Dyrking av quinoa i Norge


Oppdatertdato: 2014-01-02 Tema: Økologisk Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Susanne Friis Pedersen


Quinoa fra Sør-Amerika kan dyrkes i Skandinavia. Det er en plante som er egner seg godt for økologisk dyrking med husdyrgjødsling, er robust og trenger lite stell i vekstperioden. Frø av quinoa kan brukes som korn og er glutenfri.

I sesongen 2013 er det utprøvd fire sorter av quinoa i Stjernehagen ved Bioforsk Økologisk på Tingvoll. Den sorten som har vært dyrket i Danmark 10-15 år, gav rimelig avling. Det er grunnlag for å arbeide videre med quinoadyrking i Skandinavia, mener rådgiver Susanne Friis Pedersen. Hun har gitt ut rapporten: «Quinoa –Opprinnelse, dyrking og anvendelse»
Quinoa er en spiselig, ettårig plante rik på protein, vitaminer og mineraler. Frøene kan erstatte glutenholdige kornarter og er dermed interessant for en voksende gruppe av mennesker som lider av en aller annen form for glutenintoleranse.
Quinoa kan dyrkes under varierte klimaforhold. Den er en robust vekst som er lite utsatt for skadegjørere. Den økonomiske siden av dyrkingen i Europa, blant annet omsetning, er ennå lite utredet. Inntil i dag har interessen handlet om importert quinoa fra Bolivia og Peru. Teknisk sett er tresking og avskalling heller ikke på plass for produksjon i Europa ennå.

«Quinoa –Opprinnelse, dyrking og anvendelse» (pdf)

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2816Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.