Dobbel økning for akevitten


Oppdatertdato: 2007-12-13 Tema: Akevitt Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Dag Øyvind Olsen/Newswire


Oslo (NW): I desember kjøper vi nesten 500 000 liter akevitt på Vinmonopolet. Salget av akevitt øker dobbelt så mye som for brennevin totalt.
Nesten halvparten av all akevitt som selges i løpet av året, skaffer vi oss i julemåneden. I fjor drakk vi en halv million flere helflasker akevitt enn i år 2000.

– Juletradisjonene for øl og dram står utrolig sterkt i Norge. Det ser vi også når det gjelder juleølet, sier kulturarbeider Torbjørn Skogvold i Aass Bryggeri.
Bryggeriet i Drammen har sin egen akevitt, Lauritz Aquavit.

77 å velge blant

I år finnes det hele 77 ulike akevitter på Vinmonopolet. 60 av dem er norske, resten er i hovedsak danske og svenske varianter av livets vann, som potetspriten også kalles.

Akevittens historie strekker seg tilbake til 1500-tallet, men akevitten vi drikker i dag bygger på oppskrifter fra 1800-tallet. Akevitt er et velrenset brennevin, lett krydret med karve. Akevitt skal lagres i minst ett år på eikefat, som tidligere har vært brukt til sherry.

– Akevitt er kjent for å passe godt til julemat som ribbe og pinnekjøtt, ikke minst siden alkoholen renser munnen for fett. Men det finnes nå forskjellige typer akevitt som passer til all slags mat, også sjømat og lette sommerretter, sier Torbjørn Skogvold.

Lauritz-suksess

Aass Bryggeri lanserte for syv år siden sin egen akevitt, som er laget i samarbeid med Halvor Heuch i Arcus. Akevitten Lauritz har fått strålende omtale flere steder og ble i år kåret til den beste av de norskproduserte akevittene av nettstedet Art of Taste.

– Vi ønsket å lage en allround akevitt som like gjerne kan drikkes om sommeren som til jul. Målet var at den skulle være sterk nok til å gi et ’’sting’’, men balansert så man får en lang og god ettersmak.

Akevitten har navn etter grunnleggeren av landets eldste bryggeri, Poul Lauritz Aass fra Øvre Eiker, som startet bryggeriet ved Drammenselva i 1834.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1236
Norsk mat.Supper.
Lapskaus.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.