
Her er oversikt over
alle numrene fra 300 til 399. Dette er stort sett antioksidanter.
Antioksidanter hindrer
fett i å harskne, og hindrer og at mat forandrer seg i kontakt med luft.
Sitronsaft er kjent for
dette. Smør det på ett oppskåret eple og eplet blir ikke brunt.
Antioksidanter brukes
mye og er vanlig i matvarer. Kan og hindre fett i kroppen å harskne
Dette er de gamle sidene med E-nummer oversikter. De er ikke oppdatert siden 2004 og det kan forekomme feil.
E 300 Askorbinsyre
Type:
Antioksidant. C-vitamin.
finnes naturlig i mange frukt og grønnsaker mm. Kan og produseres kunstig
Allergi/skadelighet:
Ufarlig. kan muligens gi
problemer for folk med sitrusallergi
Bruksområde:
Mange forskjellige
matvarer. Bla barnemat, brød, syltetøy, øl, fruktprodukter osv
Tillatt:
Norge og EU
E 301 Natriumaskorbat
Type:
Antioksidant. Salt av E
300
Allergi/skadelighet:
Ufarlig
Bruksområde:
Ofte i kjøttvarer,
kaker og brød, fisk, skalldyr, barnemat
Tillatt:
Norge og EU
E 302 Kalsiumaskorbat
Type:
Antioksidant. Salt av E
300
Allergi/skadelighet:
Ufarlig
Bruksområde:
Mange forskjellige
matvarer. Bla barnemat, brød, syltetøy, buljonger, consommé osv. I norge i kosttilskudd
Tillatt:
Norge og EU
E 303 Kaliumaskorbat
Type:
Antioksidant. Salt av E
300
Allergi/skadelighet:
Ufarlig
Bruksområde:
Lite brukt
Tillatt:
Ikke tillatt
E 304 Askorbylpalmitat
Type:
Antioksidant. Fettsyre
ester av E 300. Finnes ofte i kombinasjon med E 306 og 307
Allergi/skadelighet:
Antakelig trygt
Bruksområde:
Spedbarnsmat og andre
varer
Tillatt:
Norge og EU
E 304 a Askorbylstearat
Type:
Antioksidant. Fettsyre
ester av E 300
Allergi/skadelighet:
Antakelig trygt
Bruksområde:
Spedbarnsmat og andre
varer
Tillatt:
Norge og EU
E 306 Tokoferoler
Type:
Antioksidanter.
Naturlige E-vitaminer
Allergi/skadelighet:
Ufarlig
Bruksområde:
Kaker og snacks. Gjerne
brukt i fettrike varer. Kjøttpudding, vegetabilske oljer, som vitamintilskudd.
Tillatt:
Norge og EU
E 307 Alfa-tokoferoler
Type:
Antioksidanter. Kunstig
E-vitaminer
Allergi/skadelighet:
Ufarlig
Bruksområde:
Kaker og snacks. Gjerne
brukt i fettrike varer. Produkter av svin og pølser.
Tillatt:
Norge og EU
E 308 Gamma-tokoferol
Type:
Antioksidanter. Kunstig
E-vitaminer. Ødelegges ved frysing. Beskytter vitamin A mot oksidasjon.
Allergi/skadelighet:
Ufarlig
Bruksområde:
Fett, oljer, margarin,
brød
Tillatt:
Norge og EU
E 309 Delta-tokoferol
Type:
Antioksidanter. Kunstig
E-vitaminer. Ødelegges ved frysing. Beskytter vitamin A mot oksidasjon.
Allergi/skadelighet:
Ufarlig
Bruksområde:
Fett, oljer, margarin,
brød, pølser
Tillatt:
Norge og EU
E 310 Propylgallat
Type:
Antioksidant. Kunstig
fremstilt.
Allergi/skadelighet:
Kan gi allergi
Bruksområde:
Margarin, melkepulver,
oljer og dressinger.
Tillatt:
Norge og EU
E 311 Oktylgallat
Type:
Antioksidant. Kunstig
fremstilt.
Allergi/skadelighet:
Kan gi allergi
Bruksområde:
Godterier, Margarin,
oljer og dressinger.
Tillatt:
Norge og EU
E 312 Dodecylgallat
Type:
Antioksidant. Kunstig
fremstilt.
