Hva er det egentlig som skiller en smoothie fra en juice? Jo, juice er en tyntflytende saft av presset frukt eller grønnsaker. Smoothies lager man ved å mose hel frukt eller bær slik at den blir tyktflytende og inneholder fruktkjøtt og fiber. Den kan eventuelt tynnes med litt juice for en mer flytende konsistens eller blandes med yoghurt for å få den mer kremet.
Proppfull av fiber, vitaminer og mineraler
I et vestlig kosthold får vi ofte alt for lite fiber i oss. Fordi en smoothie inneholder fruktkjøtt, er den rik på fiber som er viktig for tarmfunksjonen og fordøyelsen. Blandet med yoghurt eller andre syrnede melkeprodukter får du også i deg melkeproteiner og kalsium. Kremer du smoothien med f.eks. Biola yoghurt, får du også i deg bakterier som er velgjørende for miljøet i mage og tarm.
Smoothies av friskpresset frukt og bær inneholder mye vitaminer og mineraler og har klare helsebringende fortrinn. Avhengig av hvilke ingredienser du velger, vil en smoothie ha god effekt på energinivået ditt, styrke immunforsvaret og huden din, hjelpe på fordøyelsen og virke avgiftende. En smoothie metter godt, hjelper på fordøyelsen og egner seg som et sunt og velsmakende lite måltid, f.eks. til frokost eller når du har lyst på noe friskt og godt.
Hvordan?
For å blande en smoothie trenger du en hurtigmikser (blender), foodprosessor eller stavmikser som moser fruktkjøttet til en glatt puré. En smoothie er fryktelig enkel å lage. Vask, rens og evt skrell og del opp frukt og/eller grønnsaker. Tilsett evt yoghurt, krydder, frø e.l. Ha alle ingrediensene i beholderen og kjør til en flytende masse.
Smoothies bør drikkes med det samme, ellers taper man mye av de herlige vitaminene - særlig C-vitaminene.
Frukt og bær
All frukt og bær egner seg i en smoothie. Bland deg gjerne frem til dine egne favoritter. Bruk godt moden frukt - det gir mer smak og en bedre konsistens. Ønsker du en iskald smoothie, kan du tilsette frosne isbiter av vann eller juice, frosne bær eller frossen frukt. Om du har frukt som er i ferd med å bli overmoden og som du ikke vil spise der og da, kan du legge den i fryseren. Den egner seg godt i en smoothie senere.
Varier konsistensen
Vil du ha en litt mer flytende drikk, kan du tilsette litt ferskpresset juice. Melk eller yoghurt gir en mer kremet, fløyelsmyk konsistens og tilfører viktige proteiner. Banan gir også en fin konsistens og metter godt. Du kan også tilsette ølgjær, kaldpresset olje av solsikke- eller gresskarfrø eller linfrø, gresskar- eller solsikkefrø for å få i deg ytterligere vitaminer, mineraler og essensielle fettsyrer.
Noen gode oppskrifter
Banansmoothies med frukt og bær
1 porsjon
Ingredienser:
2 dl yoghurt naturell eller med smak
2 dl frosne jordbær
½ stk. frossen banan
evt. 1 dl appelsinjuice om ønskelig
Fremgangsmåte:
Kjør alt i en hurtigmikser til en jevn masse. Ha i litt juice hvis drikken blir for fyldig.
Server umiddelbart.
Banan smoothie
4 porsjoner
Ingredienser:
5 dl cultura med jordbær eller sitron
2 stk. frossen banan i skiver
Fremgangsmåte:
Mos cultura og frosne bananskiver i en foodprocessor og hell i glass. Server umiddelbart.
Lidenskapelig god - smoothie
2 porsjoner
Ingredienser:
2 dl kefir eller kulturmelk
1 ¼ dl ananasjuice
4 dl frossen frisk ananas , i skiver
2 dl frossen mango , i biter
Fremgangsmåte:
Bland alt i en foodprocessor og kjør til det er jevnt. Fordel straks i to glass og server så kaldt som mulig.
Solgangsbris-smoothie
1 porsjon
Ingredienser:
2 dl cultura med pære, jordbær eller bringebær
½ stk. banan
1 dl honningmelon eller annen melon, frosset
1 dl bringebær , frosset
Fremgangsmåte:
Kjør alt i foodprocessor og server straks.
CoffeJoy - smoothie
2 porsjoner
Ingredienser:
1 pk. iskaffe cappucino eller mocca
4 dl biola yoghurt naturell
1 ss vaniljesukker
2 stk. frosne banan , i biter
1 ss honning
Fremgangsmåte:
Bland alt i en foodprocessor og kjør til en jevn, fyldig masse.
Server straks.
For flere oppskrifter så søk etter smoothie eller shake i feltet til venstre (søk oppskrift)
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:202