
Våren er snart her igjen, og det er på tide å starte forberedelsene til kjøkkenhagen. Hvorfor ikke velge noen spennende nye sorter til grønnsaksutvalget? Mizuna, shungiku, amarant og vinterreddik er grønnsaker som er på vei inn i det norske sortimentet.
Ved Bioforsk Øst sin avdeling Landvik forsker Siv-Lene Gangnes Skar på økologisk frøavl av ulike nye grønnsaksslag og hvor godt de ulike typene kan tilpasses det norske klimaet. Les mer om dette og ulike utfordringer i produksjonen
her.
Kort om noen ulike typer grønnsaker
Mizuna
Mizuna hører til korsblomstfamilien (Brassicaceae) og er nært beslektet med bladrike neper. Den stammer opprinnelig fra Kina, men er ansett for å være en japansk grønnsak da den er dyrket mye der. Planten vokser raskt, egner seg godt i salater og er kuldetolerant.
Les mer om mizuna her.
Shungiku – spiselig krysantemum
Shungiku stammer fra middelhavsområdet, men har spredt seg til Europa, Afrika og Asia. Den egner seg godt som salat, kommer fint igjen hvis den kuttes og er ganske hardfør.
Les mer om shungiku her.
Amarant (kinesisk spinat)
Amaranten stammer fra tropene i Asia, Afrika og Amerika, og er i Norge kjent som prydplante. Variasjonen i amarantene som dyrkes som bladgrønnsaker er stor, og både blad og stengler benyttes til matlaging.
Les mer om amarant her.
Vinterreddik
Vinterreddik er den mest dyrkede grønnsaken i Japan, og har et stort marked i østlige kulturer. Den brukes til koking, steking, stuing, pickles, i salater og bladene kan også nyttes.
Les mer om vinterreddik her.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:2126