Effektfull kampanje for laks på grillen


Oppdatertdato: 2009-06-05 Tema: Fisk Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Godfisk Kilder: Eksportutvalget for fisk.


Kampanjene for å få grillende nordmenn til å velge laks har gitt en eksplosjon i sommersalget.
Nå starter Eksportutvalget for fisk sin tredje grillkampanje, der det enkle budskapet fortsatt er at det er så lett å legge laks på grillen at det skjer på 1-2-3: Legg et oljet laksestykke på grillen med skinnsiden ned, la det ligge rolig i om lag seks minutter - og så er det ferdig.

Dette budskapet har hatt stort gjennomslag i det norske markedet. Før den første kampanjen i 2007, spiste nordmenn litt over 3.000 tonn laks fra mai til september. Mens laksen i mange år har hatt en eventyrlig vekst i årets øvrige åtte måneder, var forbruket på sommeren stabilt. Dette endret seg brått etter den første sesongen med grillkampanje fra EFF, og nå er forbruket i denne perioden steget til nesten 4.000 tonn.

Laks etablert som grillmat

- Dette er fantastiske tall, og jeg lover at vi satser enda høyere, selv etter fjorårets rekord, sier EFFs markedsdirektør for Norden, Bjørn-Erik Stabell. Grillkampanjens gjennomslag betyr også at laksen nå er etablert som grillmat i Norge, noe næringens egen produktutvikling de siste årene har bidratt til.

- Tidligere satte nordmenn laks på middagsbordet av og til gjennom resten av året, men det var sjelden og aldri aktuelt som sommerens grillmat. Nå kan man kjøpe sjømat som kan legges rett på grillen i enhver dagligvarebutikk, og de store kjedene bruker laks for å friste nordmenn til å grille enda mer. Det siste eksemplet på dette er årets grillkampanje fra Rema 1000, sier Stabell.

God omtale

Laksens posisjon som grillmat bekreftes også av de hyppige og gode medieomtalene fisken har fått de siste årene: «Grillmesterne Frank Boyer, Paul Kirk og Craig Whitson har talt: Fisk på grillen er superb», skrev Dagbladet i fjor. «Glem ikke at både fisk og grønnsaker er både lettvint og deilig», sa NRK-kokk Lise Finckenhagen til VG, mens leder Trygve Eklund i Teknologisk matforum kom med sin anbefaling i Dagens Næringsliv: «Laks og sjømat er ypperlig, for her får vi fettsyrer som er helsemessig gunstige».

I løpet av fjorårets grillsesong skrev norske medier om lag 2.000 artikler og reportasjer om laks på grillen.

Videre vekst

- Når laksen har fått dette fotfestet, tør jeg nesten garantere videre vekst, sier Stabell.
Nordmenns matvaner om sommeren står heller ikke i veien for at laksens suksess på kull og grill skal bli enda større. Halvparten av den norske befolkningen griller minst ni ganger hver sommer.

- Vi vet at en stor andel av disse ønsker å grille fisk, både fordi de vil ha helseriktig mat og fordi de ønsker å gi middagsgjestene en spesiell opplevelse. Barrieren har tidligere vært tanken på at det er vanskelig å legge fisk på grillen, men den terskelen har vi senket med våre kampanjer, sier Stabell.

Her er 2 oppskriftsforslag fra www.matoppskrift.no

Grillet laks med nye poteter og grønne asparges

4 porsjoner

4 pene stykker laksefilet ca. 500 g
1 kg nye kokte poteter
1 bunt. lettkokte friske grønne asparges
Skall og saft fra 2 limefrukter
saften av 1 sitron
saften av en appelsin
1 dl olje
4 ss. soyasaus
350 g smelteost
1.5 dl Creme Fraiche
salt og pepper
hakket purreløk


Marinade
Skall og saft limefrukter, sitron, appelsin røres sammen med olje og soyasaus.

Smelte-dip-saus
Smelteost røres med creme fraiche og smakes til med salt, pepper og hakket purreløk.

Laksen marineres 1/2-1 time i kjøleskapet. Grillen pensles med olje, før fisken has på. Grillen skal være godt varm, og fisken skal ligge med skinnsiden ned. Etter ca. 5 min. vendes fisken forsiktig og grilles ca. 5 min. til. Laksen er ferdig, når kjøttet er fast. Laksen anrettes med skinnsiden ned.

Server dampende varme nykokte poteter og grønne asparges til.

Den marinerte laks kan og pensles med olje og legges i et ildfast fat, med skinnsiden ned. Bakes i ovnen ved 200° C i 10-15 min. til den er fast i kjøttet.

Hot´n spicy pasta med grillet laks

4 porsjoner

700 gr laksefilét, skinn- og benfri
Ca 1,5 ts salt
1 ts peppermix
Ca 7 stk tomater, solmodne
Ca 2 stk røde chili
1 fedd hvitløk
1 stk løk
1 ss basilikum, finhakket frisk
2 ss olivenolje
salt
pepper
4 porsjoner pasta

Rens chilien og fjern alle kjernene. Kjør chili og tomater i foodprocessor til en grov masse. Rens og hakk løk og hvitløk og surr dem i olivenolje.
Ha i tomatmassen og kok til en tykk saus. Ha i basilikum og smak til med salt og peppermix.
Stek dem gylne på grill eller stekepanne i olje/smør.
Kok pasta nok til 4 personer.
Server pastaen med stekt laks og sausen over.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1618
Norsk mat.Kina.
Lapskaus.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.