
– Importen av bakervarer øker. Mange ser på dette som et hyggelig supplement i hyllene og et bidrag til variasjon. Ikke alle er klar over at det også kan bety slutten for den norske baker. Ønsker forbrukeren en hverdag uten norsk brød på frokostbordet framover?
Ellen Mosleth Færgestad på Matforsk har 20 års fartstid som kornforsker. Hun ser med bekymring på den stigende importen av bakervarer og finner det betimelig å rope et varsku.
– Tidligere skapte lange avstander og kravet til ferskhet en naturlig preferanse for norsk brød. Men nå er dette teknisk løst med moderne fryse- og pakketeknologi. I prinsippet holder det med et stort fryselager her i Norge og ovner til å steke frosne eller lettstekte, gasspakkede brød. Men det er neppe en slik situasjon den norske forbruker ser for seg? Dette kan fort bli virkelighet dersom den norske forbrukeren ikke slår ring om den norske brødarven.
Slåss for alt du har kjært, norsk brød om så det gjelder
Brød er i den senere tid satt på dagsorden gjennom Fedon Lindbergs angrep på det hvite, fine brødet.
– Dette er helt i tråd med det ernæringseksperter i lang tid har hevdet, at det er det grove brødet vi skal ha, og ikke loffe-maten. Bakerne har virkelig tatt budskapet ad notam og skapt et stort og variert utvalg av brødtyper. Nå kan forbrukerne velge alt fra Fedon-brød, som kutter ned på hvetestivelsen, til grove brødtyper av ulike slag. Norske forbrukere har som et resultat av Fedon-debatten også dreid sitt forbruk over mot mer grovbrød. Ønsker vi at alt dette skal forsvinne? Ønsker vi å være helt i lomma på den utenlandske bakerindustrien, spør den engasjerte forskeren retorisk?
Grovt hvetemel
Norske ernæringseksperter har lenge jobbet på lag med bakerne for å få en sunn brødkultur. Selv det fine hvetemelet i Norge er sunnere enn i andre land. Dette fordi det er et krav om at møllene skal male ut så mye av kornet, at de også får med seg deler av det ytterst skallet der de sunne fibrene, vitaminene og mineralene sitter. I mye av brødkulturen vi finner i andre land er det fine hvetemelet dårligere ernæringsmessig sett – nettopp fordi det er lavere utmalingsgrad av kornet. I tillegg er brødene ofte av fine typer med lite grovt mel i.
Tenk før du handler
– Hele verdikjeden knyttet til korn og brød har arbeidet tett med forskerne og endret ryktet til norskprodusert hvete fra ”grisemat” til fullverdig god brødhvete. Gule hveteåkre vaier i disse dager i vinden, klare til å innta norske matbord i foredlet form. Hvis vi vil at dette bildet skal fortsette, må vi som forbrukere også gjøre noen bevisste valg når vi handler inn, oppfordrer Ellen Mosleth Færgestad avslutningsvis.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:342