Eggmyte slår sprekker


Oppdatertdato: 2005-10-27 Tema: Egg Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: matprat.no


Kolesterol i egg er ikke skadelig for folk flest. Pasienter med moderat høyt kolesterol frarådes sjelden av sine leger å spise egg, viser en ny norsk undersøkelse.

- Egg blir ikke lenger sett på som den store synderen når folk får høyt kolesterol. Det er ingen grunn til at folk flest skal spise færre egg enn de gjør i dag, sier ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky i ressurssenteret for ernæring, NutriCom/dinkost.no.
Informasjonen kommer frem i Nutricoms undersøkelse blant alle landets 4063 allmenpraktiserende leger. Hele 686 leger svarte på hvilke matvarer de mener pasienter med høyt kolesterol bør spise mindre av.

Tre av fire leger mener at pasientene bør bytte ut mettet fett med umettet. De råder pasientene til å spise mindre pølser, kjøttdeig, fete oster og andre helfete meieriprodukter.
Flesteparten av legene anbefaler pasientene å spise mer frukt og grønnsaker, fisk, grovt brød og hvitt kjøtt. Kun 13 prosent av legene anbefaler pasienter med moderat høyt kolesterol å spise færre egg.

Egget friskmeldes

Bakgrunnen for undersøkelsen er at egg i flere tiår har vært sett på som en av de største syndebukkene for høyt kolesterol og dermed økt risiko for hjerte- og karsykdommer.

- Egg inneholder mye kolesterol, men påvirker ikke kolesterolnivået til mennesker med moderat høyt kolesterol. Myten om at kolesterol i kosten er det samme som kolesterol i blodet, er i ferd med å svekkes, ifølge Gunn Helene Arsky.
For fire år siden var det vanlig at leger rådet pasientene til å være svært forsiktige med å spise egg. Langt færre leger gjør det i dag, viser undersøkelsen som er gjort på oppdrag for Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt. Arsky mener at mer fokus på kosthold i samfunnsdebatten har gjort legene mer interessert i ernæringsspørsmål.

- Undersøkelsen tyder på at legene har fått et mer nyansert syn på kostholdsrådgiving til pasienter med høyt kolesterol, og at egget har fått en mindre sentral plass i rådgivningen.

Endrer holdninger

De siste fire årene er folk blitt spurt om sitt forhold til egg, og hva de mener er de mest kolesterolfremmende matvarene. Folks oppfatninger av egg har endret seg, akkurat som legenes.
- Vi ser en radikal holdningsendring til egget. Andelen som kobler kolesterol og egg, er redusert betydelig på fire år. Nå trekker folk frem fet mat som den største synderen, sier daglig leder Åse Kringlebotn i Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt.
I snitt spiser nordmenn et halvt egg hver dag, ifølge Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:698
Norsk mat.Kjøttdeig.
singelmat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.