
Ekstra lett melk har hatt økning siden 2003 og trenden ser ikke ut til å stoppe. Også første halvår 2011 øker forbruket viser nye tall fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no). - Vi drikker nå mer ekstra lett melk enn helmelk, og dette er den melketypen folk drikker mest av etter lettmelk, forteller daglig leder i Melk.no, Ida Berg Hauge.
- Nå drikker vi faktisk mer ekstra lett melk enn helmelk. Ekstra lett melk er en av de magre variantene som myndighetene anbefaler at vi bruker i det daglige kostholdet. Denne varianten er tilsatt vitamin D som i tillegg til effekten på absorpsjonen av kalsium i kroppen, også har en viktig effekt på avsetningen av kalsium i skjelettet. Det er derfor positivt at den øker i forbruk, sier hun.
Ekstra lett melk øker mer over 5 %, men også syrnet melk med smak øker og smaksatt søtmelk øker med henholdsvis 5,4 % og 7 %.
-Trenden med økning av smaksatte melkevarianter og produkter med tilleggseffekter er noe vi også ser i andre land, og er ikke spesielt kun for Norge, sier daglig leder Ida Berg Hauge i Melk.no.
Totalt sett er det en nedgang i melkeforbruket på 1,4 % i første halvår. Helmelk har hatt en nedgang i forbruket per innbygger i flere år. -Vi ser faktisk en liten økning i helmelk i 2. kvartal, men det er en for kort periode til å si noe om den negative trenden har snudd. Ser vi hele halvåret under ett har helmelk fortsatt nedgang på 2,9 %.
Melk tilhører i sterk grad kjøleskapet. Over tid beveger folk seg mer vekk fra kjøleskapet og inn i andre arenaer. I tillegg har melken fått sterkere konkurranse fra andre drikker til lunsjbordet.
- Endring av måltidsrytme påvirker melkeforbruket. Mange drikker melk til kvelds, og over tid har kveldsmåltidet blitt redusert fordi middagen spises senere i de norske hjem. En nylig undersøkelse vi har gjort viser at hele 8 av 10 nordmenn spiser frokost, dette er det måltidet hvor melken står sterkest, forklarer Berg Hauge.
Vekst i andre meieriprodukter
Alle meierikategoriene bortsett fra melk, økte i forbruk i 1. halvår 2011, dvs både rømme, fløte, ost og yoghurt. Tidligere har smørforbruket pekt nedover, mens denne tendensen nå ser ut til å ha snudd. Smørforbruket i Norge økte med 8 % fra 2009 til 2010, og i 1. halvår fortsetter denne økningen. Smør, inklusiv blandingsprodukter, økte med 7 %, forteller Berg Hauge. Ekte meierismør alene økte med over 12 % i 1. halvår 2011 sammenlignet med samme periode året før.
-Ulike dietter som lavkarbo og steinalderdietten, som har et positivt syn på naturlig fett, kan ha betydning.
-Vi mener likevel den viktigste trenden er trenden mot bruk av naturlig mat. Vi ser at økning i smørforbruk har skjedd i flere andre land, og mye kan komme av at man ønsker å benytte ekte og naturlige ingredienser, avslutter Ida Berg Hauge.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:2250