Allergi/skadelighet:
Kan gi allergi
Bruksområde:
Godterier, Margarin,
oljer og dressinger.
Tillatt:
Norge og EU
E 313 Etylgallat
Type:
Antioksidant. Kunstig
fremstilt.
Allergi/skadelighet:
Kan gi allergi
Bruksområde:
Konservert fisk.
Tillatt:
Ikke tillatt
E 315 Erytorbinsyre
Type:
Antioksidant Syre lagd
av E 300
Allergi/skadelighet:
Ufarlig
Bruksområde:
Fisk og kjøtt som er
konservert eller frossen
Tillatt:
Norge og Eu
E 316 Natriumerytorbat
Type:
Antioksidant Natriumsalt
av E 315
Allergi/skadelighet:
Ufarlig
Bruksområde:
Fisk og kjøtt som er
konservert eller frossen
Tillatt:
Norge og Eu
E 320 Butylhydroksyanisol (BHA)
Type:
Antioksidant. Kunstig
fremstilt. Viktig og meget brukt.
Allergi/skadelighet:
Farlig . mye forskjellig
dokumentasjon.
Bruksområde:
Brød, kaker, buljong,
potetmos, oljer og magarin osv
Tillatt:
Norge og Eu
E 321 Butylhydroksytoluen (BHT)
Type:
Antioksidant. Kunstig
fremstilt. Viktig og meget brukt.
Allergi/skadelighet:
Farlig . mye forskjellig
dokumentasjon.
Bruksområde:
Brød og kaker, oljer,
dressinger osv
Tillatt:
Norge og Eu
E 322 Lecitin
Type:
Antioksidant. Finnes i
alle levende celler. Utvinnes av planteolje (soya). Mye i egg. Ren lecitin er
hvit men blir mørkere i luft. Hindrer at margarin spruter ved steking.
Allergi/skadelighet:
Ufarlig
Bruksområde:
mange matvarer, bla
barnemat, margarin, majones, iskrem, sjokolade, kaker, brød osv
Tillatt:
Norge og Eu
E 325 Natriumiaktat
Type:
Antioksidant. Salt av
melkesyre. Finnes i kroppen.
Allergi/skadelighet:
Ufarlig
Bruksområde:
Grønnsaks produkter,
øl, sjokolade,svampaktige kaker, svissruller, ost, iskrem, syltetøy.
Tillatt:
Norge og Eu
E 326 Kaliumiaktat
Type:
Antioksidant. Salt av
melkesyre. Finnes i kroppen.
Allergi/skadelighet:
Ufarlig
Bruksområde:
Grønnsaks produkter,
øl, sjokolade,svampaktige kaker, svissruller, ost, iskrem, syltetøy.
Tillatt:
Norge og Eu
E 327 Kalsiumiaktat
Type:
Antioksidant. Salt av
melkesyre. Finnes i kroppen.
Allergi/skadelighet:
Ufarlig
Bruksområde:
Grønnsaks produkter,
øl, sjokolade,melkepulver, syltetøy
Tillatt:
Norge og Eu
E 328 Kalsiumformiat
Type:
Antioksidant
Allergi/skadelighet:
Ukjent
Bruksområde:
Ukjent
Tillatt:
Ikke tillatt
E 329 Magnesium lactate
Type:
Antioksidant
Allergi/skadelighet:
Ukjent
Bruksområde:
Ukjent
Tillatt:
Ikke tillatt
E 330 Sitronsyre
Type:
Antioksidant,
surhetregulerende og antiklumpmiddel
Allergi/skadelighet:
Ufarlig. Kan irritere i
store mengder og skade tenner.
Bruksområde:
Finns i det meste.
