EFSA oppdaterer sikkerhetsvurderinger av seks syntetiske fargestoffer


Oppdatertdato: 2009-11-25 Tema: Tilsetningsstoffer Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Freeimages.com


Us organ for risikovurderinger på matområdet, EFSA, har senket det akseptable daglige inntaket (ADI) for de syntetiske fargestoffene kinolingult (E 104), paraoransje (E 110) og nykockin (E 124). Som følge av dette konkluderer EFSA med at inntaket av disse fargestoffene kan overskride de nye ADI-verdiene både for barn og voksne. De aktuelle fargestoffene brukes i liten grad i matvarer på det norske markedet.

For de tre andre fargestoffene som ble vurdert, tartrazin (E 102), azorubin (E 122) og allurarødt (E 129) ble det ikke funnet noen grunn til å endre de eksisterende ADI-verdiene.

EU revurderer alle tilsetningsstoffer

EFSA holder for tiden på med å revurdere alle tilsetningsstoffer som er godkjent for bruk i næringsmidler i EU, ettersom det har kommet til ny kunnskap og mange av de eksisterende sikkerhetsvurderingene er basert på gamle data. I lys av en britisk studie publisert i 2008 (Southampton-studien) som antyder at en blanding av fargestoffene og konserveringsmidlet natriumbenzoat kan medføre økt hyperaktivitet hos barn, har EU-kommisjonen bedt EFSA om å prioritere revurderingen av de seks ovennevnte syntetiske fargestoffene.

EFSAs vitenskapelige panel for tilsetningsstoffer (ANS) konkluderer videre med at ett av fargestoffene, tartrazin, kan medføre intoleranseeffekter, slik som hudirritasjon i en liten del av den europeiske befolkningen. Ingen av de andre fargestoffene kunne knyttes til tilsvarende effekter basert på det begrensede datagrunnlaget som eksisterer.

- Forårsaker ikke adferdsendringer

Til tross for at EFSA nå har senket ADI-verdien for tre av fargestoffene, fastholder de sin konklusjon fra vurderingen av Southampton-studien i 2008 om at det ikke er mulig å vise noen årsakssammenheng mellom de enkelte fargestoffene og mulige adferdsendringer.

VKMs faggruppe for tilsetningsstoffer, aroma, matemballasje og kosmetikk (Faggruppe 4) vurderte også Southampton-studien i 2008, på oppdrag fra Mattilsynet. Faggruppen konkluderte da med at resultatene av studien var lite relevant for norske forbrukere ettersom bruken av de aktuelle syntetiske fargestoffene er veldig liten i matvarer solgt i Norge.

De seks fargestoffene var ikke tillatt brukt i matvarer på det norske markedet før Eus regelverk ble tatt inn i norske bestemmelser i 2001. Norsk næringsmiddelindustri uttalte den gang at de ikke ville endre praksis med hensyn til bruk av disse stoffene i næringsmidler. En begrenset markedsundersøkelse som ble gjennomført i forbindelse med VKMs vurdering i fjor bekreftet at bruk av fargestoffene er liten, og det er liten grunn til å tro at denne situasjonen har endret seg i løpet av det siste året.

Faggruppen anbefalte imidlertid at Mattilsynet overvåker bruken av disse syntetiske fargestoffene i matvarer på det norske markedet. I lys av EFSAs nye vurderinger opprettholder Faggruppen denne anbefalingen.

Videre oppfølging av EFSAs risikovurdering

EFSA har i sin risikovurdering sett at det er behov for å senke det akseptable daglige inntaket (ADI) for tre av fargestoffene.

Europakommisjonen vil nå starte arbeidet med å redusere bruken av disse fargestoffene slik at de nye ADI-verdiene ikke overskrides. En slik reduksjon kan gjøres ved at mengden fargestoff som kan tilsettes til et næringsmiddel må reduseres, eller ved en reduksjon i antall næringsmidler de tre fargestoffene kan benyttes i. Disse fargestoffene er tillatt brukt i en rekke matvarer som for eksempel aromatiserte drikkevarer, finere bakervarer, sukkervarer og desserter.
Regelverket på tilsetningsstoffer er harmonisert i EØS. Dette innebærer at en reduksjon i bruken av disse tre fargestoffene også vil gjelde i Norge.

Les EFSAs vurderinger av de 6 syntetiske fargestoffene

Les VKMs vurdering av hyperaktivitet og syntetiske fargestoffer i kombinasjon med natriumbenzonat

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1769Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.