Det smakfulle gullet


Oppdatertdato: 2011-02-27 Tema: Godteri Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: melk.no


Det trenger slett ikke å glitre for å være gull. Sjokolade har fått en velfortjent plass som en favoritt hos mange. I aztekerhersker Montezumas rike ble kakaobønner verdsatt som gull. Man mente kakaoens magiske kraft var så sterk at det ville være farlig for vanlige folk å drikke den.

Da sjokoladen kom til Spania på 1500-tallet, ble den først populær blant kirkens fromme menn og kvinner, som brukte den som fastedrikk.
På 1700-tallet var sjokolade populært som et middel for å øke seksuallysten. Det fortelles at Madame de Pompadour, offisiell elskerinne til Ludvig 15., skal ha drukket sjokolade for å bli mer ildfull.

Om man ønsker å nyte sjokoladen i fast eller flytende form, eller som begge deler, er en smakssak. Men en skikkelig god kopp varm sjokolade er det ikke mye som kan overgå. I Norge assosieres varm sjokolade med skiturer i marka, påskefjell, og peiskos. Men det finnes faktisk ikke den unnskyldning god nok til å ikke nyte en kopp duftende, varm og nylaget sjokolade. Og det finnes utallige oppskrifter. La deg inspirere av disse og nyt.

Visste du at kakao er blant de sunneste drikkene du kan velge? I hvert fall dersom du lager den av mager melk og lite sukker. Melken gir deg mer enn ti viktige næringsstoffer som kroppen din trenger hver dag. Et av de viktigste er kalsium, som gir deg sterke bein og tenner. Kakaopulver inneholder blant annet jern, som er viktig for å transportere oksygen ut i hele kroppen vår. I tillegg inneholder kakao masse antioksidanter. Faktisk inneholder en kopp kakao dobbelt så mye antioksidanter som et glass vin eller grønn te. Disse kan bidra til å skjerpe hjernen din, senke blodtrykket og forebygge blodpropp. De helsebringende antioksidantene sitter i kakaobønnen, så bruk helst den mørkeste sjokoladen eller kakaopulveret som basis for kakaoen. Så neste gang du fyser på noe søtt, hva med å velge en kopp sunn kakao.

Deilig varm sjokolade

4 porsjoner

300 g mørk kokesjokolade
7 dl melk
1 dl kremfløte
½ ts vaniljesukker
3 ts sukker

Del sjokoladen i biter og ha i en gryte. Hell over melk og varm dette sakte opp til kokepunktet, mens du hele tiden rører. Tilsett sukker og vaniljesukker i kremfløten og pisk denne til en halvfast masse. Rør inn kremfløten i gryten like før kokepunktet.
Server gjerne med pisket krem på toppen, i passende krus eller kopp.

Fløyelsmyk sjokolade

4 porsjoner

100 g gjerne 70% kakao mørk kokesjokolade
4 dl helmelk
1 ss sukker
½ stk. vaniljestang
½ dl kremfløte

Hakk sjokoladen fint og sett den til side. Varm melk, sukker, og kremfløte i en liten kjele. Ta kjelen bort fra varmen og la den trekke litt. Splitt vaniljestangen, og skrap kornene fra vaniljestangen ned i melken. Tilsett sjokoladen og pisk kraftig med en visp til blandingen er jevnt blandet. Sett drikkesjokoladen i kjøleskapet til dagen etter. Varm forsiktig opp rett før servering. Pisk grundig og server i små kopper.

Chilikakao

2 porsjoner

1 stk. vaniljestang
4 dl melk
1 ts rød chili
½ dl honning
3 ss kakaopulver
2 ts maisennamel
2 ss vann
150 g gjerne 70 % kakao mørk kokesjokolade

Splitt vaniljestangen og skrap ut frøene. Ha vaniljestang, frø, melk, kakao, finhakket chili (splitt og fjern frøene) og honning i en kjele og varm det til kokepunktet. Rør ut maisennamelet med to ss vann. Bland den utrørte maisennaen i det varme melkeblandingen og la det småkoke i ca. et halvt minutt. Ta kjelen av varmen. Tilsett finhakket sjokolade under omrøring og rør til all sjokolade har smeltet.

Kaffelade

2 porsjoner

5 dl sterk kaffe
125 g mørk kokesjokolade
1 stk. hel kanel
1 ss brunt sukker

Rør sammen alle ingrediensene og varm drikken under omrøring til kokepunktet, så sjokoladen og brunt sukker smelter. Server kaffelade rykende varm, eventuelt med en kremtopp.

Varm sjokolade med marshmallows

1 porsjon

2 ½ dl helmelk
3 ss sjokoladesaus
5 stk. marshmallows

Varm melk og sjokoladesaus til kokepunktet under omrøring. Legg 2-3 marshmallows i bunnen av et glass eller krus før du heller den varme sjokoladen over. Pynt med resten av marshmallowsene.

Söta bror

4 porsjoner

7 dl melk
½ dl kakaopulver
2 ts malt ingefær
3 ss gjerne akasiehonning honning
1 ½ dl kan sløyfes mørk rom

Kok opp melken. Løs opp kakaoen og honningen i litt av den varme melken og bland det i resten av den varme melken. Krydre med malt ingefær og tilsett rom (kan sløyfes). Serveres med lettpisket krem. Pynt gjerne med litt kakaopulver på toppen.

Hvit dronning

4 porsjoner

125 g hvit kokesjokolade
1 dl vann
3 ss revet appelsinskall
6 dl melk

Kok opp vannet i en kjele. Hakk opp sjokoladen, og smelt den i det varme vannet. Tilsett appelsinskallet og melken og kok opp. Server varm, gjerne pyntet med appelsinskall.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1056
Info.Pasta.
Supper.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.