Frossenmat, hermetikk, drikkevarer
Tillatt:
Norge og EU
E 331 Mononatriumsitrat
Type:
Antioksidant,
surhetregulerende og antiklumpmiddel Natriumsalt av sitronsyre
Allergi/skadelighet:
Ufarlig
Bruksområde:
Finns i mange varer
Tillatt:
Norge og EU
E 331 Dinatriumsitrat
Type:
Antioksidant,
surhetregulerende og antiklumpemiddel Natriumsalt av sitronsyre
Allergi/skadelighet:
Ufarlig
Bruksområde:
Finns i mange varer
Tillatt:
Norge og EU
E 331 Trinatriumsitrat
Type:
Antioksidant,
surhetregulerende og antiklumpemiddel Natriumsalt av sitronsyre
Allergi/skadelighet:
Ufarlig
Bruksområde:
Finns i mange varer
Tillatt:
Norge og EU
E 332 Monokaliumsitrat
Type:
Antioksidant,
surhetregulerende og antiklumpemiddel Kaliumsalt av sitronsyre
Allergi/skadelighet:
Ufarlig
Bruksområde:
Lite brukt
Tillatt:
Norge og EU
E 332 Trikaliumsitrat
Type:
Antioksidant,
surhetregulerende og antiklumpemiddel Kaliumsalt av sitronsyre
Allergi/skadelighet:
Ufarlig
Bruksområde:
Lite brukt
Tillatt:
Norge og EU
E 333 Monokalsiumsitrat
Type:
Antioksidant,
surhetregulerende og antiklumpemiddel Kalsiumsalt av sitronsyre
Allergi/skadelighet:
Ufarlig
Bruksområde:
Lite brukt. Syltetøy.
kaker, margarin, oljer
Tillatt:
Norge og EU
E 333 Dikalsiumsitrat
Type:
Antioksidant,
surhetregulerende og antiklumpemiddel Kalsiumsalt av sitronsyre
Allergi/skadelighet:
Ufarlig
Bruksområde:
Lite brukt. Syltetøy.
kaker, margarin, oljer
Tillatt:
Norge og EU
E 333 Trikalsiumsitrat
Type:
Antioksidant,
surhetregulerende og antiklumpemiddel Kalsiumsalt av sitronsyre
Allergi/skadelighet:
Ufarlig
Bruksområde:
Lite brukt. Syltetøy.
kaker, margarin, oljer
Tillatt:
Norge og EU
E 334 Vinsyre
Type:
Surhetregulerende. Finns
naturlig i vindruer
Allergi/skadelighet:
Irriterende i store
mengder. Kan forårsake fordøyelses problemer.
Bruksområde:
Bakervarer, syltetøy,
sauser, sjokolade, hermetikk osv
Tillatt:
Norge og EU
E 335 Mononatriumtartrat
Type:
Surhetregulerende.
Natriumsalt av vinsyre
Allergi/skadelighet:
Ufarlig i normale doser
Bruksområde:
Lite brukt i norge , men
flere varer i EU. bla kaker, barnemat, syltetøy, sauser osv.
Tillatt:
Norge og EU
E 335 Dinatriumtartrat
Type:
Surhetregulerende.
Natriumsalt av vinsyre
Allergi/skadelighet:
Ufarlig i normale doser
Bruksområde:
Lite brukt i Norge , men
flere varer i EU. bla kaker, barnemat, syltetøy, sauser osv.
Tillatt:
Norge og EU
E 336 Monokaliumtartrat
Type:
Surhetregulerende.
Kaliumsalt av vinsyre
Allergi/skadelighet:
Ufarlig i normale doser
Bruksområde:
I norge i div kjeks og
kaker , men flere varer i EU. bla kaker, barnemat, syltetøy, sauser osv.
Tillatt:
Norge og EU
E 336 Dikaliumtartrat
Type:
Surhetregulerende.
Kaliumsalt av vinsyre
Allergi/skadelighet:
Ufarlig i normale doser
Bruksområde:
I norge i div kjeks og
kaker , men flere varer i EU. bla kaker, barnemat, syltetøy, sauser osv.
Tillatt:
Norge og EU
E 337 Natriumkaliumtartrat
Type:
Surhetregulerende.
Natriumsalt av vinsyre
Allergi/skadelighet:
Ufarlig i normale doser
Bruksområde:
I norge i få kaker ,
men flere varer i EU. bla kaker, barnemat, syltetøy, sauser osv.
Tillatt:
Norge og EU
E 338 Fosforsyre
Type:
Surhetregulerende.
naturlig syre som finnes overalt i naturen.Utvinnes syntetisk.
