Her er oversikt over
alle numrene fra 100 til 199. Dette er stort sett fargestoffer.
Fargestoffer brukes
stort sett for bedre utseende på mat. Det er en del av de kunstige fargene som
er svært omdiskutert. Det er bla en del ekle stoffer i godteri fra utlandet.
Pga av EU må vi godta en del stoffer her. Farger brukes og for å skjule
dårlig kvalitet på mat selv om det ikke er tillatt. En del kunstige
safter farges med feks gulfarge for appelsinsaft og rødfarge for
jordbærsaft.
Dette er de gamle sidene med E-nummer oversikter. De er ikke oppdatert siden 2004 og det kan forekomme feil.
E 100 Kurkumin
Type:
Fargestoff. Gult. Lages
av gurkemeie. brukes mange ganger i kombinasjon med E 160b.
Allergi/skadelighet:
Er vanlig. Lite skadelig
i moderate mengder.
Bruksområde:
Iskrem, posesupper,
margarin, bakerartikler, krydder, desserter, yoghurt, gule kaker osv Finnes i indisk og thailandsk
krydder.
Tillatt:
Norge og EU
E 101 Riboflavin
Type:
Fargestoff, gult.
Vitamin B2.
Allergi/skadelighet:
Ikke skadelig
Bruksområde:
Sennep, barnegrøt,
puddinger og sauser, konditorvarer. brukes og til vitamin anriking av mat.
Tillatt:
Norge og EU
E 101 a Riboflavin-5'-fosfat
Type:
Fargestoff, gult.
Vitamin B2. Er letter vannløselig enn riboflavin, men dyrere.
Allergi/skadelighet:
Ikke skadelig
Bruksområde:
Sennep, barnegrøt,
puddinger og sauser, konditorvarer, syltetøy osv
Tillatt:
Norge og EU
E 102 Tartrazin
Type:
Fargestoff gult. Kunstig
fremstilt. E 160b brukes ofte istedenfor E 102 pga helsemessige reaksjoner.
Allergi/skadelighet:
Skadelig og bare tillatt
i noen få matvarer. Vær forsiktig. Kan fremkall allergireaksjoner. Også
pusteproblemer. Skadelig for astmatikere
Bruksområde:
Drinker, coctailbær, i
utlandet i mange forskjellige matvarer. Og i brennevin og likører. iskrem,
tyggis, pulvermat, fruktsquash. Kan og finnes i skallet på piller. (kapsler)
Tillatt:
Kun i noen få matvarer.
I EU i flere forskjellige varer. brukt mye i danmark.
E 104 Kinolingult
Type:
Fargestoff, grønngult.
Kunstig
Allergi/skadelighet:
Skadelig og kan
fremkalle allergiske reaksjoner, men ikke så mye som E 102. Ikke gis til
hyperaktive.
Bruksområde:
Drinker og
alkoholholdige produkter, likører, tannkrem, dekorasjoner på konditorvarer.
Tillatt:
Norge og EU. Forbudt i
USA feks.
E 110 Paraoransje
Type:
Fargestoff, gult.
Kunstig
Allergi/skadelighet:
Skadelig og kan
fremkalle allergiske reaksjoner. Ikke gis til hyperaktive.
Bruksområde:
Kaviar, drinkmikser,
legemidler. Aprikossyltetøy, appelsinmarmelade osv
Tillatt:
Norge og EU
E 120 Karminer (kochenille, karminsyre)
Type:
Fargestoff, rødt.
naturlig fra knuste hunn insekter av arten Dactyopius cocus costa. er veldig
dyrt og erstattes av E 124.
Allergi/skadelighet:
Usikkerhet. lite forsket
på. Ikke gis til hyperaktive.
Bruksområde:
Melkeprodukter,
crabsticks, syltetøy, iskrem, sauser og godteri. fruktblandinger, bakervarer.
Campari.Leppestift
danskepølser.
Cheddarost, desserter
Tillatt:
Norge og EU
E 122 Azorubin
Type:
Fargestoff. Rødt.
Kunstig
Allergi/skadelighet:
Mulige skadelige
reaksjoner. Reaksjoner i dyreforsøk. Ikke gis til hyperaktive.
