Egg er studentens hjerneføde


Oppdatertdato: 2007-10-01 Tema: Egg Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Astrid Hals


Oslo (NW): Veien fra mors velfylte gryter til et studentliv med nudler og brød er kort og brutal. Men det finnes en matvare som gir kroppen nesten alle næringsstoffene den trenger.

– Å sluntre unna frokosten, som mange studenter gjør, er ille nok. Men når middagen består av knekkebrød på kjøkkenbenken, er det på tide å rope varsku, sier kokk Cecilie Maske ved Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt.
Hun har utarbeidet gode og enkle oppskrifter beregnet på studenter.

– Det går helt fint an å lage velsmakende og næringsrik mat på et trangt studentkjøkken uten at det koster all verden. Og uten at det tar lang tid, sier Maske.

Viktige proteiner

Med egg får man i seg nesten alle næringsstoffene kroppen trenger, i større eller mindre mengder.

– Egg har høyt innhold av viktige vitaminer. Det er rikt på mineraler som jern og kalsium. Dessuten er egg en proteinbombe, påpeker ernæringsfysiolog Åse Kringlebotn.
Hun sier at mangel på viktige næringsstoffer som jern kan føre til både slapphet og manglende konsentrasjonsevne.

– Da blir det vanskeligere å følge med under forelesning og når man sitter over pensumbøkene. Jenter er spesielt utsatt, sier Kringlebotn.

Trang økonomi

Studenter trenger ikke leve bare på spagetti med ketchup for å spare penger.

– Økonomien er anstrengt for de fleste som studerer, men det er ikke så mye dyrere å kjøpe sunne og proteinrike råvarer som egg og kylling.
Kylling er kjent som det magreste kjøttet, men det inneholder mange viktige næringsstoffer.

– I tillegg til å være rikt på viktige proteiner, er kylling en god jernkilde. Det lille fettet som finnes, er nesten like sunt som fiskefett, sier ernæringsfysiolog Kringlebotn.

Vær kreativ!

Cecilie Maske råder studenter til å gå til innkjøp av et lite lager med tørrvarer som ris og pasta og hermetiske bønner og tomater.

– Investér i tørkede krydder og urter. Da kan du variere de samme ferske råvarene etter smak og behov. En god stekepanne er viktig, den bør ha slippbelegg og litt høy kant.

På internettsidene til Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt finnes det en rekke oppskrifter på sunn, enkel og god hybelmat som pizzaomelett og kyllingwok.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1180
Grillmat.Kjøttkaker.
Hverdagsmat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.