Eggende nyheter


Oppdatertdato: 2003-08-14 Tema: Egg Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Astrid Hals


Norske vaktelegg: en virkelig delikatesse!
Du har kanskje lagt merke til dem i enkelte matbutikker allerede? Norgården har i en periode testet markedets interesse for vaktelegg, med god respons. Vaktelegg er fyldige i smaken og bare 1/5 så store som vanlige hønseegg. De kan brukes til alle retter hvor det ellers brukes hønseegg, men det er ekstra morsomt å servere de små, lekre gourmet-eggene!

Vaktel er den minste av hønsefuglene, omtrent på størrelse med stær. Den er den eneste av hønsefuglene som er en utpreget trekkfugl. Størrelsen og den brunspraglete drakten gjør den vanskelig å oppdage, unntatt om våren når hannen oppvarter hunnen med sitt klare parringsrop. Vaktelen er meget vanskelig å skremme opp og forlater nødig den sammenkrøkte stillingen og tar ikke til vingene før man nesten tråkker på den.

Vaktel er, som andre hønsefugler, greie å ale opp. De lever som andre hønsefugler i hønsehus og har vinduer, slik at de får dagslys. De fôres opp med naturlig, næringsrikt fôr.

Vaktelkjøtt er saftig og velsmakende og smaker en mellomting mellom vilt og kylling. Det serveres på de fineste restauranter, og har blitt en populær rett. Vaktel kan tilberedes på utallige måter, smak bare på ett alternativ: Urtespekket vaktel med portvinsbrasert fiken.

Norske vaktelegg fra Norgården; ny, norsk delikatesse!
Vakteleggene er brunspraglete og bare 1/5 så store som de vanlige høneeggene, vaktelen legger i gjennomsnitt 1,4 egg om dagen.

Tenk deg en lilleputt egg & bacon, et lite speilegg, eller kokte som snacks.
Hardkok da eggene, server dem med skallet på, lune eller kalde.
Fjern skallet og "dypp" i grovt salt.
Eller server dem som en forrett, for eksempel på salat, med rødløk og sort kaviar!

Koketider vaktelegg:
Bløtkokt 1 ½ - 2 min.
"Smilende" 2 - 2 ½ min.
Hardkokt 3 min.

Egg som setter spor
Har du lagt merke til disse flotte, fargerike eggkartongene? Grønn for Økologiske egg, gul for ekstra vitaminrike, oransje for egg fra frittgående høner, blå for vanlige frokostegg og hvit for mindre og større egg enn "normalt".
Eggleverandøren Norgården har i en tid hatt sporbarhetsmerking på de økologiske eggene sine. Nå blir alle Norgårdens egg merket, slik at kundene kan spore opp gården eggene kommer fra og få vite når det enkelte egg ble verpet.

- Vi starter nå med sporbarhetsmerking på alle våre egg fordi vi, i likhet med dagligvarebransjen og forbrukerne, er opptatt av matvaresikkerhet. Når eggene er merket på denne måten, kan man spore hvert enkelt egg tilbake til "røttene", sier direktør Inger Solberg i Norgården.

Hun forteller videre at det ikke er tilstrekkelig å stemple tallkoden på eggkartongen.
- Mange forbrukere tar ofte eggene ut av eggkartongen, og legger dem over i kjøleskapets egen egghylle. Hvis man stadig fyller på med egg i egghylla uten at den er helt tom, er det lett å miste oversikten over om et egg er nytt eller gammelt. Når vi stempler koden direkte på det enkelte egget, kan forbrukeren på en enkel måte finne ut hvor gammelt egget er. De to første sifrene i koden er nemlig identisk med ukenummer da egget er lagt. Og ønsker du å vite mer om hvor eggene kommer fra, er det bare å taste inn tallkoden på vår internettside www.norgarden.no, så kommer opplysningene opp, forklarer Solberg.

Matkonsulent Marit Løvbrøtte ved Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt kjenner igjen problemstillingen.
- Vi får en del spørsmål om hvordan man kan skille et nytt egg fra et eldre, og om egg som har ligget en stund i kjøleskapet fortsatt kan brukes. Heldigvis er det god holdbarhet på de norske eggene. Er ikke egget ferskt nok til bløtkoking, kan man fortsatt bake en god kake, anbefaler Løvbrøtte.

Norgården ser også fordeler med sporbarhetsmerkingen i tilfelle noen av kundene skulle finne feil ved eggene. Dersom det skulle oppstå en situasjon hvor et parti med egg ikke har tilfredsstillende kvalitet, kan Norgården tilbakekalle alle eggene på en meget sikker og effektiv måte.

Sporbarhetsmerkingen er imidlertid ikke det eneste nye hos Norgården, for nå har det også kommet nye, fargerike eggkartonger å finne i butikkenes eggkjølere. Eggkartonger med ny design og i grønt, blått, gult, oransje eller hvitt skal gjøre det enklere for forbrukerne til å finne sine favorittegg. Ønsker du for eksempel å støtte økologisk matproduksjon, er det de grønne eggkartongene som skal legges i handlekurven!

Grønn = økologiske egg
Gul = sportsegg som er ekstra vitaminrike egg
Oransje = egg fra frittgående høner
Blå = ordinære egg størrelse L (frokostegg)
Hvit = ordinære egg størrelse M og XL

Slik får du perfekte, bløtkokte egg
Ta eggene ut av kjøleskapet i god tid, slik at de blir romtemperert og ikke sprekker så lett. Eggene tåler godt en overnatting på kjøkkenbenken.

Kok opp vann i en kjele og trekk kjelen til side mens eggene legges forsiktig opp i kokevannet. Sett kjelen tilbake på platen, kok opp og skru ned temperaturen til svak varme. Sett kjøkkenklokken til å ringe om 3-5 minutter. Ta opp eggene når klokken ringer og skyll dem under rennende, kaldt vann for at kokeprosessen ikke skal fortsette inne i egget.

Egg som tas rett fra kjøleskapet bør legges i kaldt vann eller stikkes med en nål i den butte enden. På denne måten sprekker ikke egget så lett. Koketiden må tas fra vannet koker, og er kortere enn når eggene legges i kokende vann.

Koketider for vanlige egg
Bløtkokt 3-6 minutter
"Smilende" 6-8 minutter
Hardkokt 8-10 minutter

Kok gjerne noen egg ekstra når du først koker. Av kokte egg kan man for eksempel lage smakfulle frokostsalater, og tomatsuppen smaker ekstra godt med kokt egg. Kokte egg holder seg fint et par dager i kjøleskap.


Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:35
Info.Supper.
Bringebær.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.