Eggrekord i påsken


Oppdatertdato: 2007-03-31 Tema: Egg Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Alf Børjesson


Oslo (NW): Denne påsken kommer vi til å sette en ny rekord med 23 millioner spiste og malte egg. De fleste eggene ender opp på frokostbordet, men flere egg enn tidligere blir dekorert.

I påsken spiser vi dobbelt så mange egg som ellers i året.

– Under fridagene i påsken har vi god tid til å nyte lange frokoster. Da er egg på bordet en selvfølge for mange. Det er jo selve symbolet på påske, sier daglig leder Åse Kringlebotn i Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt.

I gjennomsnitt spiser vi mer enn ett egg alle fridagene i påsken.

– Eggspisingen har seilt i medvind gjennom hele det siste året, og til jul og påske får eggsalget et kraftig oppsving, sier Kringlebotn.

Populær eggmaling

Mens innholdet i mange av eggene ender opp i kaker og andre matretter, blir stadig flere av skallene tatt vare på og pyntet.

– Maling av egg opplever en renessanse. Og det er ikke bare barna som tar del i denne aktiviteten, sier Åse Kringlebotn.

For på eggutstillingen Fantasi på egg på Norsk Folkemuseum tar ofte ivrige foreldre over penselen på eggmaleverkstedet i påsken.

– I flere land er maling av påskeegg en egen kunstform, det er en hobby stadig flere voksne nordmenn også får øynene opp for, sier Åse Kringlebotn.

Vi skal ikke lenger enn til Tyskland for å finne en levende tradisjon der det er vanlig å gi håndmalte egg i gave til familie og venner. Et rødmalt egg symboliserer for eksempel kjærlighet.

Nytt liv

Egget er symbol på både påske og nytt liv.

I gamle dager la ikke hønene egg i den mørke årstiden. Da vårsola og de lyse dagene kom, startet verpingen igjen. Dette falt ofte sammen med påsken, og egget ble derfor et påskesymbol. Nå sørger elektrisk lys for at hønene legger egg hele året.

For kristne bærer egget bud om Jesu gjenfødelse.

I noen land er det vanlig å plassere egg på gravene. Arkeologer har vist at det for tusenvis av år siden var vanlig å plassere egg også i gravene.

Dermed er ikke egg som symbol på oppstandelse utelukkende en kristen tradisjon.

– I Norge har egget gjennom århundrer vært en vårtradisjon, og det er også en grunn til at turglade nordmenn langs kysten koker egg over bål på påsketur, sier Åse Kringlebotn.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1061
Norsk mat.Rask mat.
Rask mat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.