Allergi/skadelighet:
Ufarlig i moderate
mendger
Bruksområde:
Brus, brød og kaker,
også i osteproduksjon
Tillatt:
Norge og EU
E 339 Mononatriumfosfat
Type:
Surhetsregulerende,
hevemiddel, stabilisator og emulgator bla. Er salter av fosforsyre. Lages
syntetisk.
Allergi/skadelighet:
Ufarlig i moderate
mengder
Bruksområde:
Smør, margarin, ost,
tørrmelk, kaker osv
Tillatt:
Norge og EU
E 339 Dinatriumfosfat
Type:
Surhetsregulerende,
hevemiddel, stabilisator og emulgator bla. Er salter av fosforsyre. Lages
syntetisk.
Allergi/skadelighet:
Ufarlig i moderate
mengder
Bruksområde:
Smør, margarin, ost,
tørrmelk, kaker osv
Tillatt:
Norge og EU
E 339 Trinatriumfosfat
Type:
Surhetsregulerende,
hevemiddel, stabilisator og emulgator bla. Er salter av fosforsyre. Lages
syntetisk.
Allergi/skadelighet:
Ufarlig i moderate
mengder
Bruksområde:
Smør, margarin, ost,
tørrmelk, kaker osv
Tillatt:
Norge og EU
E 340 Monokaliumfosfat
Type:
Surhetsregulerende,
hevemiddel, stabilisator og emulgator bla. Er salter av fosforsyre. Lages
syntetisk.
Allergi/skadelighet:
Ufarlig i moderate
mengder
Bruksområde:
Diverse
melkepulvertyper, sauser og supper, pulverdrikker, osteproduksjon
Tillatt:
Norge og EU
E 340 Dikaliumfosfat
Type:
Surhetsregulerende,
hevemiddel, stabilisator og emulgator bla. Er salter av fosforsyre. Lages
syntetisk.
Allergi/skadelighet:
Ufarlig i moderate
mengder
Bruksområde:
Diverse
melkepulvertyper, sauser og supper, pulverdrikker, osteproduksjon
Tillatt:
Norge og EU
E 340 Trikaliumfosfat
Type:
Surhetsregulerende,
hevemiddel, stabilisator og emulgator bla. Er salter av fosforsyre. Lages
syntetisk.
Allergi/skadelighet:
Ufarlig i moderate
mengder
Bruksområde:
Diverse
melkepulvertyper, sauser og supper, pulverdrikker, osteproduksjon
Tillatt:
Norge og EU
E 341 Monokalsiumfosfat
Type:
Surhetsregulerende,
hevemiddel, stabilisator og emulgator bla. Er salter av fosforsyre. Lages
syntetisk.
Allergi/skadelighet:
Ufarlig i moderate
mengder
Bruksområde:
Bakepulver, ferdige
retter tørket, godteri, frysepulver, øl
Tillatt:
Norge og EU
E 341 Dikalsiumfosfat
Type:
Surhetsregulerende,
hevemiddel, stabilisator og emulgator bla. Er salter av fosforsyre. Lages
syntetisk.
Allergi/skadelighet:
Ufarlig i moderate
mengder
Bruksområde:
Bakepulver, ferdige
retter tørket, godteri, frysepulver, øl
Tillatt:
Norge og EU
E 341 Trikalsiumfosfat
Type:
Surhetsregulerende,
hevemiddel, stabilisator og emulgator bla. Er salter av fosforsyre. Lages
syntetisk.
Allergi/skadelighet:
Ufarlig i moderate
mengder
Bruksområde:
Bakepulver, ferdige
retter tørket, godteri, frysepulver, øl
Tillatt:
Norge og EU
E 342 Monoammoniumfosfat
Type:
Surhetsregulerende,
hevemiddel, stabilisator og emulgator bla. Er salter av fosforsyre. Lages
syntetisk.
Allergi/skadelighet:
Ufarlig i moderate
mengder. men avgir ammoniakk
Bruksområde:
Lite brukt. Mulig i
kaker og brød.
Tillatt:
Ikke tillatt
E 342 Diammoniumfosfat
Type:
Surhetsregulerende,
hevemiddel, stabilisator og emulgator bla. Er salter av fosforsyre. Lages
syntetisk.
