Domaine Laroche Petit Chablis 2005


Oppdatertdato: 2006-06-12 Tema: Hvitvin Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt:


Tid for Chablis

Mange nordmenn ser på Chablis som noe helt spesielt. Vi rett og slett elsker denne tørre, elegante og friske hvitvinen fra Burgund.

Få vintyper gir samme sommerassosiasjoner som Chablis, med kombinasjonen av sitrus, frisk frukt og havbris. Vinen er svært fleksibel og egner seg til en rekke matretter.

Sommerlig

Skal du ha god Chablis på bordet, får hundrelappene fort bein å gå på. Kombinasjonen av lav vinproduksjon og høyt kvalitetsnivå fører til høy etterspørsel og ditto høye priser. Men man trenger ikke gå til innkjøp av de dyreste for å få oppleve den sommerfriske smaken.
Mens en Premier Crû er svært dyr, kan man kjøpe den enkleste typen vin fra området for rett over hundrelappen. Disse er produsert av druer fra yngre vinstokker og kalles Petit Chablis. For å få den beste Chablis-opplevelsen anbefaler vi allikevel en av de store kategoriene, men Petit Chablis er absolutt et godt sted å begynne. Så slipper vi å bruke uttrykket ”perler for svin”.

Jura-jordsmonn

Jordsmonnet som gir vinen den legendariske smaken er egentlig forsteinet sjøbunn fra juraperioden. Mens dinosaurer som Tyrannosaurus Rex regjerte på jorden dominerte Exogyra Virgula, en liten østerssort, havbunnen i det som nå er Chablis. Mirakelet i Chablis er at vinene faktisk gir oss smaken av sjøen og østersene som forsvant for 160 millioner år siden. Denne smaken og friskheten i vinene skaper den perfekte harmoni med rene retter av fisk og skalldyr, og best av alt: Østers.

Match med mat

Vi anbefaler deg å spise litt mat til. Helst fisk og østers til Chablis, men også kylling går fint. Sushi er et godt alternativ. Det viktigste er å sørge for gode råvarer.

Smak og behag

Navn: Laroche Petit Chablis 2005
Land/distrikt: Frankrike/Burgund
Produsent: Michel Laroche
Varenummer: 304130 (bestilling)
Pris: 139,90,-
Akoholstyrke: 12 %
Druer: 100 % Chardonnay
Vår vurdering: Lys gul farge, fruktig aroma med situs og mineraler. Svært frisk og fruktig. God syre og lang finish.
Passer til: Velkomstdrikke, men tåler fint å serveres sammen med både skalldyr og fisk.

Leker med grensene

Vi møtte nylig Michel Laroche som fortalte oss et og annet om Chablis. Om lag 300 000 liter av hans Chablis finner årlig veien til Norge.
Laroche styrer familiebedriften Domaine Laroche som ble etablert i 1850, da Jean-Victor Laroche kjøpte sine første hektar med vinranker. I dag eier Laroche over 110 hektar vinmark i Chablis og regnes som en av de beste vinprodusentene i det velrenommerte vindistriktet.
- Det er når du leker med ytergrensene du lager den mest interessante vinen, sier Michel Laroche.

Revolusjonær kulturbærer

Michel Laroche bestemte seg for å gå inn i familiebedriften da han var 16 år. Ved det ble han den fjerde generasjons vindyrker i familien Laroche. Han satte seg ikke bare fore å drive Domaine Laroche frem til å bli en av de største vingårdene i Chablis med hensyn til antall vinranker, men også å bli blant de beste med hensyn til kvalitet.

- Man må ikke være født mellom to flasker for å bli en god vindyrker. Man kommer svært langt med en god utdannelse, sier Laroche, som egentlig var mest opptatt av design, tegning og arkitektur da han besluttet å utdanne seg til ønolog.

- Jeg er egentlig en entreprenør. Jeg orker ikke tanken på å gjøre det samme hver dag, sier Laroche.
Det er mye som skiller vinproduksjonen i dag fra måten vin ble fremstilt på da Jean-Victor Laroche tråkket sine druer for 150 år siden. Michel Laroche regnes dertil for å være en ukonvensjonell vindyrker. Laroche er svært stolt av vinen sin og tar i bruk ulike virkemidler for å lage vinen så autentisk og naturlig som mulig.

Naturlig vin

Vin er en naturlig prosess. Smaken på vinen avhenger av jordsmonnet, druetypen, klima og så videre. Likevel er det en del vindyrkeren kan gjøre for å kontrollere prosessen.
- Kvaliteten på druene er avgjørende for kvaliteten på vinen, sier Laroche.
- Det er som ved matlaging. Uten gode råvarer kan selv ikke den beste kokk i verden lage god mat, men en dårlig kokk kan lage dårlig mat selv av gode råvarer.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:845
Slanking.Produkttester.
Torsk.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.