Dyrker en bedre bydel


Oppdatertdato: 2014-07-11 Tema: Grønnsaker Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Christian Heredia


Grønland og Tøyen er noen av områdene hvor Oslo-folk føler seg minst trygge. Kan selvdyrka salat, krydderurter og grønnsaker gjøre bydelen bedre?
- Ja, mener ungdommene i Gamle Oslo Hagecrew.
Grønland og Tøyen er noen av områdene hvor Oslo-folk føler seg minst trygge. Kan selvdyrka salat, krydderurter og grønnsaker gjøre bydelen bedre? Ja, mener ungdommene i Gamle Oslo Hagecrew.
Da MAJOBO og GatekunstAkademiet søkte etter ungdom som ville være med på å skape en endring i Bydel Gamle Oslo i sommer, kom det inn 130 søknader på noen få dager. En sommerjobb i Gamle Oslo Hagecrew, og arbeidsdager med fokus på informasjonsspredning og urban farming, var tydeligvis noe som fristet.

“Jeg hadde veldig lite håp for vår generasjon før denne sommeren. Det endret seg når jeg møtte teamet”. Kim Luni 18 år.

80 plantekasser på to uker

Den første gruppa har nå vært i jobb to uker, og de er snart i mål med å sette ut 100 plantekasser. Foreløpig har Rudolf Nilsens Plass, Munkegata og Klosterenga fått hver sin lille kjøkkenhage. I tillegg skal ungdommene bidra på flere prosjekter andre steder i Gamle Oslo, blant annet i Herligheten i Bjørvika og i Urtehagen på Grønland.

- Ved å jobbe med dyrkeprosjekter rundt omkring i bydelen bidrar ungdommene konkret til fellesskapet, og er med på å sette et viktig tema på agendaen, forteller Helene Gallis, som er daglig leder i MAJOBO, og initiativtager til prosjektet.

- Sammen med GatekunstAkademiet har vi utviklet et opplegg hvor ungdommene gjennom noen intensive sommeruker får arbeidserfaringer, blir kjent med fremtidsrettede yrker, og de får nye ferdigheter innen urban farming og informasjonsspredning, forteller hun. Å dyrke mat midt i byen er med på å skape bevissthet om hvor maten kommer fra, og ungdommene som jobber med oss får et eierskap til prosessen med å gjøre bydelen vår til et enda bedre sted å bo.

“Jeg har egentlig ikke drevet med urban farming før, men jeg er nysgjerrig og ivrig etter å lære”. Rodrigo Nelson Medina Rojas, 17 år.

Langsiktig og involverende arbeid

Ungdommene får grunnleggende innføring i både urban farming og informasjonsspredning. Blandt annet hvordan de kan bruke ulike platformer som film, foto, blogg og sosiale medier, slik at de kan utrykke egne opplevelser og erfaringer som de danner seg underveis i jobben.

- Våre erfaring tilsier at det er mer effektivt å la ungdom selv få informere andre ungdom, fremfor å gi formanene råd fra voksne eller eksperter, sier Mathias Storm Michelsen i GatekunstAkademiet.

Kassene som Hagecrew har satt ut, skal også males i Munchs fargepalett. Det skal gjøres i forbindelse med Munchs 150-års jubileum, som fortsatt feires i år, og som et symbol på Munch-museets beliggenhet i Bydel Gamle Oslo.

- Munch var dessuten vegetarianer, så vi tror han ville vært fornøyd med koblingen mellom kunsten hans, og dyrking av urter og grønnsake, sier Helene Gallis.

- Når sommeren er over, ønsker vi at prosjektet kan leve videre ved at kassene blir “adoptert” av bygårder i nærområdet, og at de kan komme til nytte i flere sesonger fremover, forteller Mathias Storm Michelsen. Til høsten vil det derfor være mulig å kontakte oss for å få tildelt en av kassene.
“Folk kommer sikkert til bli skikkelig taknemmelig for kassene i år, og glede seg til de kommer ut igjen til neste år.” Soukeyna El Montaser, 15 år.

Nøkkelinformasjon

- Gamle Oslo Hagecrewet består av 24 ungdommer i alderen 16 til 20 år, som jobber tett med erfarne mentorer innen urban farming og informasjonsspredning.
- Arbeidsperioden har to grupper, der halvparten jobber fra 23. juni til 18 juli, og den andre halvparten jobber fra 21. juli til 8. august.
- Dyrkeprosjektene er støttet av Barne- ungdoms og familiedirektoratet, og av Sparebankstiftelsen.
- MAJOBO, står for mat og jord, der du bor, og er en nettverksorganisasjon som legger til rette for engasjement i økologisk matdyrking i nærmiljøet ved å bl.a. spre informasjon, kunnskap og inspirasjon, holde nybegynnerkurs og invitere til nettverksarrangementer.
- GatekunstAkademiet er et tverrfaglig og praktisk kunstakademi, med fokus på personlig utfoldelse og samfunnsnyttig entreprenørskap.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2941
Norsk mat.Wok.
Torsk.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.