Eggende fastelavnsboller


Oppdatertdato: 2006-02-23 Tema: Gjærbakst Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Astrid Hals


Fastelavnsrisene med fargede fjær utenfor alle blomsterbutikker minner oss om at vi har noe godt i vente: Fastelavnsboller! For boller skal det være på en tradisjonsrik fastelavnssøndag og de fleste har smakt dem fylt med kremfløte. Hva med å variere bollebaksten litt i år? Som å fylle bollene med noe ekstra godt inni: Eggekrem eller mandelmasse - eller begge deler! Gled deg til å kjenne hvordan huset dufter av deilig nybakt og til å servere bollene lune med varm kakao. Lykkelig er den som kommer inn fra søndagsturen til slik servering!

Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt deler her sine beste oppskrifter fra prøvekjøkkenet med alle bakeglade lesere.

Fastelavnsboller

1 liter hvetemel
1 dl sukker
3/4 ts kardemomme
100 g smør
3 dl melk
1 egg
50 g gjær

Fyll: Eggekrem eller mandelmasse
egg til pensling
ca. 20 boller
I stekeovnen ved 225 °C i 12-15 minutter

Smelt smøret, tilsett melken og varm det til det er lunkent. Rør ut gjæren i melke- blandingen. Visp i egg og sukker og tilsett melet med kardemomme. La deigen heve tildekket til dobbelt størrelse i 1/2 - 3/4 time. Trill boller. Lag en fordypning i hver. Legg i litt fyll, enten eggekrem eller mandelmasse eller begge deler. Trekk deigen over fyllet og legg bollene med skjøten ned mot platen. Etterhev dem godt. Pensle bollene med sammenpisket egg før steking.

Eggekrem:

1 vaniljestang eller 1 ts vaniljesukker
4 dl melk
6 eggeplommer
1/2 dl sukker
1 1/2 ss maisenna

Skrap ut vaniljefrøene og ha dem i en kjele sammen med resten av ingrediensene. Varm opp under omrøring til kremen begynner å tykne fra bunnen. Trekk kjelen til side når det tykner raskere enn du rekker å røre jevnt, ellers kan kremen "sprekke". Sett kjelen tilbake på platen for å tykne videre til passe konsistens. Avkjøl i kaldt vann.

Mandelmasse:

200 g mandler
2 dl sukker
2 eggehviter

Mal mandlene og ha i sukker. Spe med halvpisket eggehvite til konsistensen blir grøtaktig.

Bollekake

Lag fylte boller på samme måte som fastelavnsboller. Legg dem med litt mellomrom i en rund, smurt form. Etterhev og pensle bollene med sammenvispet egg. Stek bollekaken ved 200 °C i 20-30 minutter. Server kaken hel.

Heitevegger

(Bergensk tradisjon)

Lag fastelavnsboller uten fyll. Trill ut store boller, etterhev og stek dem ved 225 °C i 12-15 minutter. Bland melk, smør og kardemomme og varm det til kokepunktet. Legg bollene i dype tallerkener. Skjær et lokk på toppen og fyll på den varme melken. Server bollene mens melken er varm. Tradisjonelt serveres denne desserten blåmandag, som er dagen etter fastelavnssøndag.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:511
Norsk mat.Kjøttdeig.
Lavkarbo.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.