![Sydlansk tomatsalat](/images/artikler/art1153.jpg)
Salater er enkle å lage, og selv den enkleste av dem kan fremstå som sofistikert hvis den får følge av en dressing som gir den karakter og sjarm. Dressinger skal fremheve smaken, og det er ved å tilberede den gode dressingen du som kokk kan uttrykke individualitet og finesse.
Slik rosmarin passer til lam og tyttebær til stek, som salt i buljong eller sukker i te, passer spesielle dressinger til spesielle salater. Enkelte smaker bare passer sammen, andre gjør det ikke. Sukker og krem passer godt til jordbær, men absolutt ikke til asparges.
Salater kan serveres kalde eller lune, med frukt, grønnsaker, kjøtt eller skalldyr. Men pass på å variere dressingen, og at du aldri har for mye dressing på salaten. Da blir den tung og grønnsakene blir dvaske. Dressingen skal fremheve smakene i salatens ingredienser, ikke drepe dem. Derfor er det smart å vente med å ha på dressingen til rett før servering, eller servere den i en bolle ved siden av..
Oppfordringen er enkel: Lag dine egne dressinger, lag smaker som er bare dine. En garantert suksess!
Gode tips til salatelskere:
- Del opp salat ved å rive den i stedet for å kutte med kniv. Da følges fibrene i salaten naturlig og salaten beholder sprøheten bedre og lenger.
- Salaten blir ekstra god hvis man blander forskjellige salatsorter.
- Vask, tørk og avkjøl salatbladene, da blir salaten sprø og fin.
- Smak til salatdressingen ved å dyppe en av salatingrediensene i dressingen.
- Hendene er best når du blander salaten! Bruk helt rene hender eller engangshansker.
- Bruk ikke for mye dressing, da vil salaten falle sammen. Et tips er å server dressingen ved siden av.
- Valnøtter eller pinjekjerner ristet lett i stekepanne med olje og litt salt er kjempegodt i grønne salater.
- Brødkrutonger (sprøstekte små brødterninger) er godt i salat.
- Et lite dryss av friske krydderurter setter en ekstra spiss på salaten.
Avocado salatdressing
Denne salatdressingen er ypperlig i grønne salater, salater med skalldyr eller rett og slett over tomater skåret i skiver.
2 modne avocado
saften av 1 sitron
1 ss majones
1 ts revet løk
2 dl god olje
½ dl hvitvinseddik
salt og nykvernet pepper etter smak
Mos avocadoene med en gaffel. Tilsett sitronsaft, majones, løk, salt og pepper og rør til en glatt masse. Bland olje og hvitvinseddik og rør dette sammen med avocadoblandingen.
Vinaigrette med honning og sjalottløk
Denne dressingen er en variasjon av den klassiske franske vinaigretten og passer til mange typer salat. Den kan holde seg i kjøleskapet i mange dager.
1 dl balsamicoeddik
3 ss Dijonsennep
3 ss honning
2 små sjalottløk, finhakket
2 fedd hvitløk, finhakket
¼ ts salt
¼ ts pepper
2,5 dl olivenolje
Bland alle ingrediensene, unntatt olivenoljen, som piskes inn til slutt.
Salatdressing med valmuefrø
Denne dressingen er god til en frisk fruktsalat, over finhakket rødkål, avocado i skiver og grønne druer, eller en enkel grønn salat med grapefruktfileter.
250 g sukker
2 ss tørr sennep
2 ss salt
1,5 dl vinaigrette (det du har for hånden)
1 liten løk, finhakket
4 dl olje
3 ss valmuefrø
Ha sukker, sennep, salt, vinaigrette, løk og olje i en blender eller foodprosessor. Kjør i et minutt. Tilsett valmuefrøene og kjør blandingen videre i noen få sekunder. Sett dressingen til avkjøling.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:1153