Elektronisk piercing av lam


Oppdatertdato: 2007-07-18 Tema: Lam Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Grethe Ringdal, Fagsenteret for kjøtt.


Oslo (NW): Neste år blir én million norske lam elektronisk øremerket før de slippes ut på beite. Det skal gi forbrukerne bedre informasjon om maten vi kjøper i butikken.

– Alle lam fra våre 12500 sauebønder blir fra våren 2008 utstyrt med det nye øremerket, eller piercingen, om du vil, sier tilførselsdirektør John Olav Husabø i Nortura, som er morselskapet til Gilde og Prior.

Nortura samarbeider med Os Husdyrmerkefabrikk og vil sponse den elektroniske øremerkingen med ti kroner per lam, eller om lag ti millioner kroner totalt.
Tiltaket er et ledd i arbeidet for at Norge skal være ledende på sporing i hele verden, og det vil støtte opp under E-sporingsprosjektet i regi av Landbruks- og matdepartementet.

– Dette blir et viktig verktøy i arbeidet med å tilby forbrukerne best mulig informasjon om maten de kjøper. Øremerkingen gjør det mulig å dokumentere varestrømmen – det som skjer med maten hele veien fra gård til butikk, sier Husabø.

Lite og lett

Det elektroniske merket er bare 23 millimeter i diameter og veier 4,3 gram. Det laserpreges og utstyres med produsentnummer og individnummer før det festes til lammets øre når det er nyfødt.

Merkene er koblet til et system der informasjon om produsenten, dyret og varestrømmen legges inn.

– Det er fullt mulig å samle fakta om hvor lammet kommer fra, hvor det har beitet, hva det har spist, hva det veide og hvor det er slaktet, for deretter å gjøre denne informasjonen tilgjengelig for forbrukerne, sier utviklingssjef Bjørn Ligård i Os Husdyrmerkefabrikk.

Prosjektet vil bety mye for utviklingen av elektronisk sporing både her i landet og på nordisk basis, mener Bjørn Ligård.

Bred nytte

Også veterinærer, rådgivningstjenesten og slakteriene vil kunne dra nytte av informasjonen som følger dyret.

– Etterspørselen etter informasjon om varestrømmen bare øker, og elektronisk sporing øker mulighetene til å tilfredsstille forbrukernes ønsker. Derfor er dette et prosjekt til nytte for alle parter, sier John Olav Husabø i Nortura.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1137Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.