Effektiv konkurranse i melkesektoren


Oppdatertdato: 2014-04-11 Tema: Melkemat Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Synnøve


Synnøve Finden hilser alle konkurranse- og effektivitetsfremmende tiltak velkommen i melkesektoren. Både forbrukerne, samvirkets konkurrenter og fremtidsrettede bønder fortjener at skjevheter korrigeres og foreldede reguleringer moderniseres eller oppheves. Tines privilegier i konkurranseregimet må opphøre. Konkurrentene må få riktig melkepris.

Synnøve Finden har hele tiden vært forkjemper for konkurranse. Vi respekterer behovet for visse reguleringer rundt råvareproduksjonen i Norge, men systemet er overmodent for modernisering. Synnøve Finden trenger norsk råmelk, og effektive bønder trenger armslag for å kunne modernisere produksjonen. Større kvoter, mer effektive bruk og konsentrasjon av produksjonen i områder som har gode forutsetninger for effektiv melkeproduksjon, bidrar i riktig retning.

Det som er aller viktigst for Synnøve Finden, og som vi kjemper for hver dag, er like konkurransevilkår i foredlingsleddet. Det er ikke bare markedsreguleringen som må bli konkurransenøytral. Både bonde og forbruker er tjent med at mellomleddene er maksimalt effektive og presser hverandre på innovasjon. Konkurranse på like vilkår er beste virkemiddel for å få det til. Da må Synnøve Finden og andre få tilgang på råvaren melk til samme reelle kostnad som Tine. Det foreligger overbevisende dokumentasjon fra ledende økonomiske fagmiljøer om at Synnøve Finden i dag har betydelig dårligere rammevilkår enn Tine. Norges ledende økonomiprofessorer slår fast at Synnøve Finden betaler ca 20 prosent mer for råmelken enn hva Tine gjør.

Synnøve Finden kan konkurrere med hvem som helst, også utenlandske meierier, når det gjelder bearbeiding av råmelk til ost. Men for å konkurrere effektivt om forbrukerne så er Synnøve Finden også nødt til å ha tilgang til norsk råmelk på konkurransemessige vilkår. Det faktum at vi betaler mer enn Tine for råmelken, river i neste omgang bort grunnlaget for å kunne investere for fremtiden i form av effektivisering, produktutvikling etc. På denne måten blir det så enda vanskeligere for oss å konkurrere om forbrukerne.

Tine har stått for mer enn 98 prosent av alle investeringene i norsk meieriindustri de siste 6 årene. Fortsetter det slik går det mot monopol igjen, og forbrukerne er selvsagt de som til syvende og sist blir skadelidende. Tines dominerende posisjon og markedsmakt medfører at Synnøve Finden må utfordre Tines priser på ferdigvarer. Det er en rolle vi liker. Men det er ikke konkurransenøytralt at landbrukspolitikken lar Tine bestemme Synnøve Findens råvarekostnad. Tine kan da presse vår melkepris høyere enn det er dekning for i gulostprisene. I konkurranserettslig språk betyr dette marginskvis.

Vi ser derfor med interesse på hva som akkurat nå skjer med Telenor i telemarkedet, der også marginskvis er en aktuell problemstilling. ESA har åpnet sak til tross for at et eget tilsyn i Norge, Post- og teletilsynet, fører kontroll og regulerer Telenors vilkår for å gi konkurrentene tilgang til nødvendig infrastruktur. Tines dominans overgår Telenors. Likevel har ikke norske myndigheter en gang oppretthold et sektorpolitisk tilsyn for melk. Forrige regjering la ned kontrollen av Tine i 2007.

Vi håper Landbruks- og matministeren også vil se på tiltak for å fremme like vilkår og konkurranse i foredlingsleddet. Nøkkelen er kontroll av markedsmakt og råvarepriser.Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2871


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.