Eksotiske desserter som vi alle blir mer og mer vant med.


Oppdatertdato: 2012-12-27 Tema: Dessert Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Knut Pettersen


Ettersom vi går mer og mer ut på restaurant, begynner fler og fler å få ett forhold til Creme Brulee, Sjokoladefondant, Pannacotta, Tiramisu mfl.

Disse gode dessertene som de fleste restauranter nå har på menyen, smaker utrolig godt og er enkle å lage hjemme. Man trenger slett ikke mye kunnskap, eller vanskelige råvarer for å lage de. Noen er litt dyre å lage men ellers er de greie å få til. Og da kan alle overraske familien med en stilig dessert som smaker utrolig godt.

Hjemme har vi lagd de fleste og her er tipsene og oppskriftene. Og det kan være lurt å kjøpe slike creme brulee former, siden de kan brukes til flere.
Husk og å bruke ekte smør når det står smør. Og for all del kremfløte som fløte, ikke husholdningsfløte. Vanilje stang er dyrt, men smaken blir mye bedre enn vaniljesukker. Kanelstang er ikke så dyrt.
Nå er ikke dette noen slankemat, men det lar seg gjøre å bruke alternativer selv om smaken ikke blir den samme.
Pannacotta og creme brulee serveres normalt med en fruktsaus og litt friske frukter eller bær. En god saus kan være så enkel som å kjøre bær i hurtigmikser sammen med litt creme fraiche og søte til med melis. Vi søter ofte med melis for å unngå sukkerkornene.
Fondant serverer en med is. Hvis en smører formene kan en ofte hvelve ut fondanten, men jeg må innrømme at det er ikke det enkleste å få den ut hel, og særlig ikke hvis den er skikkelig bløt inni.

Sjokoladefondant

Denne høres avansert ut, men er "bare" en sjokoladekake som er stekt litt lite. Er rask å smelle sammen og tar bare en halvtime i ovnen. Og ser avansert ut. Husk at den stivner hvis den ikke spises med engang, skal være flytende for at den rette smaken skal komme frem. Fin til å imponere med.

Gir ca 6 porsjoner

300 g mørk kokesjokolade
250 g meierismør
2 dl sukker
5 egg
3 dl hvetemel
1 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker

Smelt smør og sjokolade. Rør inn sukker og avkjøl litt. Rør inn ett egg av gangen og tilsett det tørre. Fordel røren i creme brulee former. Formene kan gjerne smøres slik at fondanten kan hvelves ut, men det er litt vanskelig å få til.

Stekes ved 180 C i ca 30-35 minutter midt eller i nedre del av ovnen.
Fondanten skal være flytende inni(se bilde).

Server med iskrem.

Creme brulee

Denne desserten er snart blitt hverdagsmat her i Norge. Creme brulee former selges som gaver før jul og desserten er enkel å lage, men tar litt tid. Ligner den norske karamellpudding og stekes i vannbad i ovnen. Jeg viser her 2 varianter hvor den ene er rimeligere enn den andre. Men det skal sies at med ekte vanilje, eggeplommer og mye fløte blir det best smak.

Enkel type
4-5 porsjoner

4 egg
75 g sukker
1 ts vaniljesukker
2,5 dl kremfløte
2,5 dl melk
sukker

Pisk egg, sukker og vanilje godt sammen. Ha melken og fløten i en gryte og gi dette et oppkok. Pisk melkeblandingen i eggeblandingen når den er ca 80 C.
Sil massen over i ildfaste porsjonsskåler (cocotteformer) og stek dem i vannbad ved 140-150 C i 40-45 minutter. Avkjøles og lagres kaldt.

Ved serveringen drysses et lag med sukker over cremen. De små formene settes så i en godt forvarmet ovn, med sterk overvarme på øverste rille, ca 250 C.
Desserten, som minner mye om den norske karamellpuddingen, er ferdig når sukkeret har karamelisert seg (blitt brunt).

Desserten serveres i formene, gjerne med frisk frukt ved siden av.

