Dette er nordmenns festmat


Oppdatertdato: 2014-03-19 Tema: Fest Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Veslemøy Vråskar, Astrid Hals og Synøve Dreyer. Alle fra matprat


Når nordmenn dekker festbordet i 2014, serverer vi ikke trendy, utenlandsk mat. Det var faktisk mer vanlig blant rikfolk i 1814 og 1914.
Nordmenns favorittfestmeny i 2014 består av kylling til hovedrett, bær eller is til dessert og sjokoladekake til kaffen.
Det kommer fram i en undersøkelse YouGov har gjort for Matprat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt i forbindelse med grunnlovsjubileet.

– Det er overraskende at hele 38 prosent velger å servere kylling som hovedrett til fest. Folk har valgt tradisjonelle desserter og kaker, men har tatt til seg kylling som hovedrett, sier kommunikasjonssjef Åse Kringlebotn i opplysningskontoret.
Kvinner og menn byr på litt forskjellig festmat. 41 prosent av kvinnene serverer kylling, mot 35 prosent av mennene. 37 prosent av de mannlige respondentene foretrekker helstekt okse- eller kalvefilet når de trakterer sine gjester.

– Til hverdags vet vi fra før at kvinner er noe mer opptatt av helseaspektet enn menn og velger nok kylling fordi det er sunt og magert, sier Kringlebotn. At kylling nå også troner på festbordene, er noe nytt i norsk mattradisjon.

Det søte

Etter hovedretten velger 47 prosent å servere is eller iskake. Like mange foretrekker bær med krem eller tilbehør, viser undersøkelsen.
Noe søtt til kaffen hører med, og her velger vi også tradisjonelt. Hele 63 prosent serverer sjokoladekake i selskap, mens bare 18 prosent velger de litt mer trendy brownies eller de franskinspirerte konfektkakene petit fours.

– Selv om det ut fra denne undersøkelsen kan se ut som om at folks vaner ikke er i særlig endring, så er dagens festmeny veldig forskjellig fra den som ble servert både i 1814 og i 1914. Nordmenn er raske med å utnytte de varene vi har tilgang til, sier Kringlebotn.

Fra grøt til terte

Fra middelalderen og fram til 1900-tallet, bestod festmaten i Norge av grøt og i beste fall sodd, ifølge den mathistoriske boken Gilde og gjestebod.
Men i 1814, da folkets representanter på Eidsvoll ble bespist, fikk de servert kalvestek og brødpudding med sitron og kanel, paté og postei, skriver Henry Notaker i Ganens makt.
Aller finest var det da representantene ble invitert på visitt hos prins Christian Frederik. Han bød på kjøttsuppe, karmenade (hakket kjøtt formet til kaker), laks og tertekake med søt mandelmelk.
Hundre år senere – i 1914 – spiste de fattige fortsatt sodd og grøt, mens de velstående hadde god tilgang på utenlandske varer.

– Det som kjennetegner festmaten tidlig på 1900-tallet, er at man innfører det europeiske og franske kjøkken i Norge. Eliten vil servere den maten man har i Europa, som trøfler og skilpadde, sier Maria Reinertsen, som har skrevet biografien om kokebokforfatteren Henriette Schønberg Erken.
I Erkens kokebøker forklares det hvordan husmødrene kunne slakte skilpadde og bake fattigmann med 30 eggeplommer.

Nye tradisjoner

MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt gjør jevnlige undersøkelser og følger nordmenns mattvaner på pulsen.

– Trendene skifter stadig, også mellom de ulike aldersgruppene og hvor i landet man bor. Men til fest ser det ut til at vi serverer det som er kjent og trygt. Likevel er dagens festmat milevidt unna det folkets representanter spiste i 1814, sier Åse Kringlebotn.

FAKTA OM NORSK FESTMAT

MatPrat har spurt folk i alderen 18 til 60 år om hvilke retter de vil servere til fest og selskap.
Hvis du skal lage en hovedrett til et selskap eller en fest (som del av en festmeny), hvilken type hovedrett pleier du da å lage?
  • Kyllingfilet eller hel kylling: 38 %
  • Rød fisk (laks eller ørret): 33 %
  • Kjøttgryte eller gryterett: 32 %
Hvis du skal lage en dessert til et selskap eller en fest, hvilken type dessert pleier du da å lage?
  • Is eller iskake: 47 %
  • Bær med krem eller annet tilbehør: 47 %
  • Fruktsalat: 39 %
Hvis du skal lage en kake til et selskap eller en fest, hvilken type kake lager du da?
  • Sjokoladekake: 63 %
  • Ostekake: 49 %
  • Eplekake eller fruktkake: 37 %

* 62 prosent svarer at de serverer hovedrett i forbindelse med selskap eller fest. 44 prosent serverer dessert og 40 prosent serverer kake.
* Det er forskjell på by og land. Tapas er mest populært i Oslo-området.
* De mest populære festrettene for aldergruppen 55+, er lammestek eller lammekoteletter (37 %), bær med krem (62 %) og bløtkake med bær eller frukt (51 %).
* Aldersgruppen 34 – 50 år byr oftest på kylling (38 %), is eller iskake (49 %) og sjokoladekake (63 %).
* Når de i aldersgruppen 18 til 34 år lager fest, serverer de kylling (46 %), sjokolademousse (43 %) og sjokoladekake (70 %).

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2860
Norsk mat.Kina.
Wok.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.