Bruksområde:
Lovlig i alkoholholdige
drikker og mikser + legemidler. marsipan, søtsaker, syltetøy
Tillatt:
Norge og EU. Forbudt i
USA
E 123 Amarant
Type:
Fargestoff Rødlilla.
Kunstig
Allergi/skadelighet:
Skadelig og fare for
allergi reaksjoner. Ikke gis til hyperaktive.
Bruksområde:
Lovlig i alkoholholdige
drikker og mikser + legemidler. Iskrem, syltetøy, gele. I frankrike og Italia
bare i kaviar
Tillatt:
Norge og EU. Forbudt i
USA
E 124 Nykockin (kochenillerød A, ponceau 4R)
Type:
Fargestoff. Rødt.
Kunstig
Allergi/skadelighet:
Fare for allergiske
reaksjoner
Bruksområde:
Kaviar og alkoholholdige
drikker og mikser + legemidler. Salami, sjømat, dressinger, ostekaker.
Tillatt:
Norge og EU. Har vært
forbudt i Norge og Sverige. Forbudt i
USA
E 127 Erytrosin
Type:
Fargestoff. Rødt.
Kunstig. Inneholder mye Jod
Allergi/skadelighet:
Farlig og skadelig. Kan
medføre allergireaksjoner + andre ekle ting.
Bruksområde:
Coctailbær,
kirsebærene i fruktcoctailer,sjokolade, løkpølse, pateer
Tillatt:
Norge og EU. Forbudt i
USA
E 128 Rød 2G
Type:
Fargestoff. Rødt.
Spesiellt for kjøtt.
Allergi/skadelighet:
Fare for allergiske
reaksjoner.Kan reagere med hemoglobinet i blodet. Ikke gis til
hyperaktive.
Bruksområde:
Brukes i kjøttprodukter,
pølser men også i syltetøy og drikkevarer.
Tillatt:
Norge og EU. Forbudt i
USA
E 129 Allurarød AC
Type:
Fargestoff Rødt. Azo
fargestoff. brukes ofte som erstatning for E 123.
Allergi/skadelighet:
Fare for allergiske
reaksjoner.
Bruksområde:
Barmikser og essenser.
kakemikser og frukt kakefyll.
Tillatt:
Norge og EU
E 131 Patentblå V
Type:
Fargestoff. Blå.
Kunstig. Liet brukt
Allergi/skadelighet:
Fare for allergiske
reaksjoner.Ikke gis til hyperaktive.
Bruksområde:
Mikser for drinker,
kaviar, tannkrem ol, konditorvarer, iskrem
Tillatt:
Norge og EU
E 132 Indigokarmin (indigotin I)
Type:
Fargestoff. Blått.
Brukes mye i tekstilindustrien
Allergi/skadelighet:
Fare for allergiske
reaksjoner. Bør ikke gis til hyperaktive barn.
Bruksområde:
Drinkmikser og likører,
iskrem og bakervarer. Brukes og til å farge urin i nyretester
Tillatt:
Norge og EU
E 133 Brilliantblå FCF
Type:
Fargestoff. Blått.
Kunstig. Vannløselig
Allergi/skadelighet:
Fare for allergiske
reaksjoner. Bør ikke gis til hyperaktive barn. Kun ved høye doser
Bruksområde:
Godteri, brus,
desserter, alkoholholdige og drinkmikser. tannkrem og munnskyllevann. Coctail
bær
Tillatt:
Norge og EU. har vært
forbudt tidligere.
E 140 Klorofyll
Type:
Fargestoff. Grønt
naturlig fra planter
Allergi/skadelighet:
Ikke farlig
Bruksområde:
kaker, leskedrikker,
saftis, godteri, supper osv
Tillatt:
Tillatt i norge i mange
varer, også i EU men mange ganger lite brukt når det er kunstige farger
som er billigere
tilgjengelig
E 140 a Klorofylliner
Type:
Fargestoff. Grønt
naturlig fra planter. Bestanddel av klorofyll.
