Eksperimenterer med påsketradisjonene


Oppdatertdato: 2014-04-13 Tema: Påske Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Geir Egil Skog


Lam hører fortsatt påsken til. Men stadig flere bytter ut det tradisjonelle lammelåret med mer lettlagde varianter av lam. Mange vil blant annet legge lammet på grillen denne påsken.
I påskemåneden kjøper vi nesten tre ganger så mye lam som i en normalmåned. For mange er det vanskelig å tenke seg en påske uten lam, og kanskje først og fremst lammelår. Bare i løpet av påskeukene i fjor, solgte Coop Norge nesten 220 tonn hele frosne lammelår.

Mange alternativer

Men det tradisjonelle lammelåret får økende konkurranse fra andre produkter av lam. Det skyldes både at butikkene tilbyr stadig flere alternativer, men også at folk ønsker mer lettvinte lammemåltider.

¬– Enkelte synes kanskje det er tidkrevende og vanskelig å tilberede et helt lammelår. Da velger de heller en ferdigstekt stek, lammestek uten ben eller andre varianter av lam som er enklere og raskere å tilberede. Alternativene er etter hvert blitt mange, sier Arnfinn Hongseth, disponent ferskvareområdet i Coop Norge.

Lam på grillen

Årets påske er sen, og også dette vil påvirke folks valg av lammeprodukter under høytiden, sier Hongseth.
– Solen og våren er her, noe som betyr at grillsesongen allerede er i gang. Lam er perfekt på grillen. Kjøttet er saftig og mørt, og har en smak som både barn og voksne setter pris på. I fjor sommer var serien vi hadde med lam til grillen så populær at vi var utsolgt allerede i begynnelsen av juli, sier han.

Egen grillserie

For også å kunne tilby kundene ferskt lam på denne tiden av året, importerer Coop lam fra Wales. I konseptet «Grill perfekt med Coop og Weber», har de dessuten utviklet flere lammeprodukter beregnet spesielt for grillen.

– Disse produktene er merket med grillmetode og tiden det skal grilles for et perfekt resultat. Her kan man velge mellom blant annet lammecarré, lammelår i skiver, ulike lammefileter og pølser, spareribs og hamburger basert på lammekjøtt, sier Hongseth.

Fakta om lam og påske

• Nordmenn spiser i gjennomsnitt cirka 3,5 kilo lammekjøtt i året.
• Vi spiser lammekjøtt i snitt cirka 18 ganger i året.
• Seks av ti husholdninger kjøper lam minst en gang i løpet av året.
• I påskeukene 2013 solgte Coop Norge ca. 300 tonn med ulike lammeprodukter.
• Nordmenn er ikke alene om å ha lam på menyen i påsken. Skikken med et lammemåltid i påsken er eldgammel, og stammer fra Det gamle testamentes fortelling om israelittenes utferd fra Egypt.
• Lammekjøtt er tillatt å spise i alle verdens religioner, i motsetning til f.eks. svin.

Kilde: Matprat

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2876
Info.Pasta.
Kjøttdeig.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.