Du kan lage perfekt kaffe


Oppdatertdato: 2011-12-10 Tema: Kaffe Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Freeimages.com


Enkelt – men viktig. Her er fem huskeregler.
Det er med kaffe som med alt annet. Med godt forarbeid blir resultatet perfekt. Og det er ingen sak å lage god kaffe hvis holder deg til fem huskeregler.

Råvarer

Du kan ikke lage god kaffe på dårlige råvarer. Kaffebønner inneholder fett som harskner i møte med luft. Kvernet kaffe har stor kontaktflate og oksiderer svært raskt. Sørg for å oppbevare kaffepulveret så lufttett som mulig. Ikke tøm kaffen over i en boks hvis du har kjøpt ferdig kvernet og vakuumpakket kaffe. Posene er tilsatt nitrogen for å hindre kontakt med oksygen.Det aller beste er selvfølgelig å kverne akkurat den mengden kaffe du trenger til hver trakting. Ingen ting slår nykvernet kaffe. Men husk at kaffebønnene har en holdbarhet på cirka en måned. Spør gjerne forhandleren din hvor ferske bønnene er.

Dosering

Ja, det spiller en rolle. Ingen proffer lager kaffe på øyemål. For å oppnå velduftende aroma, fyldig smak og god ettersmak er det essensielt med riktig dosering. 60 gram kaffe per liter er det anbefalte målet.- Det er en myte at du kan lage sterkere kaffe ved å tilsette mer kvernet kaffe, forteller John Schoolcraft. I stedet ødelegger du balansen mellom kaffe og vann, og får en bitter drikk. Hold deg heller til 60 gram per liter, det er perfekt.

Friskt vann

Lag alltid kaffe med friskt kaldt vann. Vannet må inneholde mye oksygen og bør komme rett fra springen. Vann som har stått lenge er fattig på oksygen og gir en tam og flat smak på kaffen. Vannet må være uten fremtredende klorsmak, myrsmak eller annen bismak som kobbersmak fra varmtvannsberederen. Bruk ikke vann fra varmtvannskranen.

Rent utstyr

Som nevnt over inneholder kaffe fettstoffer som harskner i møte med oksygen. Kafferester i filteret, kraner og kolbe kan gi usmak til kaffen, selv om du ellers gjør alt riktig. Vask kolben og filteret etter hver bruk og rens maskinen med jevne mellomrom.

Riktig temperatur til riktig tid

Er vannet for varmt vil aromastoffene bindes, samtidig som det trekkes ut for mye koffein og syre. Kaffen blir besk og bitter. Er vannet for kaldt blir aromastoffene ikke trukket ut og kaffen blir tam på smak. Riktig temperatur er mellom 92 og 96 °C. Det bør ta fire minutter fra første dråpe treffer kaffen til den er ferdig. Kaffetraktere som er godkjent av Norsk Kaffeinformasjon gir deg riktig temperatur på vannet og riktig traktetid.

Dette er ikke vanskelig. Nå er det bare å lene seg tilbake, la seg lokke av aromaen, finne fram godkoppen og nyte perfekt kaffe. Hver gang. Det kan fort bli en vane.

Om MOCCAMASTER

Moccamasters oppfinner Gerard C. Smit startet virksomheten hjemme i garasjen med en tydelig visjon om å skape en kaffetrakter som lager verdens beste kaffe. Han hadde som filosofi at produktene skulle være solide og varige, og 45 år etter at Moccamaster så dagens lys står denne filosofien fortsatt sentralt i produksjoneni: " Vi vil produsere et sikkert produkt som forbrukeren kan stole 100 % på til en hver tid. Vi vil arbeide for et bedre miljø gjennom produkter som er energieffektive og som har uvanlig lang levetid. Vi benytter gjenvinnings- og nedbrytbare materialer, og vi gir 5 års garanti ved eventuelle tekniske feil.”
Selv i dag håndlages hver eneste Moccamaster av 100 hundre medarbeidere hos Technivorm i Nederland, og det anvendes bare de beste tilgjengelige råmaterialer.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2311
Grillmat.Wok.
Bringebær.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.