Dopff & Irion Silvaner Tradition 2007


Oppdatertdato: 2009-06-25 Tema: Hvitvin Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt:


Smak av sylvaner

Mange forbinder sylvaner-druen med klissete billigvin fra Tyskland. Ikke glem at denne druen også gir vin i toppklasse.

Rent jordbruksmessig er fordelen med denne hvitvinsdruen at den modner tidlig og gir stor avkastning. Det nøt en del produsenter godt av, helt til kvaliteten falt gjennom gulvet på grunn av overproduksjon. Druen kommer opprinnelig fra Østerrike, men det ble plantet mye sylvaner i Tyskland og franske Alsace spesielt i etterkrigsårene.

Renessanse

Fra Tyskland kjenner vi den best som en ingrediens i Liebfraumilch, der overproduksjon på 1970-tallet gjorde at druen fikk et rufsete omdømme. Dette er på bedringens vei. Også i franske Alsace dyrkes det mindre sylvaner enn før, men det er tydelig at druen har fått en liten renessanse.

Blant annet ble det nylig besluttet at sylvaner var en av druene som kunne brukes i toppvinene ”Alsace grand cru” , noe som har vært forbeholdt riesling, muscat, pinot gris, og gewürztraminer. Dette ble avgrenset til en vinmark som heter Zotzenberg.

Unik

At sylvaner kun kan gi grand cru-vin på ett sted er spesielt, men det har sin forklaring. Sylvaner har lite ”egen smak” og blir derfor fort karakterløs om avkastningen ikke kontrolleres. Samtidig fører mangel på egen smak til at druen gjenspeiler jordsmonn og klima på en helt unik måte, og i Alsace er tydeligvis det optimale stedet Zotzenberg.

Fruktig og fersk

Druen kan gi viner i alle sødmenivå, men i Alsace lages det først og fremst tørre, fruktige og friske viner som passer godt som aperitiff, til sjømat, salater og hvitt kjøtt. Disse er best når de er relativt ferske.

Så vidt vi vet selges det ikke sylvaner fra Zotzenberg i Norge, så vi nøyer oss med en annen godbit fra vinhuset Dopff&Irion.

Husk at dette er bestillingsvare på vinmonopolet.

Smak og behag:

Navn: Dopff & Irion Silvaner Tradition 2007
Land/distrikt: Frankrike/Alsace
Produsent: Dopff & Irion
Pris: 99 kroner
Polnummer: 57999 (bestillingsutvalg)
Alkohol: 11,5%
Druer: 100 % sylvaner
Karakteristikk: Lys gul. Ren, frisk og floral. Tørr, fruktig vin med rik og lang ettersmak.
Passer til: Aperitiff, sjømat, svinekjøtt og salater.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1640Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.