Diett kan hjelpe nikkelallergikere


Oppdatertdato: 2004-08-19 Tema: Matallergi Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: matportalen


Nikkelallergi gir eksem på steder der huden utsettes for nikkel.
Hos noen utvikler nikkelallergi seg til kronisk håndeksem som ikke forsvinner, selv om de unngår kontakt med ting som inneholder nikkel. Er du en av dem, kan det kanskje være til hjelp å prøve et kosthold med lavt nikkelinnhold, skriver Fødevaredirektoratet i Danmark.
Men vær oppmerksom på at begrensning av nikkelinnhold i kosten bør skje i samråd med lege.
Nikkel i næringsmidler er ikke årsaken til nikkelallergi. Det er derfor ingen grunn til å gå på en spesiell diett hvis du ikke har nikkelallergi.
Nikkelallergi gir seg utslag som eksem på de stedene hvor huden utsettes for nikkel, for eksempel fra øreringer, metallknapper på klær eller mynter. Behandlingen består i å unngå kontakt med nikkelholdig metall.

Hvor mye nikkel tåler jeg?
Hvis du reagerer på nikkel i maten, vil en diett som daglig gir mindre enn 250 mikrogram nikkel ofte være til hjelp. Et nikkelrikt kosthold kan inneholde opp i mot 1000 mikrogram nikkel per døgn.
Ved å studere Fødevaredirektoratets tabeller over hvor mye nikkel som finnes i ulike næringsmidler, kan du sammenligne tallene med dine egne erfaringer for å bedømme hvor mye nikkel du tåler å innta.
Hvis du utelukker en rekke matvarer fra den daglige kosten, kan maten bli ensidig. Du må derfor sørge for at dietten blir så variert som mulig, så du får oppfylt behovet for vitaminer og andre næringsstoffer.

Vent med å utelukke basismatvarer
Brød, ris, spaghetti og poteter har et moderat innhold av nikkel. Til gjengjeld er det matvarer vi ofte spiser mye av, og som derfor betyr mye for det samlede nikkelinntaket. Det er faktisk det største problemet ved en nikkelfattig diett. Skal man begrense inntaket av disse basismatvarene, må de erstattes av noe annet, så man kan bli mett og få de nødvendige næringsstoffene, og det kan være vanskelig. Prøv derfor først en diett hvor du spiser basismatvarene med moderat nikkelinnhold, men utelukker næringsmidler med høyt nikkelinnhold.

Drikkevann kan inneholde nikkel. Pass også på drikkevarene
Kaffe, te og øl har et lavt innhold av nikkel. Men hvis du for eksempel drikker mye te, kommer den til å bidra med en betydelig mengde nikkel. Drikkevann kan også inneholde nikkel. Ditt lokale vannverk kjenner nikkelinnholdet i vannet de leverer.
Forkrommede vannkraner kan avgi nikkel til vannet som står i vannkranen, når den ikke brukes. Det står cirka 1 dl vann i vannkranen. Unngå defor å bruke det første glasset med vann som tappes fra vannkranen til drikke eller matlaging.

Hvor kommer nikkel i maten fra?
Det meste av nikkelet i maten kommer fra planter, som for eksempel korn og bønner, som har tatt opp nikkel fra jorden. Planter har ulik evne til å ta opp nikkel fra jord, så nikkelinnholdet i maten din avhenger av hvilke planter du spiser, og hvor de har vokst. Tørkede bønner, nøtter og bokhvete er eksempler på planter som kan inneholde spesielt mye nikkel. Næringsmidler fra dyr, for eksempel kjøtt, melk og ost inneholder som regel bare litt nikkel.
Nikkel i maten kan i mindre grad stamme fra redskaper som har vært brukt i industrien og under matlaging. Rustfrie gryter og kniver, metalldeler i blendere og lignende kan avgi nikkel i små mengder.
Man skulle tro at hermetikkbokser avgir nikkel til maten, men undersøkelser som Fødevaredirektoratet i Danmark har gjort viser at det ikke er tilfelle.
Norges astma- og allergiforbund støtter Fødevaredirektoratets kostholdsanbefalinger når det gjelder nikkelallergi.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:334
Julekaker.Grønnsaker.
Småkaker.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.