Allergi/skadelighet:
Ikke farlig
Bruksområde:
kaker, leskedrikker,
saftis, godteri, supper osv
Tillatt:
Tillatt i norge i mange
varer, også i EU men mange ganger lite brukt når det er kunstige farger
som er billigere
tilgjengelig
E 141 Klorofyll-kobber-kompleks
Type:
Fargestoff. Grønn.
Klorofyll som er behandlet med kopper for mer stabil farge.
Allergi/skadelighet:
Ingen
Bruksområde:
Grønne produkter som
grape soda, leskedrikker, gele, is, grønt godteri, kaker, Grønne oliven
oljeløselig
Tillatt:
Tillatt i norge i mange
varer, også i EU
E 141 a Klorofyllin-kobber-kompleks
Type:
Fargestoff. Grønn.
Klorofyllin som er behandlet med kopper for mer stabil farge.
Allergi/skadelighet:
Ingen
Bruksområde:
Grønne produkter som
grape soda, leskedrikker, gele, is, grønt godteri, kaker. Grønne oliven
vannløselig
Tillatt:
Tillatt i norge i mange
varer, også i EU
E 142 Grønn S
Type:
Fargestoff. Grønt.
Kunstig
Allergi/skadelighet:
Fare for allergiske
reaksjoner. Bør ikke gis til hyperaktive barn.
Bruksområde:
Barmikser, iskrem,
snacks, mintsauser
Tillatt:
Få varer i Norge, flere
i EU. Forbudt i USA
E 150 a Karamell
Type:
Fargestoff.
Sukkerkulør. brunt
Allergi/skadelighet:
Kan være farlig. Lite
forskning.
Bruksområde:
Cola, leskedrikker og
saft, brune sauser, puddinger, iskrem, godteri, pynt til mat og kaker, brennevin
Tillatt:
Tillatt i norge og EU i
mange matvarer
E 150 b Karamell (kaustisk sulfittprosess)
Type:
Fargestoff. . brunt.
Sukker varmet opp med svovelholdige stoffer
Allergi/skadelighet:
Kan være farlig. Lite
forskning.
Bruksområde:
Cola, leskedrikker
Tillatt:
Norge og EU
E 150 c Karamell (ammoniakk prosess)
Type:
Fargestoff. . brunt.
Sukker varmet opp med ammoniakk
Allergi/skadelighet:
Kan være farlig.Hindrer
opptak av Vit B6
Bruksområde:
Cola, leskedrikker og
saft, brune sauser, puddinger, iskrem, godteri, pynt til mat og kaker, brennevin
Tillatt:
Norge og EU
E 150 d Karamell (ammoniakk-sulfitt prosess)
Type:
Fargestoff. . brunt.
Sukker varmet opp med ammoniakk og sulfitter
Allergi/skadelighet:
Kan være farlig.
Hindrer opptak av Vit B6
Bruksområde:
Cola, leskedrikker og
saft, brune sauser, puddinger, iskrem, godteri, pynt til mat og kaker, brennevin
Tillatt:
Norge og EU
E 151 Briljantsvart PN
Type:
Fargestoff. Svart.
Allergi/skadelighet:
Fare for allergiske
reaksjoner. Bør ikke gis til hyperaktive barn.
Bruksområde:
Kaviar, rogn og
legemidler. Dekorasjoner på mat, sauser, sennep osv
Tillatt:
Norge og EU
E 153 Vegetabilsk karbon
Type:
Aktivt kull. Fargestoff.
Svart. kan være animalsk.
Allergi/skadelighet:
Ufarlig med
spørsmålstegn
Bruksområde:
Diverse lakris produkter
Tillatt:
Norge og EU
E 154 Brun FK
Type:
Fargestoff. Brunt
Allergi/skadelighet:
Fare for allergiske
reaksjoner. Bør ikke gis til hyperaktive barn.
Bruksområde:
Nedlagt fisk. Kippers og
røkt makrell.
Tillatt:
Norge og EU. har vært
forbudt i USA
E 155 Brun HT
Type:
Fargestoff. Brunt
Allergi/skadelighet:
Fare for allergiske
reaksjoner. Bør ikke gis til hyperaktive barn. Er usikkert om bruk.
