Det Norske Måltid 2010: Feirer smaken av norsk mat


Oppdatertdato: 2010-12-08 Tema: Tradisjoner Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Philip Tornes/Bitmap Kilder: LMD


Dypvannstorsk fra Ytre Oslofjord, kotelett av svin fra Jæren smak og Akevittis fra Løten er årets beste matprodukter og nasjonale vinnere i konkurransen Det Norske Måltid. Hommelost, en innovasjon fra Inderøy i Nord-Trøndelag, er kåret til Årets godbit.



Felles matglede for prisvinnere og prisutdelere: (f.v.) Vidar Kvittem på vegne av Hynne Bær, Erling Haugan, Norway King Crab; Kurt Allan Hansen, Fjordfisk AS; Audun Rake, Innovasjon Norge; Anneke Liesker, Inderøy økologiske gårdsmeieri; Miriam Hulsbeek, Iveland Gårdsysteri; Leif Otto Edvardsen, Fjordfisk AS; Ole Martin Kildahl, Bakken Øvre Gardsmat; Anbjørn Øglend, Prima Jæren; Tove Anita Steen Jense, Austlid Frilandsgartneri; Nina Haugland, Bekkereinan AS; Jan Skjærvø, Norges Fiskarlag; Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen; Nils T. Bjørke, Norges Bondelag; Karin Bing Orgland, DnB NOR. Foto: Philip Tornes/Bitmap

Med festmaten klar i bakgrunnen og smakfulle appetittvekkere i hånden fulgte fem hundre festtemte gjester ivrig med da vinnerne i årets jakt på smaken av Norge ble ropt opp i Stavanger Forum torsdag kveld. Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen sto for prisutdelingen på vegne av Regjeringen.

Prisen for Årets råvare sjø gikk til Fjordfisk AS, Hvaler i Østfold, for dypvannstorsk. Denne torsken som lever et hemmelig liv på 3-400 meters dyp er et biprodukt ved tråling etter reker. Den har i følge juryen en fantastisk kvalitet med smak av skalldyr. Også fiskeri- og kystministeren lot seg overraske over vinnerproduktet.

Årets råvare land kommer fra produsenten Prima Jæren og er utviklet gjennom bevisst nysatsing på svinekjøtt.: Carré kotelett av svin under navnet Jæren Smak er nasjonal vinner fra land.
Årets produkt er fra Hedmark, fra Bakken Øvre Gårdsmat i Løten Skogbygd. Familien Kildahl hadde stadig fløte til overs etter pultostproduksjonen og kom på ideen om å prøve seg på iskrem. I dag har de rundt 30 smaksvarianter der cirka halvparten er basert på fløte og resten sorbeter. Å bruke akevitt som smak falt naturlig i Løten, og når juryens poeng er talt opp er Akevittis Årets produkt.

Juryen tildelte videre hederlig omtale til seks produkter, to i hver kategori. Noen av disse produktene var svært nær vinnerne i poengsum.

Ost på melk og øl

Årets godbit er en ny pris av året der 16 utvalgte produkter med utpreget potensial for videreutvikling er vurdert av en jury i Måltidets Hus i Stavanger. Premien er 20.000,- som er ment som ett tilskudd til bedriften for å løfte produktet videre. Juryens valg falt på Hommelost fra Inderøy Økologiske Gårdsysteri. Osten er en laget på økologiisk melk i kombinasjon med øl fra Inderøy Gårdsbryggeri.

Her er vinnerne:

  • Årets råvare sjø: Dypvannstorsk fra Fjordfisk AS på Hvaler i Østfold
  • Årets råvare land: Carré kotelett av svin fra Prima Jæren i Rogaland
  • Årets produkt: Akevittis fra Bakken Øvre Gardsmat, Løten i Hedmark
  • Hederlig omtale råvare sjø: Kongekrabbe fra Norway Kingcrab, Bugøynes i Finnmark og kråkebollerogn fra Roderick Sloan, Steigen i Nordland
  • Hederlig omtale råvare land: Syltet gresskar fra Austlid Frilandsgartneri, Rykene i Vest-Agder og Vellagret spekeskinke fra ”norsk gammeltypisk gris” fra Bekkereinan AS i Kvinesdal, også i Vest-Agder
  • Hederlig omtale produkt: Ferskrørte økologiske bringebær fra Hynne Bær, Inderøy i Nord-Trøndelag og Gylden, ekstra vellagret (halvfast hvitost), fra Iveland Gårdsysteri, Iveland i Aust-Agder
  • Årets godbit: Hommelost fra Inderøy Økologiske Gårdsysteri, Inderøy, Nord-Trøndelag

Det Norske Måltid

Det Norske Måltid setter fokus på råvarer og produkter i regionene. Kåringen av Årets råvare land og sjø, samt Årets produkt ble gjennomført for første gang i 2008. Næringsforeningen i Stavanger-regionen eier prosjektet, DnB NOR er hovedsponsor og Stiftelsen Norsk Matkultur er prosjektleder. Viktige støttespillere for øvrig er Norges Kokkemesteres Landsforening, Norges Bondelag, Norges Fiskarlag, Norges Bygdekvinnelag, Landbruks- og matdepartementet, Fiskeri- og kystdepartementet, Innovasjon Norge og NHO Reiseliv. Representanter for de lokale laugene i Norges Kokkemesteres Landsforening leder gjennomføringen av konkurransene i regionene og har med seg representanter fra DnB NOR, bondelaget, fiskarlaget og andre med engasjement for lokale matprodukter i arrangementskomiteene. Det har vært avviklet juryering i 8 regioner med kåring av vinnere i hvert fylke. Oslo og Akershus er slått sammen i denne konkurransen.

Les mer på www.detnorskemaltid.no

Annonse












Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2039



Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.