spiste de både chili, mais, bønner, peanøtter, tomater, sjokolade, squash, vanilje og papaya. De tre smakene vanilje, sjokolade og chili ble raskt favoritter.

Etterhvert som spanjolene ble fortrolige med matvarene fra den nye verden, begynte de å tilberede dem på europeisk måte. Da Spania sendte nonner og munker til Mexico for å misjonere, hadde de med seg frø og avleggere til planter fra den gamle verden, som hvete, ris, gulrøtter, løk, erter, mandler, sesam, koriander, sitrusfrukter og andre frukter. Videre sendte nonnene de nyoppdagede matvarene til andre klostre rundt om i verden. Plantene de fikk til å dyrke på de nye stedene ble raskt kombinert med lokale råvarer til ny-gamle retter. Cortés ante nok ikke at hans invasjon av Mexico og kollisjonen mellom den gamle og den nye verden skulle føre til endrede spisevaner hos resten av jordens befolkning helt frem til i dag.

Prøv disse oppskriftene fra det nye landet:
Flautas de pollo (kyllingfløyter)
12 stk

Ingredienser:
kjøtt fra 1 stk. grillet kylling (1000 grams råvekt)
12 stk. hvetetortilla eller maistortilla
2 stk. grønn chili
½ pt. frisk koriander
1 stk. tomat
1 stk. løk

Fremgangsmåte:
Fjern frøene på chiliene. Finhakk dem sammen med korianderbladene. Skjær tomat og løk i terninger. Fres alt i stekepanne sammen med olje. Skjær kyllingkjøttet i strimler og tilsett i pannen. La kjøttet bli varmt.

Varm tortillaene som anvist på pakken.
Ha på et par skjeer med kjøtt- og grønnsaksblanding. Rull dem sammen til fløytefasong. Fest med tannstikkere. Varm olje i en dyp stekepanne eller gryte og friter fløytene til de er sprø og lys brune. Legg dem på kjøkkenpapir.

Server fløytene med aguacate salsa og rømme.

Mexicansk ris
4 porsj

Ingredienser:
2 ss olje
2 ½ dl langkornet middagsris
1 stk. hønsebuljongterning
5 dl vann
1 boks hermetiske tomater
2 båt hvitløk
1 stk. finhakket løk
1 ts salt

Fremgangsmåte:
Ha olje i en kjele og tilsett. Fres risen i ca. 5 minutter til den er gyllen. Hell over hønsebuljong, hermetiske tomater, pressede hvitløksbåter, finhakket løk og salt. Kok risen i 15 minutter. Ta kjelen av platen og la risen stå tildekket i ca. 15 minutter før den serveres.

Guacamole
1 porsj

Ingredienser:
2 stk. avocado
saften av 2 stk. lime
1 ss finhakket løk
1 båt presset hvitløk
salt og pepper

Fremgangsmåte:
Mos avocadokjøttet med en gaffel og bland inn de øvrige ingrediensene. Smak til med salt og pepper.
Guacamole er godt bl.a. som dip til grønnsaker som snacks.

Burritos
Kjøttsaus:
400 g kjøttdeig
2 fedd hvitløk, finhakket
2 løk, grovhakket
olje til steking
4 tomater, flådd, i terninger
1 rød chilipepper, uten frø, finhakket
1 boks røde bønner, (400 g)
1/2 ts karve
salt og pepper
paprikapulver

Burritos kommet fra spansk "burro" som betyr esel (muldyr) - og en burrito er en tortilla godt lastet, akkurat som muldyret.

Brun kjøttdeig, løk og hvitløk i olje. Bruk en gaffel så kjøttdeigen smuldrer. Ha i tomater, chilipepper, bønner og krydder. La alt koke sammen noen minutter. Smak til. Pensle mais- eller hvetetortillas med margarin. Pakk dem i folie og varm dem i stekeovnen ved 160oC i ca. 10 min. Fyll tortillaene med kjøttsaus, rull sammen og server med rikelig salat, paprika, syltet chilipepper eller agurk og rømme. Lomper kan godt brukes i stedet for tortillas

Eller prøv å lage skikkelige mais tortillas.
Tortillas av mais
Tortillapresse
Liten plastpose skåret opp og delt i to
275 g masa harina (tortilla-mel)
2,5 - 3,5 dl vann

(14 tortillas med diameter 14 cm)

Ha tortilla-melet i en bolle og rør inn 2,5 dl av vannet, så det blir en myk deig som så vidt henger sammen. Hvis den blir for tørr tilsetter du mer vann. Dekk med et håndkle og sett til side i 15 minutter.

Forvarm stekeovnen til 150 C. Åpne tortillapressen og dekk til begge sider med plastflakene. Varm opp en steketakke eller flat stekepanne.

Kna deigen lett og form den til 14 kuler. Legg en kule i pressen og press toppen hardt ned for å flate ut deigen til en runding.

Åpne pressen. Riv av det øverste plastflaket og løft tortillaen med plasten under. Snu den i håndflaten så plasten er øverst. Riv av plasten og la tortillaen gli ned på den varme steketakken.

Stek omtrent 1 minutt, eller til kantene begynner å krølle seg. Snu og stek i 1 minutt til. Pakk i folie og hold varm.

Det er lett å lage tortillas, men det er viktig å få konsistensen på deigen riktig. Hvis den er for tørr tilsetter du litt vann, hvis den er for våt, litt masa harina. Hvis du feilberegner trykket som skal til for å få deigklumpen til å bli en flat sirkel i pressen, skraper du bare deigen av og begynner forfra.

Empanadas
Deig:
400 g hvetemel
200 g kaldt smør/margarin, i biter
1 ts salt
2 vispede egg (hold igjen litt til "liming" og pensling)
ca. 1 dl vann

Fyll:
300 g kokte, mosede poteter
300 g kjøttdeig
1 løk
2 egg
2 ts finhakket paprika
2 ss persille
1 ts salt
pepper
litt chilipepper

Smuldre sammen smør og mel. Tilsett salt, egg og nok vann til å forme en fast deig. La den hvile i kjøleskap et par timer før bruk. Stek kjøttdeigen og hakket løk i god varm panne med stekesmør. Bland i de andre ingrediensene. Avkjøles noe. Del deigen i flere deler og kjevl ut til 3 mm tykkelse. Stikk ut sirkler med en asjett eller bolle. Legg på fyll på den ene halvdelen og brett over den andre delen slik at det blir halvmånefasong. Pensle kanten med egg. Sett embanadasene på et brett med stekepapir. Settes i ovnen og stekes 10-15 min. ved 200 grader C. Serveres nystekte.

Enchilada
500 g kjøttdeig
1 glass ferdig enchiladasaus
1 porsjon meksikansk ris
1 boks bønnestuing
salsa
2 dl revet cheddar eller annen hvit ost
8 hvetetortilla eller myke maistortilla
1 beger rømme

Brun kjøttdeigen og tilsett ca. 2/3 av enchiladasausen. La sausen koke etter anvisning på glasset.

Varm tortillaene en stund i ovnen etter anvisning på pakken.

Fordek kjøttfyllet på hver tortilla og rull dem sammen. Legg dem over i et ildfast fat. Øs over resten av enchiladasausen og dryss over revet ost.

Gratiner i stekeovnen på 250 C til osten har smeltet og har fått en fin gyllen farge.

Legg en skje salsa og en skje rømme på hver enchilada og pynt med purreskiver og tomatbåter.

Server med bønnestuing eller chilibønner, meksikansk ris og revet ost.


Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:205
Julekaker.Supper.
Hverdagsmat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.