Drikker helst øl til grillmaten


Oppdatertdato: 2007-07-24 Tema: Øl Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Ringnes


Over halvparten av oss foretrekker øl framfor vin, vann eller brus når grillmaten skal på bordet, viser ny undersøkelse.
Hele 56 prosent av nordmenn vil helst ha øl å drikke når de griller. Aller mest øltørste er menn, der hele sju av ti opplyser at de ønsker de små brune når maten skal over glørne. Det viser en ny undersøkelse gjennomført av Opinion på vegne av Ringnes og Opplysningskontoret for kjøtt (OFK). Av de 56 prosentene som svarer at de helst drikker øl, vil 14 prosent av disse helst ha alkoholfritt øl.

– Det å grille er blitt en nasjonal aktivitet i sommerhalvåret i Norge, og ølet har som kjent også lange tradisjoner her til lands. For mange hører nok både maten og drikken sammen når nordmenn skal kose seg ute i godværet, sier Thomas Tangen, informasjonsleder i OFK.
Han forteller at øl kan også brukes som marinade til grillkjøttet og får støtte av Sigrid Strætkvern, stemningsskaper i Ringnes.

– Det er over 800 smakskomponenter i øl. Derfor kan øl også brukes som flytende krydder, og kan virke som smakskatalysator. Ølet bidrar ofte til å få andre smakstyper til å tre tydeligere fram og forsterke både krydder og kjøttets egen smak, sier Strætkvern.

Velg riktig øl

Det er i helgene vi oftest drikker øl til grillmaten, viser undersøkelsen. 71 prosent oppgir at de finner fram ølen når arbeidsuken er over. Om lag halvparten oppgir også at de drikker øl til grillmaten når de har gjester eller selv er gjest hos andre.

– Øl er et utmerket følge til de fleste matretter, også grillmat. Øl inneholder ikke tanniner og svært sjeldent syre. Dette gjør øl svært velegnet til å kombinere med mat. Det er også verdt å merke seg at med mangelen på syre i ølet, kan du tilsette noe mer syre i maten, sier Sigrid Strætkvern.
Det finnes i dag utallige typer øl i dagligvarebutikkene, og Strætkvern forteller at stadig flere nordmenn kjøper annet øl enn den vanlige pilsner ølen til mat.

– Svin og kalv har en lett syrlig eller søtlig smak som er fin å kombinere med sødmefylt øl. Biff og stek som er stekt eller grillet går fint med øl som har litt preg av røstet malt, for eksempel en bayerøl eller en sterkere Gold, forteller Strætkvern.
(Pressenytt)

Grunnleggende prinsipper for valg av øl til mat:

Øl har fem komponenter som er viktige å tenke på når vi skal kombinere det med mat;
Sødmen fra malt oppleves sødmefullt i munnen, på samme måte som en kokt gulrot vil være. Maltsukker som ikke gjæren har omdannet til alkohol vil forsterke ølets grad av sødme. Sødmefylt mat skal ha øl med like mye eller helst litt mer sødme for å skape balanse, ellers vil ølet virke tørt, tynt og flyktig.

Bitterhet gir ølet struktur og er i tillegg til alkohol viktig for å rense munnen for fett. Til fet mat velger vi derfor gjerne et øl med god bitterhet. Vel verdt å merke seg er dog at bitterstoffer både forsterker hverandre og sitter lenge i munnhulen. Veldig bitre retter bør derfor ikke kombineres med bitre øl, da totalen ellers blir bare enda bitrere.
Fruktighet kan variere stort mellom de forskjellige ølsorter. Ulike gjærtyper og bruk av urter gir aromaer i retninger som for eksempel gress, frukt, bær, nøtter, sjokolade, krydder, ristet brød og blomster. Likeheten mellom aromaene bruker vi aktivt for å få en god smakskombinasjon. Det er et mål å finne smaker som matcher og utfyller hverandre.

Kullsyreinnholdet kan variere blant de forskjellige øltypene, men er uansett med på å gi ølet friskhet. Jo mer kullsyre, desto friskere vil ølet oppleves. Kullsyre renser munnen etter fett og er en viktig komponent for at kombinasjonen ikke skal virke ufrisk, tung og slapp.

Alkoholstyrke

Alkohol bidrar til ølets fylde og har også den fine funksjonen at det renser munnen for fett. Jo kraftigere mat, desto høyere alkohol kan vi tillate oss å ha på ølet. Til mat kan du velge spennende øl helt fra 4,5 % og opp til 10 %. Enda sterkere øl kan lett blir for dominerende til mat fordi preget av høyere alkoholer lett kan bli for dominerende. Øl som holder rundt 6-7 % er ofte lettest å matche til mat. Det er også mange alkoholfrie alternativ i serien Munkholm Horisont, som passer godt til mat.
Kilde: Ringnes

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1144
Norsk mat.Hverdagsmat.
Rask mat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.