Bruksområde:
Får varer til å se ut
som sjokolade. Dekorasjoner på kaker.
Tillatt:
Norge og EU
E 160 a Karotener
Type:
Fargestoff. kommer
fra fargestoffet i gulrot. Orange. Fremstilles også kunstig.
Allergi/skadelighet:
Store doser bør unngås
Bruksområde:
ost, margarin, gul saft,
godteri, snacks, sauser, supper, kremer osv
Tillatt:
Norge og EU
E 160 a Betakaroten
Type:
Fargestoff.. Orange.
Fremstilles kunstig. Mest brukt av karotenene. Blekner i sollys
Allergi/skadelighet:
Store doser bør unngås
Bruksområde:
ost, margarin, gul saft,
godteri, snacks, sauser, supper, kremer osv
Tillatt:
Norge og EU
E 160 b Annattoekstrakter (bixin, norbixin)
Type:
Fargestoff. Gulorange.
Naturlig fra annato busken. Bixa orellana. Brukes ofte istedenfor E 102 og ofte
i sammen med E 100
Allergi/skadelighet:
Kan reagere allergisk,
og bør ikke gis til hyperaktive barn.
Bruksområde:
Ost, margarin, majones
og godteri ++
Tillatt:
Norge og EU
E 160 c Paprikaoleoresin (paprikaekstrakt)
Type:
Fargestoff fra paprika
frukten gjennom ekstraksjon med forskjellige løsninger. Rød. Oransje.
Allergi/skadelighet:
Vet lite
Bruksområde:
kaviar, sauser,
dressinger, majones, krydder, godteri. Blir mer og mer brukt i kjøttvarer som
ett alternativ til kunstige fargestoffer
Tillatt:
Norge og EU
E 160 d Lykopen
Type:
Fargestoff fra tomater.
Rødt.
Allergi/skadelighet:
Antakelig ufarlig
Bruksområde:
Godteri, iskrem, snacks.
Lite brukt
Tillatt:
Norge og EU
E 160 e Beta-apo-8' karotenal (C30)
Type:
Fargestoff fra
sitrusfrukter. Men utvinnes kunstig. Orange
Allergi/skadelighet:
Ufarlig
Bruksområde:
Brus, leskedrikker,
kaviar, konditorvarer, ost
Tillatt:
Norge og EU
E 160 f Beta-apo-8'-karotensyre-etylester (C30)
Type:
Fargestoff fra en
reaksjon mellom etanol og E 160 e. Orange
Allergi/skadelighet:
Uskadelig
Bruksområde:
Godteri, bakervarer,
iskrem
Tillatt:
Norge og EU
E 161 Xanthophylle
Type:
Naturlig farge funnet i
mange planter. kan og lages syntetisk. Orange/ rød
Allergi/skadelighet:
Ufarlig, men lite
forskning
Bruksområde:
Tillatt:
Ikke tillatt
E 161 a Flavoxanthin
Type:
Naturlig farge funnet i
mange planter. kan og lages syntetisk. Gul orange
Allergi/skadelighet:
Ufarlig, men lite
forskning
Bruksområde:
Tidligere brukt i
Danmark
Tillatt:
Ikke tillatt
E 161 b Lutein
Type:
Fargestoff fra
ringblomst. Rødgul. noen omdannes i kroppen til Vitamin A. Finnes i eggeplommer
Allergi/skadelighet:
Stort sett ufarlig
Bruksområde:
Lite brukt. Men i noen
godterier. brukes i andre sammenhenger
Tillatt:
Norge og EU
E 161 c Kryptoaxanthin
Type:
Naturlig farge funnet i
mange planter. kan og lages syntetisk.
Allergi/skadelighet:
Ufarlig, men lite
forskning
Bruksområde:
Lite brukt
Tillatt:
Ikke tillatt
E 161 d Rubixanthin
Type:
Naturlig farge funnet i
mange planter. kan og lages syntetisk.
Allergi/skadelighet:
Ufarlig, men lite
forskning
Bruksområde:
Lite brukt
Tillatt:
Ikke tillatt
E 161 e Violaxanthin
Type:
Naturlig farge funnet i
mange planter. kan og lages syntetisk.