Allergi/skadelighet:
Ufarlig i moderate
mengder. men avgir ammoniakk
Bruksområde:
Lite brukt. Mulig i
kaker og brød.
Tillatt:
Ikke tillatt
E 343 Monomagnesiumfosfat
Type:
Allergi/skadelighet:
Bruksområde:
Tillatt:
Norge og EU
E 343 Dimagnesiumfosfat
Type:
Allergi/skadelighet:
Bruksområde:
Tillatt:
Norge og EU
E 350 Natriummalat
Type:
Surhetsregulerende. Salt
av eplesyre.
Allergi/skadelighet:
Ufarlig
Bruksområde:
Finnes i leskedrikker
Tillatt:
Norge og EU
E 350 Natriumhydrogenmalat
Type:
Surhetsregulerende. Salt
av eplesyre.
Allergi/skadelighet:
Ufarlig
Bruksområde:
Finnes i leskedrikker
Tillatt:
Norge og EU
E 351 Kaliummalat
Type:
Surhetsregulerende. Salt
av eplesyre.
Allergi/skadelighet:
Ufarlig
Bruksområde:
Finnes i leskedrikker
Tillatt:
Norge og EU
E 352 Kalsiummalat
Type:
Surhetsregulerende. Salt
av eplesyre.
Allergi/skadelighet:
Ufarlig
Bruksområde:
Finnes i leskedrikker
Tillatt:
Norge og EU
E 352 Kalsiumhydrogenmalat
Type:
Surhetsregulerende. Salt
av eplesyre.
Allergi/skadelighet:
Ufarlig
Bruksområde:
Finnes i leskedrikker
Tillatt:
Norge og EU
E 353 Metavinsyre
Type:
Brukes i vinproduksjon.
Kompleksdannere.
Allergi/skadelighet:
Usikkert, men godkjent i
vinproduksjon
Bruksområde:
Finns i enkelte viner.
Tillatt:
Lovlig i EU og Norge
E 354 Kalsiumtartrat
Type:
Kalsiumsalt av vinsyre.
surhetsregulerende
Allergi/skadelighet:
Irriterende i store
mengder
Bruksområde:
Godterier, syltetøy,
sauser og sjokolade.
Tillatt:
Norge og EU
E 355 Adipinsyre
Type:
Surhetsregulerende og
som hevemiddel. Finnes naturlig i rødbeter. Lages syntetisk.
Allergi/skadelighet:
Ufarlig i små mengder.
Bruksområde:
I diverse pulver og
desserter
Tillatt:
Norge og EU
E 356 Natriumadipat
Type:
Surhetsregulerende og
som hevemiddel. Salt av E 355.
Allergi/skadelighet:
Ufarlig i små mengder.
Bruksområde:
I diverse pulver og
desserter
Tillatt:
Norge og EU
E 357 Kaliumadipat
Type:
Surhetsregulerende og
som hevemiddel.Salt av E 355.
Allergi/skadelighet:
Ufarlig i små mengder.
Bruksområde:
I diverse pulver og
desserter
Tillatt:
Norge og EU
E 363 Ravsyre
Type:
Surhetsregulerende.
Finnes naturlig i broccoli.
Allergi/skadelighet:
Ufarlig.
Bruksområde:
Desserter, supper og
drinkepulver
Tillatt:
Lovlig i Norge og EU
E 375 Nikotinsyre
Type:
Konserveringsmiddel. Det
samme som Vitamin B3
Allergi/skadelighet:
Ufarlig.
Bruksområde:
Som vitaminer i
kosttilskudd.
Tillatt:
Norge og EU
E 380 Triammoniumsitrat
Type:
Surhetsregulerende. Salt
av sitronsyre. Finnes i sitrusfrukter
Allergi/skadelighet:
Antakelig ufarlig i små
mengder.
Bruksområde:
Margarin, matolje,
majones, dressinger, iskrem, juice, bakervarer, ost osv
Tillatt:
Norge og EU
E 385 Kalsiumdinatrium-etyle-diamin-tetra-acetat(EDTA)
Type:
Kompleksdanner.
Konserveringsmiddel. Syntetisk
Allergi/skadelighet:
Ufarlig i små mengder.
Bruksområde:
Konserverte skalldyr.
Sauser
Tillatt:
Norge og EU
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:2771