Dyrere type
6-8 porsjoner

2 1/2 dl. melk
2 1/2 dl. fløte
4-5 eggeplommer
75 g. sukker
1/2 stang vanilje
1 stang kanel

Brunt sukker til brenning

Kok melk, fløte, korn av ½ vaniljestang, sukker samt kanelstangen opp. Pisk deretter - litt efter litt - den kokende blanding ned i eggeplommerne. Siktes og settes til avkjøling, Has i dype tallerkener og bakes i ovnen ved ca.100 grader til kremen har satt seg - det tar ca. 30 min. i varmluftovnen. Avkjøles

Ved servering drysses kremen med et jevnt lag sukker og "brennes" på overflaten under grillen, til sukkeret er karameliseret. Eller bruk skibrenner!

Creme brulee har en spansk slektning som jeg personlig syns er bedre enn creme brulee, nemlig creme catalan. Denne er ganske lik men har sitrussmak. Oppskriften under har vi lagd flere ganger og er utrolig god. Stekingen er litt spesiell siden det av og til tar mye lengre tid, gjerne opp mot en time. Sjekk dette underveis. Vi bruker og appelsinfileter som pynt. For å lage disse kreves litt trening og en sylskarp kniv.

Creme Catalan

4-5 porsjoner

5 dl fløte
1,5 dl melk
165 gr sukker
6 eggeplommer
skall fra 1/4 appelsin og 1/4 sitron
1 stk kanel bark
1/2 vaniljestang

La fløte og melk trekke med sitrusskallet og krydder I ca 20 min uten å koke visp sammen eggeplommene og sukkeret, hell så over den varme fløtemelken over eggeblandingen under konstant visping. Siles og helles over I små serveringsformer.
Stekes forsiktig I ovn på 90 c I ca 20 min eller til den har satt seg. Noen ganger tar det mye lenger tid.

La den avkjøles før du strør på sukker og brenner av med en skibrenner. Det går og fint å bruke brunt sukker her for ekstra smak. Server appelsinfileter ved siden av.

En annen dessert er Pannacotta. Denne er ganske lik Creme Brulee, men istedenfor egg så bruker man gelatin til å jevne med. Man bruker her og ofte bare fløte. Denne desserten er og utrolig god og er enkel å lage. Skal ikke i noen stekeovn. Kan smaksettes med feks sitrus, lavendel, rom, likør osv.

Pannacotta

6 porsjoner.

½ l. fløte
1 stang vanilje
4 ark gelatin
50 g. sukker
Evt litt rom eller likør til smak.

Gelatinen bløtes i kaldt vann. Fløte, sukker og vanilje småkokes i 15 minutter, og vaniljestangen tas opp. Gelatinen has i og massen siktes over i 6 små former, og settes på kjøl inntil de er stive.
Ved servering så pynt med frukt, kokos, bær el og server feks med en bærsaus.

Tiramisu

Dette er en italiensk dessert som nesten er en slags kake med ostekrem imellom. Her brukes fingerkjeks(ladyfingers eller savoiardi). Originalt skal det brukes mascarpone, men kan erstattes med norske fløteoster. Tine har noen. Oppskrift på ladyfingers er akkurat lagt ut.

Sukker, 3 ss + 2 ss
2 egg (plommene)
250 g Mascarpone
3 ts Amaretto + 3 ss (Amaretto er mandellikør, kan erstattes med annet)
2-3 ts espressokaffe (av pulver pose)
3 dl kremfløte
1 dl varmt vann
24 Ladyfingers
3 ss kakao m. sukker

1. lag kremblandingen. Pisk eggeplommene og 3 ss sukker til blandingen er tykk og lys gul. Bland inn Mascarpone og 3 ts Amaretto. Pisk kremfløten stiv og bland den inn. Sett kaldt i to timer.
2. lag espresso-blandingen. Bland espresso, resten av Amarettoen og sukkeret og varmt vann
3. sett sammen. Dypp ladyfinger-kjeksene i espresso-blandingen. Legg ett lag dyppede ladyfingers i bunnen av et serveringsfat.Legg et lag av kremblandingen over.Så et nytt lag ladyfingers. Et kremlag på toppen og søtt kakaopulver på toppen

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:805
Norsk mat.singelmat.
Brownies.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.