Allergi/skadelighet:
Ufarlig, men lite
forskning
Bruksområde:
Lite brukt
Tillatt:
Ikke tillatt
E 161 f Rhodoxanthin
Type:
Naturlig farge funnet i
mange planter. kan og lages syntetisk.
Allergi/skadelighet:
Ufarlig, men lite
forskning
Bruksområde:
Lite brukt
Tillatt:
Ikke tillatt
E 161 g Kantaxantin
Type:
Fargestoff Orange.
Finnes i sopp og skalldyr. Fremstilles syntetisk.
Allergi/skadelighet:
Farlig
Bruksområde:
Tillatt før i godteri. Også brukt i dekor til bakervarer, konditorvarer, diett
mat, fiskefingrer, pickles, sauser
Tillatt:
Norge og EU
E 162 Rødbetfarge
Type:
fargestoff Rød.
Utvunnet av rødbeter. Ikke så mye brukt.
Allergi/skadelighet:
Antakelig ufarlig Men
OBS inneholder nitrater
Bruksområde:
sauser og supper i pose.
Rødbetesalat. iskrem, bakervarer.
Tillatt:
Norge og EU
E 163 Antocyaner
Type:
Fargestoffer fra
planter. Rød/blå farge. Naturlig. forandrer farge etter surhetsgraden. Lages
av rødkål og drueskinn.
Allergi/skadelighet:
Ufarlig
Bruksområde:
Røde brus og
leskedrikker, godteri, iskrem, alkoholholdige drikkevarer.
Tillatt:
Norge og EU
E 170 Kalsiumhydrogenkarbonat (kalsiumkarbonat)
Type:
Fargestoff. kalk Hvit.
Naturlig fra kalkstein.
Allergi/skadelighet:
Ufarlig i moderate
mengder. kan forårsake problemer med hemoroider i store mengder
Bruksområde:
Konditorvarer og
kosttilskudd, barnegrøt, div kaker
Tillatt:
Norge og EU
E 171 Titandioksid
Type:
Fargestoff. Hvit. Lages
av titanholdige mineraler. Ilemenite
Allergi/skadelighet:
Ufarlig
Bruksområde:
Godteri, tannkrem,
kjeks, konditorvarer, iskrem, tabletter, ost
Tillatt:
Norge og EU i det meste.
E 172 Jernoksider og -hydroksider
Type:
Fargestoff. Gul, brun,
sort farge etter blanding. Syntetisk.
Allergi/skadelighet:
Ufarlig
Bruksområde:
Godteri, kakepynt,
kosttilskudd, laks og reke mos produkter
Tillatt:
Norge og EU
E 173 Aluminium
Type:
Fargestoff Sølvfarge.
Utvinnet av bauxitt
Allergi/skadelighet:
Farlig i mengder
Bruksområde:
Marsipan, kakepynt,
mandelmasse. Også i drikkevann
Tillatt:
Norge og EU
E 174 Sølv
Type:
Fargestoff. Sølvfarge.
Allergi/skadelighet:
Mye er skadelig. Nyreproblemer
og hudproblemer
Bruksområde:
Kakepynt, konditorvarer,
likører
Tillatt:
Norge og EU
E 175 Gull
Type:
Fargestoff Gullfarge
Allergi/skadelighet:
Farlig i mengder, men
går stort sett rett gjennom
Bruksområde:
Likører, konditorvarer
og kakepynt
Tillatt:
Norge og EU
E 180 Litolrubin BK
Type:
Fargestoff. Rød
Allergi/skadelighet:
Kan gi allergiske
reaksjoner. Kan forverre astma
Bruksområde:
ostevoks
Tillatt:
Norge og EU
E 181 Tannin
Type:
Aromastoff. garvesyre.
Naturlig i kaffe og te.
Allergi/skadelighet:
kan gi reaksjoner og
kanskje risiko for nyre problemer
Bruksområde:
Rødvin
Tillatt:
Tillatt i EU . Er ikke
ett tilsetningstoff.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:2768