Dette forbinder vi med påske


Oppdatertdato: 2009-04-03 Tema: Egg Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Alf Börjesson, Kaia Means


Oslo (NW): Hva forbinder du med påske? Nå er nordmenns vanligste assosiasjoner til ordet ’’påske’’ kartlagt. Den norske påskedrømmen holder stand, viser en undersøkelse Synovate har gjort for Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt.

– Ferie og fri var den vanligste spontane reaksjonen da vi spurte folk hva de forbinder med påske. Ski og skitur kom på en god andreplass, sier John Spilling i Synovate.
Hyttetur ble også nevnt av mange. Egg og påskeegg kom før vår, kos og fjellet.

Symbol på nytt liv

– Egg er den matvaren som forbindes sterkest med påske. To andre matvarer forbinder vi også med påske, men i mye mindre grad. Det er appelsin og Kvikk Lunsj, sier Spilling.
14 prosent nevner egg og påskeegg, mens tre prosent sier appelsin og én prosent Kvikk Lunsj og sjokolade.

– Det er særlig de under 40 år som forbinder påsken med egg og påskeegg, sier John Spilling.
Guri Tveit i Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt sier at egg har vært et viktig påskesymbol i Norge i lang tid.

– Egget bærer bud om vår og nytt liv. Her i Norge var det slik at hønene ikke la egg i den mørke årstiden, før vi fikk elektrisk lys. Ofte falt starten på eggleggingen sammen med påsken.
Vi spiser dobbelt så mange egg i påsken som ellers. Hver dag i påskeuken spises det rundt fem millioner egg i Norge.

Eggmaling

Egget er blitt brukt som et religiøst symbol, for Jesu gjenfødelse. I andre land er det dessuten knyttet andre tradisjoner til påskeegget, som å plassere egg på gravene.
I Tyskland er det vanlig å male egg og gi egg i gave til påske.

– Eggmaling er også populært i Norge. I påsken er det en flott utstilling av dekorerte egg med temaet ’’Min drømmepåske’’ på Norsk Folkemuseum. Vi har stilt ut alle eggene, over 2600, som kom inn fra barn og voksne i hele landet, til vår store eggmalekonkurranse, sier Guri Tveit.
Eggutstillingen arrangeres for niende året på rad og trekker vanligvis et stort publikum.

Norgesmestere i eggmaling

Hele 2 632 bittesmå, håndmalte kunstverk knivet om gull i den første landskonkurransen i eggmaling. Vinnerne kommer fra Jæren, Telemark og Oslo. Alle kunstverkene kan beundres på Norsk Folkemuseum gjennom hele påsken.

For niende året på rad arrangerer Norsk Folkemuseum i samarbeid med Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt påskeaktiviteter med egget i sentrum. Eggmalekonkurransene for barn og voksne er for første gang i form av landskonkurranser, og vinnerne er ”klare som ett egg”!

- Vi er overveldet over responsen, sier Guri Tveit i Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt. Hele landet har engasjert seg i eggmaling og en ny påskehobby er etablert. Det er ekstra moro å fortelle at alle egg kom hele fram i posten! Takk til små og store i hele Norge! Og vinnerne er…

* Klasse for barnehager: Knausen barnehage, Grønn gruppe, Lambertseter i Oslo
* Klasse for skoler: Øyfjell oppvekstsenter, 5., 6. og 7. trinn, Vinje i Telemark
* Individuell klasse for barn: Caroline Nylund, 10 år, Tananger i Rogaland
* Individuell klasse for voksne: Jane Frøyland, Kvernaland i Rogaland.

Juryen hadde en krevende jobb, for det var høyt nivå på svært mange av de innsendte eggene.
– Enda godt vi har ”trøstepremier” å sende til alle de nest beste, sier juryens leder, billedkunstner Kari Anne Handeland. – For her var det mye talent!
Premiene er opplevelsesreiser i inn- og utland, og juryen sa følgende om vinnerne:

- Barna i Knausen barnehage svarte direkte på oppgaven ”Min drømmepåske”. De drømte om et stort fjell laget av godterier, og at de kunne stå på ski utfor dette godterifjellet! – Barna, som er fra to til seks år, har vist stor kreativitet og skaperglede, både med dekoreringen av eggene med ”ski på beina”, men også med alle påskegodtene de har tegnet, klippet og limt på sitt aluminiumsbelagte drømmefjell av godterier.

- De ni vinnerne fra Øyfjell oppvekstsenter må være noen virkelige individualister, sa juryen.
Ni unge personer har levert ni så ulike egg som overhodet mulig! Her har ingen hermet etter hverandre, elevene utviser personlig trygg kreativitet, både med svært ulikt uttrykk og helt forskjellig materialvalg som dekor på eggene. For, det går nemlig an å pynte påskeeggene både med perler, lisser, glansbilder og blonder – i tillegg til eget uttrykk med pensel og tusj!

- I den individuelle klassen for barn under 16 år gikk en 10-åring av med seieren. –Juryen antar at hun er glad i Disneyfilmer og tegneserieblader som påskeunderholdning, for med tre egg hadde hun formet en stylet og pyntet Minni Mus! Morsomt, vakkert utført og samtidig innlysende enkelt, med hodet og de to store, sorte ørene av egg.

- At voksne også begynner å uttrykke sine kunstneriske evner på eggeskallet, er et tegn på at vi
Nordmenn er i ferd med å skape nye påsketradisjoner, slik de har hatt i mange andre land i tusener av år! Juryen ble bergtatt av vinnerens vakre maleri på eggeskallet, der hun viste oss sin sterkeste påskeglede, nemlig friske, nyfødte lam sammen med sine mødre, søyene så fylte av morskjærlighet og omsorg. Vinnerens maleri på eggeskallet er fylt av den ærefrykten og undringen som det nye livet gir oss på ny og på ny. Dette er hennes drømmepåske

Vinnereggene, og alle andre innkomne egg til konkurransene, er utstilt på Norsk Folkemuseum i hele påsken, fra og med lørdag 28. mars til og med andre påskedag, som er mandag 13. april. Der kan man også beundre kunstutstillingen Min drømmepåske, se vakkert pyntede påskebord, male egg i eggmaleverkstedet og besøke barnas eget pannekakehus.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1556
Norsk mat.Hverdagsmat.
singelmat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.