Egg enda sunnere enn før


Oppdatertdato: 2010-10-07 Tema: Egg Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Alf Börjesson, kylling.no


Oslo (NW): Nordmenn oppfatter at egg er enda sunnere enn før, viser ny undersøkelse. Fredag feires egget som matvare, både i Norge og resten av verden.
Ni av ti sier de spiser så mange egg de har lyst på, viser undersøkelsen Norske Spisefakta fra Synovate.

– Folk har for alvor fått øynene opp for hvilken god og rimelig proteinkilde egg er. Dessuten er egget friskmeldt i kolesteroldebatten, sier matrådgiver Guri Tveit i Opplysningskontoret for egg og kjøtt.
I den store undersøkelsen oppgir kun ni prosent at de ikke vil spise for mye egg.

– 60 prosent sier de spiser egg ukentlig, og det er ti prosent flere enn for ti år siden, sier seniorkonsulent John Spilling i Synovate.
For ti år siden var hele 35 prosent av befolkningen over 60 år bekymret for å få i seg for mye egg. Nå har andelen sunket til 11 prosent i denne aldersgruppen.

– Tidligere var det en utbredt misforståelse at kolesterol i egg økte kolesterolnivået i blodet. Nå viser flere undersøkelser vi har gjort blant leger at de ikke lenger anbefaler folk med forhøyet kolesterol å være varsomme med å spise egg, sier Guri Tveit.
Kun personer med svært høyt kolesterol bør være forsiktige.

180 egg

Hver av oss spiser nå rundt 180 egg i året, 20 flere enn for ti år siden.

– På verdensbasis er vi langt fra toppen. I land som Mexico og Kina spiser folk mer enn dobbelt så mange egg som vi gjør i Norge, sier Guri Tveit.
Andre fredag i oktober hvert år feires Verdens eggdag.

– Egg har verdens beste proteinkvalitet i tillegg til en lang rekke vitaminer, mineraler og sporstoffer. Egget fortjener virkelig sin egen dag. I fattige land holder folk høns selv og får dermed lett tilgang på viktig næring.

– Ingen matvarer kan slå egg når det gjelder anvendelighet og næringsinnhold. Dessuten er egg en veldig rimelig matvare, sier Guri Tveit.

Eggforskning

For tiden foregår det mye forskning om betydningen av egg i kostholdet.

– Stoffet lutein, som det er mye av i egg, er bra for synet fordi det kan bremse utviklingen av øyesykdommer. Egg er også fin mat for folk som er opptatt av vekten sin. Ny forskning tyder nemlig på at egg gir en metthetsfølelse som varer lenger enn sammenlignbare matvarer.
Og vi skal være takknemlig for at norske egg er trygge og ikke inneholder salmonella, mener hun.

– Dermed kan vi spise rå egg og bruke egg til eggedosis og desserter. Eggets anvendelighet er nesten uendelig, fra et enkelt hardkokt egg til omeletter, pannekaker, desserter og kaker, sier Guri Tveit..

Til slutt en super oppskrift på pannekaker

Amerikanske pannekaker

2 porsjoner

4 stk egg
2,5 dl hvetemel
1,5 ts bakepulver
2 dl melk
litt salt

Skill eggene. Ha mel, bakepulver og melk i eggeplommene og pisk til en glatt røre. Stivpisk eggehvitene og fold dem inn i eggeblandingen. Stek små pannekaker. Server dem straks med lønnesirup eller rørte bær og rømme.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1993Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.