Eggende skolestart


Oppdatertdato: 2004-08-19 Tema: Egg Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Matprat.no, Alf Børjesson


Oslo (NW): Hva kom først – høna eller egget? Snart kan du få svaret fra en norsk tredjeklassing! Landets 2013 barneskoler starter denne uken opp etter ferien, og Pål sine høner møter også opp. I høst vil nemlig landets tredjeklassinger lære om egg i alle de ti fagene på timeplanen. Det er Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt som står bak undervisningsopplegget.
– Egg er en våre av våre beste og sunneste matvarer, med høyt næringsinnhold og verdens beste proteinkvalitet. En naturlig vitaminpille som samtidig er nyttig byggestein for kroppen, sier daglig leder Åse Kringlebotn i Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt til nyhetsbyrået Newswire.
Målet med undervisningspakken Pål sine høner er å lære skolebarn om egg og eggproduksjon i Norge på en morsom og kreativ måte. Det er femte år på rad at norske tredjeklassinger får dette tilbudet, og oppslutningen blant lærere og elever har vært overveldende, opplyser Kringlebotn.

Alt om egg
Det mest vanlige spørsmålet fra barna er: Hvordan blir egg til? Høna legger sitt første egg når hun er rundt 19 uker gammel. Hun verper nesten ett egg hver dag, nemlig seks egg i løpet av sju dager. Eggproduksjonen avtar når høna er rundt 70 uker, og hønene blir da slaktet og solgt som høns.
– Barn i dag vet i dag for lite om hvor maten kommer fra, så slike tiltak som dette er svært positivt, sier informasjonssjef Ottar Løvik i Landbruksdepartementet. – Den prosessen som skjer fra gård til tallerken er det for lite kunnskap om, både blant barn og voksne, sier han.
Hver nordmann spiser i gjennomsnitt 11 kilo egg i året. Det vil si nærmere 200 egg hvert år. Dette tallet inkluderer egg som brukes i baking og annen matlaging. Forbruket har vært stabilt i flere år.

Fakta
 • Norske elever skal lære om egg i ti forskjellige fag:
 • Naturfag: Hva er et egg?
 • Samfunnsfag: Hvordan får vi nok egg til alle i Norge?
 • Heimkunnskap: Hvordan brukes egg på kjøkkenet?
 • Kunst og håndverk: Eggmaling – egg i kunsten
 • Matematikk: Hva har egg med matematikk å gjøre?
 • Norsk: Hvor møter vi egg og høner i språket vårt? En fjær blir til fem høns.
 • Engelsk: Hva sier ei engelsk høne?
 • Musikk: Kan elevene synge Pål sine høner?
 • Kroppsøving: Eggeball og eggedans
 • KRL: Egg betyr liv, påskeskikker.


Eggets næringssammensetning


Protein
Proteinet i egg er av svært god kvalitet. Aminosyresammensetningen i eggprotein er svært lik proteinet i menneskekroppen.

Fett
Fettet i egg er samlet i eggeplommen. 30 prosent av plommens vekt er fett, og dette fettet har evnen til å binde annet fett. Denne egenskapen er viktig når man lager majones.

Karbohydrat
Det finnes nesten ikke karbohydrat i egg.

Vitaminer og mineraler
Egg er rikt på vitaminer og mineraler. Det eneste vitaminet som ikke finnes i egg er vitamin C. Vitamin B finnes som riboflavin, niacin og tiamin (kun i plommen). Vitamin A og D finner vi i relativt store mengder i plommen. Eggeplommen er rik på jern, mens kalsium, natrium, kalium og fosfor finnes i både plomme og hvite.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:333
Grillmat.Kjøttkaker.
Brownies.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.