Dyrking av nye typer grønnsaker


Oppdatertdato: 2011-04-08 Tema: Grønnsaker Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Alena Gibalova


Våren er snart her igjen, og det er på tide å starte forberedelsene til kjøkkenhagen. Hvorfor ikke velge noen spennende nye sorter til grønnsaksutvalget? Mizuna, shungiku, amarant og vinterreddik er grønnsaker som er på vei inn i det norske sortimentet.

Ved Bioforsk Øst sin avdeling Landvik forsker Siv-Lene Gangnes Skar på økologisk frøavl av ulike nye grønnsaksslag og hvor godt de ulike typene kan tilpasses det norske klimaet. Les mer om dette og ulike utfordringer i produksjonen her.

Kort om noen ulike typer grønnsaker

Mizuna

Mizuna hører til korsblomstfamilien (Brassicaceae) og er nært beslektet med bladrike neper. Den stammer opprinnelig fra Kina, men er ansett for å være en japansk grønnsak da den er dyrket mye der. Planten vokser raskt, egner seg godt i salater og er kuldetolerant. Les mer om mizuna her.

Shungiku – spiselig krysantemum

Shungiku stammer fra middelhavsområdet, men har spredt seg til Europa, Afrika og Asia. Den egner seg godt som salat, kommer fint igjen hvis den kuttes og er ganske hardfør. Les mer om shungiku her.

Amarant (kinesisk spinat)

Amaranten stammer fra tropene i Asia, Afrika og Amerika, og er i Norge kjent som prydplante. Variasjonen i amarantene som dyrkes som bladgrønnsaker er stor, og både blad og stengler benyttes til matlaging. Les mer om amarant her.

Vinterreddik

Vinterreddik er den mest dyrkede grønnsaken i Japan, og har et stort marked i østlige kulturer. Den brukes til koking, steking, stuing, pickles, i salater og bladene kan også nyttes. Les mer om vinterreddik her.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2126
Norsk mat.Vafler.
Selskapsmat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.