Dyrker økologisk hjemme


Oppdatertdato: 2013-06-19 Tema: Økologisk Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Freeimages.com


(NW): Nå er det igjen blitt trendy å dyrke bær, frukt, krydder og grønnsaker hjemme i hagen. Den nye generasjonen hjemmedyrkere vil være økologiske.

– Flere ønsker en barnevennlig hage der man enkelt kan plukke og spise seg gjennom sesongen, og nå skal det være økologisk dyrking, sier informasjonsleder Elin Nordli i Opplysningskontoret for blomster og planter.
Mange vil ha busker man kan plukke noe godt å spise av uten å streve seg opp i høyden. Særlig rips- og solbærbusker er på vei tilbake. Store frukttrær blir det stadig færre av i norske hager.

– Økt interesse for hagedyrking reflekteres både i hagesentrenes salg og at det skrives stadig mer om hage i interiør- og boligblader, sier Elin Nordli.
Å dyrke sine egne krydderplanter, for å få fersk og kortreist krydder til maten, er også blitt populært.

Gir bedre jord

Mange unge hageeiere mangler kunnskap om de forskjellige vekstene og hvordan de skal dyrkes for å gi best avling, ifølge Gartnerforbundet. Men folk vil ha trygge og sunne produkter.
Organisk eller økologisk gjødsel har sine fordeler, sammenlignet med konvensjonelt industrigjødsel, ifølge produsenten Bayer Garden, som lager både kunstgjødsel og økologiske varianter.

– Økologisk gjødsel frigjøres saktere, slik at plantene får næring i riktige porsjoner i lang tid. Det gjør at planten ikke vokser vilt og uhemmet, sier Peter Hjuler i Bayer Garden.
Det er ekstra viktig å følge anvisningen på pakken dersom man bruker kunstgjødsel som inneholder mye nitrogen.

– Gjødsler du for mye, kan du svi røttene, og planten kan få problemer med å ta opp vann og næring. Da blir planten også mer sårbar for angrep av skadedyr og soppsykdom, sier Peter Hjuler.
Organisk gjødsel setter i gang mikroorganismer i jorden når den blir varm nok, noe som i sin tur bearbeider jorden og er en fordel for plantene.

Unngå skadedyr

Får man problemer med skadeinsekter som bladlus på vekstene, finnes det nå stadig flere produkter som ikke inneholder tradisjonell insektgift.

– Du kan sprøyte grønnsakene med Natria insektmiddel og trygt spise dem fire dager senere, sier Peter Hjuler.
For å få best mulig utbytte av gjødselen, anbefaler gartner Hjuler å gjødsle tettest mulig inntil planten, også hvis man benytter bark.

– Bark er organisk materiale som faktisk suger til seg næring fra jorden, sier han.Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2673


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.